Verden

Gaddafi oppfordrer til hellig krig mot Sveits

Libyas mangeårige leder tar den diplomatiske striden mellom Libya og Sveits et skritt videre.

Libyas leder Muammar Gaddafi oppfordrer til jihad mot Sveits. Landene har hatt en diplomatisk strid gående siden 2008. FOTO: AP PHOTO
  • Jon Robin Halle
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

— La oss føre jihad mot Sveits, sionismen og utenlandsk aggresjon, uttalte Muammar Gaddafi ifølge BBC. Uttalelsen, fra mannen som har styrt Libya siden 1969, kom torsdag denne uken i forbindelse med en markering av profeten Muhammeds fødselsdag.

Diplomatisk strid

Forholdet mellom Libya og Sveits har vært spent siden 2008. Da ble Gaddafis sønn Hannibal og hans kone arrestert i Geneve, mistenkt for å ha angrepet to ansatte på hotellet der de bodde. Libya svarte med å trekke penger ut av sveitsiske banker, sveitsere ble også nektet visum til Libya. I tillegg ble to sveitsiske forretningsmenn arrestert i Libya.

Max Goeldi er offer for den diplomatiske striden mellom Libya og Sveits. Den sveitsiske forretningsmannen sitter nå fengslet i Libya. FOTO: AP PHOTO

Minaretstriden

I forbindelse med jihad-uttalelsen, kritiserte Gaddafi også det sveitsiske forbudet mot bygning av nye minareter. Forbudet kom etter en folkeavstemning i november. Den libyske lederen omtalte Sveits som "et vantro land som ødelegger moskeer", skriver The Guardian.

I fjor oppfordret Gaddafi FN til å dele Sveits mellom Tyskland, Frankrike og Italia.

Et spørsmål om image

Professor ved Universitetet i Bergen og Midtøsten-ekspert Knut S. Vikør, mener man ikke skal legge for mye i Gaddafis uttalelser.

— Dette er mer et spørsmål om image. Gaddafi har alltid likt å fremstille seg selv som en større-enn-virkeligheten-figur, sier Vikør. Han understreker at Libya ikke er noen islamsk stat. Vikør tror ikke uttalelsen får andre konsekvenser enn at Libya eventuelt trekker penger ut av Sveits.

Gaddafi har alltid likt å fremstille seg selv som en større enn virkeligheten-figur.
Knut S. Vikør, professor i Midtøsten- og Afrikastudier ved universitetet i Bergen

Libyas forhold til Vesten har de senere år forbedret seg. Det henger blant annet sammen med fallende oljepriser på slutten av 90-tallet. Dette gjorde bedre handelsforbindelser med Vesten nødvendig. I 2003 innrømmet Gaddafi at Libya hadde et masseødeleggelsesvåpen-program, men sa seg samtidig villig til å avslutte programmet.