Verden

Australia ber Japan slutte med hvalfangst

Australske myndigheter har offisielt bedt Japan om å avslutte hvalfangsten i Sørishavet.

6. januar møttes Sea Shepherd-skipet «Ady Gil» og det japanske hvalfangstskipet «Shonan Maru 2» i Sørishavet. Møtet endte med at trimaranen sank. Foto: Sea Shepherd Conservation Society / JoAnne McArthur

 • Kristjan Molstad

Australias ambassadør i Tokyo overbrakte denne beskjeden i et møte med representanter for den japanske regjeringen og hvalfangsmyndigheter fredag.

Fungerende statsminister Julia Gillard sier til det australske nyhetsbyrået AAP at Australia vil støtte motstanden mot hvalfangst "med all vår kraft".

— Vi vi fortsette å tydeliggjøre vårt syn på hvalfangst: Det må stoppe, sier statsministeren.

Uttalelsen kommer i kjølvannet av

Les også

Slik skjer kollisjonen

mellom Sea Shepherd-skipet «Ady Gil» og den japanske hvalfangstskuta «Shonan Maru 2» onsdag. «Ady Gil» fikk baugen revet av i kollisjonen, og sank natt til fredag.

Australias fungerende statsminister Julia Gilliard - egentlig statsråd for arbeid, utdannnig og integrering - har offisielt bedt Japan avslutte hvalfangsten. (FOTO: AFP PHOTO/RAVEENDRAN) Foto: RAVEENDRAN

Leide "spionfly"

I møte med japanske myndigheter uttrykte Australias Tokyo-ambassadør også sterk misnøye med at Japan har leid australske fly for å spionere på Sea Shepherd-skipene.

Fungerende statsminister Gillard sa fredag at Australia vil gå til rettslige skritt hvis det skulle vise seg at disse flyene har brutt noen lover.

Frykter for eksporten

Opposisjonsleder Tony Abbott sier til australske Sky News at han er bekymret for at dagens utspill kan skade forholdet til Australias største eksportmarked. I fjor importerte Japan varer for 52 milliarder australske dollar (272 milliarder kroner) fra Australia.

— Jeg kan ikke slå endelig fast hvem som har rett og hvem som tar feil der nede, sier Abbott. Han mener regjeringen bør tenke seg om "hardt og lenge" før de eventuelt går til rettslige skritt mot Japan.

«Ady Gil» kunne ikke berges etter sammenstøtet med japanerne. (FOTO: AFP / Sea Shepherd Conservation Society / JoAnne McArthur) Foto: JoAnne McArthur

Havområdene rundt Antarktis er er internasjonalt farvann, og gjenstand for mange disputter. Den japanske hvalfangsten skjer i et område som Australia anser for å være et verneområde for hval, men Japan vil ikke anerkjenne Australias suverenitet.

Ber om australske skip

Japan har oppfordret land som gir havn til Sea Shepherd-skipene om å avvise dem. Sea Sheperd på sin side har bedt Australia om å sende kystvaktskip til området, for å stoppe den japanske fangsten.

Torsdag sa Australias fungerende statsminister Julia Gillard at hun ikke ville sende skip til området.

— Dette er en sterkt følelsesladet sak. Jeg ber alle i disse farlige og ugjestmilde farvannene om å besinne seg. Vi vil ikke at mennesker skal risikere livet, sa hun til pressen torsdag.

 1. Les også

  UD protesterer mot misbruk av flagget

 2. Les også

  Sea Shepherd seilte med norsk flagg

 3. Les også

  «Ady Gil» til bunns i Sørishavet

Relevante artikler

 1. SPORT

  Canada dropper OL om ikke lekene utsettes

 2. VERDEN

  Nordkoreanske testraketter havnet i japansk farvann

 3. VERDEN

  I det storpolitiske spillet mellom Putin og japanerne brukes mange smarte triks. I potten ligger en historisk fredsavtale.

 4. VERDEN

  Iran avviser anklager om tankskipsangrep

 5. SPORT

  Trump vil ha OL utsatt. Japans statsminister insisterer på at det skal gå som planlagt.

 6. VERDEN

  Forsker: Norsk ulvejakt minner om troféjakten i Afrika