- Livene våre er ikke trygge her

Kinesiske myndigheter slår voldsomt ned på aktivister etter at tusenvis av mennesker signerte et manifest der de krever demokrati.

Flere personer samlet seg utenfor det kinesiske utenriksdepartementet i Beijing i forrige uke for å klage over manglende politiske reformer.

Minst én person skal være arrestert, og flere titall er blitt kontaktet av politiet og trakassert etter at de åpent krevde politisk reform i Kina. Det var i forrige uke, mens Nobels Fredspris ble delt ut i Oslo og mens verden markerte 60-årsdagen for menneskerettighetserklæringen, at 300 ledende kinesiske intellektuelle undertegnet et dokument som de kalte «Charter 08». Den 4000 ord lange dokumentet krever at landets ledere skal velges direkte av folket, at maktenhetene skal skilles og at folk som er dømt for politiske forbrytelser, skal frifinnes. Teksten skal hittil ha blitt signert av 3000 mennesker og går nå sin seiersgang på kinesiske nettsider.

Arrestert

Myndighetene var kjapt ute med sin respons. 53 år gamle Liu Xiaobo, som antas å være en av hovedmennene bak manifestet, ble arrestert kort tid etter at teksten ble publisert.

«Ressursene og rikdommen har blitt omdistribuert fra vanlige folk til noen få priviligerte»
Zhao Hanxiang Minst to andre akademikere er arrestert den siste uken. I tillegg skal minst 39 aktivister ha blitt kontaktet og trakassert av politiet fordi de har skrevet under på dokumentet. Liu, en tidligere universitetsprofessor som tilbrakte 20 måneder i fengsel fordi han deltok i demonstrasjonene på Den himmelske freds plass i 1989, holdes nå på et ukjent sted. Advokaten hans sier, ifølge nyhetsbyrået AP, at han ikke vet hvor klienten hans befinner seg.

«Ikke trygg»

Flere andre aktivister forteller nå åpent at de føler seg truet av politiet og sikkerhetsmyndighetene. — Jeg har fått besøk av politiet to ganger. De gjennomsøkte huset mitt og spurte meg hvem som står bak manifestet, sier Chang Xiongfa, en tidligere lærer som har skrevet under på dokumentet, til avisen Daily Telegraph. - Livene våre er ikke trygge her, legger han til, og røper at rundt 500 aktivister nå har formet et nettverk i Shanghai, der de benytter seg av internett for å utveksle ideer og snakke fritt om Kinas politiske utvikling. 67-årige Zhao Hanxiang skrev også under på manifestet. Han sier til Daily Telegraph at tiden er kommet for politiske reformer. - Våre 30 år med reformer er en krøpling. Det økonomiske beinet går, men det drar det politiske beinet etter seg. Det som er skjedd er at ressursene og rikdommen har blitt omdistribuert fra vanlige folk til noen få priviligerte.

— Stor sak

Torsdag er det nøyaktig 30 år siden ledelsen i Kinas kommunistparti samlet seg i Beijing og ble enige om å endre den økonomiske kursen i landet. Resultatet ble den økonomiske politikken som har ført med seg så mye velstand til landet siden den gang. I disse dager er det også 30 år siden den såkalte «Demokrativeggen» sto oppstilt i Vest-Beijing, der vanlige folk kunne henge opp ideene og tankene sine i skriftlig form. Demokrativeggen forsvant fort, i likhet med folks muligheter til å ytre seg fritt om politiske saker. Men «Charter 08» kan vise seg å være et nytt gjennombrudd for aktivistene i Kina. - Dette er en stor sak, det er bare å se på hvor kraftig responsen fra myndighetene har vært, sier Nicholas Bequelin ved organisasjonen Human Rights Watch til ukebladet Time. - Partiet er veldig opptatt av å bevare lojaliteten til de intellektuelle og til akademikerne, fortsetter han. Og nå er det altså denne gruppen som har samlet seg for å kreve politiske reformer av sine myndigheter.

«Vi står imot all innblanding i Kinas interne affærer»
Liu Jianchao, kinesisk talsmann

Norge reagerer

Mange utenfor Kina har lenge engasjert seg for politiske aktivisters rettigheter i Kina. Tidligere i høst ble aktivisten Hu Jia tildelt

Les også

Fredspris til kinesisk aktivist

. Både EU og USA har gjort det klart at de forventer at Liu Xiaobo og de andre akademikerne blir løslatt umiddelbart. — EU ønsker å uttrykke sin dype bekymring, ifølge nyhetsbyrået AFP. Norge sluttet seg onsdag til denne EU-erklæringen. - Vi syntes det var den beste måten å gjøre det på. Vi ser med bekymring på denne situasjonen, og følger den nøye, sier Pia Gjesme Holm ved kommunikasjonsavdelingen i UD til Aftenposten.no. En talsmann for det kinesiske utenriksdepartementet avviste tirsdag klagene fra utlandet. - Vi står imot all innblanding i Kinas interne affærer, sa Liu Jianchao på en pressekonferanse.