Verden

FN sender hjelpeteam til Libya

<div id="ApMapsV2"> <a href="http://www.adobe.com/go/getflashplayer"> <img src="http://tjenester.aftenposten.no:80/apmaps/gfx/adobe/get_flash_player.gif" alt="Get Adobe Flash player"></img></a></div><script type="text/javascript"> var flashvars = {}; flashvars.mapKey = "ABQIAAAAnUbX3JEmHO5fxs4Cun0APxRlGDoGLoxpR9Gaz420Y3dseg8q7hQ-YJiAerMzlSO0lF7HCy4dbpDqZg"; flashvars.xmlUrl = "http://tjenestercache.aftenposten.no/apmaps/mapxml/showMapXml.html?id=105"; flashvars.skinUrl = "http://tjenestercache.aftenposten.no/apmaps/flash/"; var params = {}; params.scale = "noscale"; params.salign = "tl"; params.wmode = "transparent"; var attributes = {}; attributes.name = "apmapfl"; attributes.styleclass = "apmapcl"; swfobject.embedSWF("http://tjenestercache.aftenposten.no/apmaps/flash/ApMapUser.swf", "ApMapsV2", "798", "450", "9.0.0", false, flashvars, params, attributes);</script>Samtidig flykter familier og journalister fra byer holdt av opprørsstyrkene, i frykt for motangrep fra Gadafis styrker.

 • Stine Barstad

Les også:

Mange familier i Ras Lanuf øst i Libya lastet bilene sine med de viktigste eiendelene og forlot byen mandag morgen, melder nyhetsbyrået Reuters.

Også opprørsstyrkene, som inntok byen lørdag, flyttet våpnene sine ut i ørkenen for å få dem i trygghet.

— Vi har hørt at stillingene våre vil bli bombet, så vi flyttet våpnene, sier en opprørssoldat Reuters møter på veien ut av byen.

Journalister forlot mandag morgen byens hovedhotell etter at de fikk beskjed fra de ansatte om at de ikke lenger var trygge der.

Kjemper om kontroll

Opprørsstyrkene trakk seg søndag tilbake til Ras Lanuf fra nabobyen Bin Jawad litt lenger vest, etter at Gadafis styrker gikk til motangrep. En annen opprører sier til nyhetsbyrået at de trekker seg ut i ørkenen for å prøve å gjenerobre Bin Jawad.

Ifølge Reuters var det få fra opprørsstyrkene å se i Ras Lanufs gater, og opprørerne journalistene møtte ved sjekkpunkter på veien ut av byen virket nervøse.

Opprørerne anklaget Gadafis styrker for å bruke innbyggerne i Bin Jawad som levende skjold. Leger på sykehuset i Ras Lanuf sier til nyhetsbyrået at de har fått inn tre drepte og 31 sårede fra kampene i Bin Jawad.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Opprørsstyrkene feiret seier i oljehavnebyen Ras Lunuf lørdag. Mandag morgen var oppørørsstyrkene knapt synlige i byen, og våpnene var flyttet ut i ørkenen i frykt for angrep fra Gadafis styrker. FOTO: KEVIN FREYER/ AP Kevin Frayer

Feiret seire

FN ba søndag om rask tilgang til byen Misrata, der også mange skal være såret som følge av granatangrep fra Gaddafis styrker.

Gadafis tilhengere samlet seg søndag på Den grønne plass i Tripoli, der de etter eget utsagn feiret Gadafis seier i både Misrata, Ras Lanuf og Bin Jawad.

En lege ved sykehuset i Misrata sier til CNN at 42 mennesker ble drept i kampene om Misrata — 17 fra opprørsstyrkene og 25 fra Gadafis styrker. Minst 85 personer skal ha blitt skadet i kampene, som søndag fortsatt raste i utkanten av byen. Yngste offer var ifølge legen et barn på tre år.

Se opprørere i kamp i videoen lenger opp.

FN team til Tripoli

Ifølge en FN-utsending trenger «sårede og døende» i den opprørskontrollerte byen umiddelbar hjelp.

– Jeg ber myndighetene om å sørge for tilgang så fort som mulig slik at hjelpearbeidere kan bidra til å redde liv, sa FNs nødhjelpskoordinator Valerie Amos som befinner seg i grenseområdene mellom Tunisia og Libya, ifølge NTB.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon overtalte søndag Libyas utenriksminister Mussa Kussa til å slippe inn et team fra FN som skal vurdere behovene for humanitær innsats.

FN sender teamet til Tripoli, men det er usikkert hvor teamet, som ledes av Jordans tidligere utenriksminister Abdelilah Al-Khatib, får reise.

 1. Les også

  Flere Libya-flyktninger druknet utenfor Kreta

 2. Les også

  Kjemper om viktige byer i Libya

 3. Les også

  Opprørere har tatt britiske soldater til fange i Libya

 4. Les også

  Presset regime angriper fra luften

 5. Les også

  Blodig lørdag i Libya

ASMAA WAGUIH

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. SPORT

  Hushovd: - Umulig å vinne etappen

 2. VERDEN

  Han kalles spøkelset etter Gaddafi. Kan militærveteranen (75) bli diktator i Libya?

 3. VERDEN

  Evakueringen av Øst-Aleppo utsatt igjen

 4. VERDEN

  Demokratene har lovet å støtte hverandre. Men natt til torsdag ble særlig én angrepet hardt.

 5. VERDEN

  Nederlag for Argentinas president i primærvalget

 6. VERDEN

  Misfornøyd med sommeren? Prøv å leve med 54 grader i skyggen.