To russiske kvinner kan ha blitt forgiftet etter møte med Putin-fiende i Berlin: Våknet opp med akutte smerter

Politiet i Tyskland etterforsker en sak om en mulig forgiftning av en russisk journalist og en russisk aktivist. På Facebook har aktivisten skrevet om hendelsen.

Natalia Arno har bodd i USA siden hun for ti år siden så seg nødt til å forlate Russland.

«Kort sagt: Det er mistanke om at jeg under min siste reise til Europa ble forgiftet med en slags nervegift.»

Det er Natalia Arno som skriver dette på sin Facebook-side. Hun er en russisk aktivist som lever i eksil. Også en annen kvinne, en russisk journalist, skal ha blitt syk.

Begge deltok på et møte med den kjente Putin-kritikeren Mikhail Khodorkovskij.

Khodorkovskij var en av verdens rikeste menn før han ble uvenn med Russlands president, Vladimir Putin. Khodorkovskij ble deretter arrestert, strippet for nesten hele sin formue og har til slutt endt opp i eksil i Europa.

Nå undersøker politiet i Berlin om de to kvinnene kan ha blitt forgiftet, skriver blant annet The Guardian.

– På grunnlag av informasjonen som foreligger, er det innledet en sak, sier en talsperson fra politiet ifølge nyhetsbyrået AFP.

På møte arrangert av profilert Putin-kritiker

Aktivisten og journalisten skal ha deltatt på møtet i Berlin fra 29. til 30. april.

Møtet ble arrangert av den tidligere oljemilliardæren Mikhail Khodorkovskij, som talte under møtet.

Han var tidligere eier av oljeselskapet Yukos og blant verdens rikeste menn, men mistet eierskapet da han ble dømt til fengsel for økonomisk kriminalitet.

Han sonet fra 2005 og ble benådet av president Vladimir Putin 20. desember 2013. Siden er han blitt en profilert Putin-kritiker.

Allerede under møtet i Berlin fikk journalisten symptomer. Hun fikk behandling på universitetssykehuset Charité, som ligger i den tyske hovedstaden.

Natalia Arno, aktivisten, fikk symptomer litt senere. Hun reiste til Praha etter møtet i Berlin, og det var her hun fikk symptomer på mulig forgiftning, skriver AFP.

Luktet billig parfyme på hotellrommet

Arno er leder av organisasjonen Free Russia Foundation.

På Facebook la hun 16. mai ut en detaljert beskrivelse av hva som skjedde med henne. Hun skriver at hun opplevde noen merkelige symptomer i den første byen (Berlin), men hun tenkte at det var på grunn av jet lag eller lite søvn.

Men etter en lang dag med diskusjoner og møter i Praha, kom hun tilbake til hotellrommet sitt. Da så hun at døren til rommet hennes var litt åpen. Inne på rommet kjente hun at det luktet skarpt av billig parfyme.

Føler seg fortsatt nummen

Senere samme kveld ble hun fortalt i resepsjonen at det var renholderen som hadde glemt å lukke døren hennes. Og lukten inne på rommet? Den forsvant etter hvert, skriver hun.

Klokken fem om morgenen dagen etter våknet hun opp med akutte smerter og merkelig symptomer, skriver hun. Hun bestemte seg for å dra hjem igjen til USA tidligere enn planlagt. Også på flyturen hjem følte hun seg dårlig.

Jeg føler meg fortsatt nummen, skriver Natalia Arno på Facebook cirka to uker etter møtet i Berlin.