Hviterussisk oldemor blant over 300 pågrepne i Minsk

Hviterussisk opprørspoliti pågrep lørdag flere hundre kvinner som demonstrerte i Minsk, blant dem en av protestbevegelsen store stjerner.

73 år gamle Nina Baginskaja pågripes under en demonstrasjon i Minsk. Hun ble løslatt kort tid senere. Baginskaja bruker halvparten av sin lille pensjon på nedbetaling av bøter som hun har fått i sin mangeårige aktivistkarriere.

Rundt 2.000 kvinner deltok i lørdagens protestmarsj, dagen før opposisjonen har varslet en ny massedemonstrasjon. De krever at president Aleksandr Lukasjenko går av etter 26 år ved makten.

Politiet grep inn mens demonstrantene sto arm i arm. De ble halt inn i politibiler, og på kort tid var flere hundre pågrepet, rapporterer nyhetsbyrået AFPs journalist.

Politiet har ikke oppgitt noe antall. Menneskerettsorganisasjonen Viasna har publisert en liste med navnene på 314 personer som ble pågrepet, melder nyhetsbyrået DPA.

– Skal gå tur

Blant dem var den fremtredende aktivisten Nina Baginskaja, en 73 år gammel oldemor som har blitt blant demonstrantenes mest kjente fjes. Den pensjonerte geologen deltok i sin første demonstrasjon mot sovjetisk styre i 1988 og har ofte stått i front under den pågående protestbølgen.

Hun er blitt pågrepet mange ganger, men ikke uten å gjøre motstand. I august gikk en video av Baginskaja som med flagg i hånden presser seg forbi to maskerte politifolk, viralt på sosiale medier.

– Jeg skal gå tur, sa hun trossig – hvilket mange også ropte under lørdagens protestmarsj.

Løslatt

Politiet tok fra Baginskaja flagget og blomstene hun bar på og dyttet henne inn i en varebil, men løslot henne utenfor en politistasjon kort tid senere.

Det var lørdag kveld ikke kjent hvor mange andre av demonstrantene som er sluppet fri.

Politiet pågrep så mange at bilene ble fulle, og rundt ti kvinner ble sluppet fri på stedet. Andre klarte å løpe vekk og søkte tilflukt i en neglesalong like ved, melder nettavisen Tut.by.

Flere hundre kvinner ble pågrepet lørdag.

Journalist brakk nesten

Blant de pågrepne var en journalist som fikk nesen brukket, opplyser den hviterussiske journalistforeningen.

Protestmarsjen er den siste i en rekke kvinnedominerte demonstrasjoner mot den autoritære presidenten etter hans omstridte valgseier i august.

Utfordreren fra opposisjonen, Svetlana Tikhanovskaja, erklærte også seier i presidentvalget.

Hyllest fra Litauen

Fra sitt eksil i Litauen hyller Tikhanovskaja kvinnemarsjen.

– De har skremt og lagt press på kvinnene for andre måned på rad. Men på tross av dette, fortsetter hviterussere sin fredelige protest og viser sin fantastiske styrke, sier hun i en videohilsen lørdag.

Kvinneprotestene i Hviterussland startet i kjølvannet av den ekstreme volden som Lukasjenkos styrker brukte mot pågrepne demonstranter.

Hvitkledde kvinner begynte å danne menneskelenker og marsjere gjennom hovedstaden Minsk og andre byer, bærende på blomster. Politiet lot i starten de fredelige demonstrantene være. Men forrige helg grep politiet inn med hard hånd og pågrep titalls kvinner i en lignende protest.

Demonstranter med gamle hviterussiske nasjonalflagg ble stanset av politiet under lørdagens protestmarsj.

Tikhanovskaja til Brussel

Offisielle resultater ga Lukasjenko 80 prosent av stemmene i valget 9. august, men opposisjonen og noen valgfunksjonærer sier resultatene er manipulert.

EU anerkjenner ikke valgresultatet og har varslet sanksjoner. Mandag skal Tikhanovskaja møte utenriksministrene i EU-landene og tale i unionens folkevalgte forsamling i Brussel.

Siden valget er det holdt store demonstrasjoner i flere byer rundt om i landet, og inntil 200.000 anslås å ha deltatt på noen av søndagsprotestene i Minsk.

Flere fremtredende medlemmer av opposisjonen er fengslet, mens andre er blitt tvunget ut av landet. Tusenvis av demonstranter er blitt pågrepet.