Statsministeren sitter fast i New York

Må styre landet fra amerikansk hotell.

iPad / jPad: Jens Stoltenberg jobber fra flyplassen Newark i New York. FOTO: STATSMINISTERENS KONTOR
  • Ntb
  • Mari Torsdotter Hauge

Statsminister Stoltenberg og hans følge satt onsdag kveld fast på flyplassen Newark utenfor New York på grunn av kanselleringer og forsinkelser som følge av utbruddet, mens hans stab undersøkte alternative reiseruter for å komme hjem.

Stoltenberg skulle tatt rutefly fra Newark-flyplassen i New York klokken 20 i går kveld amerikansk tid (klokken 02.00 norsk tid), men vulkansk aske fra

Les også

800 evakuert på Island

lammer store deler av flytrafikken i Europa torsdag.

— Flyet ble først forsinket, så kansellert. Nå håper vi å få reise på et fly som går klokken 20 i morgen i stedet, så vi blir ett døgn forsinket, sier statssekretær Torbjørn Giæver Eriksen, som reiser med Stoltenberg.

iPad

Dermed må statsministeren styre landet fra et hotellrom i New York. Og det gjør han med en splitter ny iPad.

- Vi har anskaffet iPaden her i New York, og blant annet lagt inn en del taler som han jobber med på den, sier Giæver Eriksen til Aftenposten.no.

Andre passasjerer fra USA til Norge er blitt forespeilet at de først fredag har mulighet til å komme seg til Oslo, da via Stockholm.

Artikkelen fortsetter under bildet

Jens Stoltenberg besøkte onsdag ettermiddag musikkprodusentene Stargates studio på Manhattan, i New York. (FOTO: SCANPIX)

Også kronprins Haakon skulle reist med fly i dag, men han sitter fast i London etter at flyet derfra til Oslo er innstilt.

Kronprinsen er på vei hjem fra Qatar der han representerte Norge i forbindelse med åpningen av aluminiumsverket Qatalum der Norsk Hydro eier 50 prosent melder NTB

— Kronprinsen befinner seg nå i London, sier assisterende kommunikasjonssjef Sven Gj. Gjeruldsen til NTB torsdag morgen.

Når kronprinsen kommer seg videre til Norge er dermed opp til værforholdene og Avinor.

Det neste offisielle oppdraget til kronprins Haakon er statsråd på Slottet fredag formiddag før han sammen med kronprinsesse Mette-Marit, kong Harald og dronning Sonja skal reise til København i forbindelse med dronning Margrethes 70-årsfeiring.

Hans mor, dronning Sonja er også rammet av forsinkelsene.

Artikkelen fortsetter under bildet

Under besøket i De forente arabiske emirater fikk kronprinsen anledning til å nyte utsikten fra verdens høyeste bygg, Burj Khalifa, sammen med sjeik Hamdan, kronprinsen av Dubai. FOTO: LISE ÅSERUD/SCANPIX

Dronningens reise til Danmark forsinket

Dronning Sonjas fly til København torsdag formiddag er innstilt på grunn av vulkanutbruddet på Island. For å rekke feiringen av dronning Margrethes fødselsdag i Danmark, må den norske dronningen finne alternative reisemetoder.

Dronning Sonja har det siste døgnet vært i Sandnes for å delta under byens 150-årsjubileum.

— Vi reiser herfra til Oslo med bil. Så får vi se hvordan dronningen skal komme seg videre til København derfra, sier assisterende kommunikasjonssjef Sven G. Gjeruldsen til NTB torsdag morgen.

Dronningen og kong Harald skulle etter planen ha deltatt i feiringen av dronning Margrethes 70-årsdag fra torsdag kveld.

Dronningen besøkte Sandnes i anledning byens 150-årsjubileum torsdag. Nå må hun bruke bil for å komme seg tilbake til Oslo. FOTO: ALF OVE HANSEN/SCANPIX