Verden

Munnbind og tidlig stengetid for utelivet i København etter smitteoppblomstring

Restauranter og barer i København må fra torsdag stenge klokken 22, og besøkende må ha på seg munnbind. Regjeringen innfører tiltakene etter økt koronasmitte.

Mette Frederiksens regjering innfører nye tiltak mot koronaviruset i København.
  • NTB
  • Mone Celin Skrede
    Journalist

Tiltakene vil gjelde for København-regionen, som i tillegg til hovedstaden omfatter 16 kommuner. De kommer som svar på en oppsving i koronasmitte den siste tiden, særlig i hovedstadsområdet.

Det siste døgnet har ytterligere 334 personer fått påvist koronasmitte. Det er det fjerde døgnet på rad der antallet overstiger 300.

Smittetallet r, som angir hvor mange hver smittet person smitter videre, er nå på 1,5.

Når tallet er over 1 betyr det at epidemien vokser. 55 koronapasienter var tirsdag innlagt på sykehus, tre av dem på intensivavdeling, ifølge helseminister Magnus Heunicke (S).

– Det er nå det gjelder

– Smitten er på et høyt nivå. Antallet innlagte har steget. Seruminstituttet advarer om at vi står på kanten av noe som kan utvikle seg til en bølge nummer to. Det er nå det gjelder, skriver statsminister Mette Frederiksen (S) på Facebook.

Stengetid klokken 22 for utelivet er to timer tidligere enn det som gjelder i området pr. nå, og fire timer tidligere enn i resten av landet.

De nye tiltakene vil vare i to uker, frem til 1. oktober. Regjeringen presiserer at munnbindpåbudet er noe fleksibelt.

– Det gjelder når man står oppreist. Når man setter seg ned, kan man godt ta av munnbindet, sier Heunicke.

Man vil følge ekstra med på at avstandskravet overholdes, ifølge Danmarks justisminister Nick Hækkerup.

Gjelder bryllup og konfirmasjoner

Sluttidspunktet for fester omfatter også bryllup og konfirmasjoner. De får avholdes så lenge man følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger.

Danskene oppfordres også til å varsle politiet om de oppdager at det blir holdt store fester på offentlige steder der mange er samlet.

– Om det er snakk om offentlige privatfester, så kommer vi. Men fester på privat plass er ikke omfattet av restriksjonene. Det er kun en anbefaling og skyldes hensyn til privatlivets fred. Men det er altså ingen god idé å holde privat «apefest» for 150 mennesker, sier rikspolitisjef Thorkild Fogde.

Vil følge ekstra med på avstandskravet

Justisminister i Danmark, Nick Hækkerup sier til DR at det innføres krav om skilting med informasjon om hvor mange som kan oppholde seg på hver enkelt bar og restaurant.

– Vi har sett at det har vært problemer med å holde avstand i utelivet. Særlig når det er kommet alkohol i blodet, sier justisministeren til avisen.

Hækkerup sier også at dersom restriksjonene som nå er satt i verk ikke overholdes, både av utelivet og av enkeltpersoner, står politiet klare til å utstede ytterligere påbud og oppholdsforbud.

Sundhedsstyrelsen jobber også med å sikre fritidstilbud til unge, opplyser avisen, nå som man blir oppfordret til å ha kontakt med færre.

Bølge to?

Danmark stengte kraftig ned i vår, i likhet med de fleste andre europeiske land. Det ikke nødvendigvis er snakk om en bølge to, mener fagdirektør Kåre Mølbak i Statens Serum Institut (SSI).

Danmark ble ifølge ham nemlig aldri helt ferdig med den første smittebølgen.

– Så om vi er i første eller annen bølge, handler om ordbruk. Vi må handle nå, slik at vi unngår et voldsomt press på sykehusene, sier Mølbak.

Les mer om

  1. Koronaviruset
  2. Munnbind
  3. København
  4. Koronaviruset