Europol: Dataangrepet rammet 200.000 ofre i over 150 land

En 22 år gammel britisk IT-ekspert kan ha bidratt til å begrense det massive dataangrepet WannaCry.

Her overvåker Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) datatrafikken i Norge.

Dataangrepet som infiserte IT-systemer verden over fredag, rammet 200.000 ofre i over 150 land, opplyser sjefen for Europol.

– Vi har aldri opplevd noe lignende. Den siste opptellingen viser over 200.000 ofre i minst 150 land. Mange av disse ofrene vil være selskaper, deriblant store konserner, sier Rob Wainwright, sjefen for Det europeiske politibyrået, til britiske ITV.

Skadevaren i WannaCry, såkalt ransomware eller løsepengevirus, gjør at datamaskinen låser seg mens brukeren blir bedt om å betale en sum penger for at maskinen skal åpnes igjen.

Nå hylles en 22 år gammel britisk IT-ekspert for å ha begrenset angrepet ved å finne en «kill switch» – en nødbrems – i viruset.

Registrerte domene – begrenset skaden

Gjerningspersonene har nemlig lagt inn en sikkerhetsventil i viruset: dersom det tilfeldige domenenavnet iuqerfsodp9ifjaposdfjhgosurijfaewrwergwea.com er registrert, stoppes angrepet.

Det var denne detaljen 22-åringen – som omtales ved navnet han bruker på nettet, «MalwareTech» – oppdaget sammen med en amerikansk dataingeniør, også han i 20-årene.

Men selv om domenet nå er registrert slik at skadeomfanget av WannaCry-angrepet begrenses, sier IT-eksperten til BBC at det trolig kommer et nytt angrep på mandag.

Da vil de som står bak viruset neppe ha lagt inn den samme nødbremsen, ifølge 22-åringen.

Tror det kommer et nytt angrep

– Vi har stanset dette, men det vil komme et nytt, og det vil vi ikke ha mulighet til å stanse. Det er mye penger i dette. Det er ingen grunn til at de skal stanse. Det er ikke mye de må gjøre for å endre koden og begynne igjen, sier mannen, som anbefaler alle å oppdatere maskinene sine så fort som mulig.

Norske IT-eksperter advarte om det samme da Aftenposten snakket med dem lørdag.

Briten blir nå hyllet av britiske datasikkerhetsmyndigheter og andre, som mener han kan ha spart selskaper og myndigheter i en rekke land for millioner av dollar og sørget for å svekke angrepet før det spredte seg til enda flere datamaskiner i USA.