Verden

Omstridt sekt får UD-støtte

Sun Myung Moon ble beskyldt for å hjernevaske sine tilhengere. Han døde 3. september.
Moon-sekten, offisielt kjent som Enhetskirken, var berømt for sine massebryllup. Opptil 10.000 par ble viet samtidig i Sør-Korea. Bildet er fra en massevielse i Seoul i 2009.
Sun Myung Moon ble begravet 15. september. Seremonien skjedde i CheongShim Peace World Center i Gapyeong i Sør-Korea.

Den kontroversielle Moon-sekten holder fredag et UD-finansiert seminar på Stortinget. Innledere som Jan Egeland og Ine Eriksen Søreide visste ikke at sekten sto bak arrangementet da de takket ja til å delta.

  • Kristoffer Rønneberg
    Aftenpostens korrespondent i USA

– Jeg hadde rødmet dersom jeg hadde deltatt på dette seminaret. Hadde jeg vært UD, ville jeg sporenstreks bedt om å få pengene tilbake, sier historikeren Øyvind Ekelund.

40.000 kroner. Det var beløpet Utenriksdepartementet bevilget i mai til et fredsseminar i regi av organisasjonen Universelt fredsforbund (UF). Søknaden er full av stikkord som UD setter pris på – fred, verdier, FN, forsoning.

Med et forslag til en komité bestående av representanter fra blant annet Stortinget, FN-sambandet, Islamsk råd, Prio og Nupi, virket det på papiret som om dette var et perfekt prosjekt for UD å gi penger til.

Seminaret starter fredag, i forbindelse med FNs internasjonale fredsdag, og fortsetter på lørdag. Blant innlederene finner vi Human Rights Watch-sjef Jan Egeland og Ine Eriksen Søreide, som leder Stortingets forsvars— og utenrikskomité. I tillegg stiller flere internasjonale toppnavn. Med hjelp fra Fremskrittspartiet har UF lykkes i å få deler av seminaret lagt til Stortingets kinosal.

Omstridt sekt

Så – hva er Universelt fredsforbund?

Svaret er lett å finne. Det ligger på organisasjonens nettsider, der det står at UF er «norsk avdeling av Universal Peace Federation, UPF, som ble stiftet av dr. Sun Myung Moon 12. september 2005 i New York.»

Sun Myung Moon er grunnleggeren av den omstridte Moon-sekten, som beskyldes for å hjernevaske sine tilhengere.

Moon, som døde 3. september, anså seg selv som en ny Messias. Han var kjent for å gjennomføre massebryllup. Han var en sterk motstander av homofili og hevdet på et tidspunkt at jødeutryddelsen under den annen verdenskrig var Guds straff mot jødene for å ha drept Jesus.

Har fått 120.000 kroner

Men hverken UD eller innlederne Aftenposten har vært i kontakt med, har lest UFs nettsider før de takket ja til å bidra til dagens seminar. Overraskelsen var derfor stor da disse ble informert om hva de har tatt del i.

– Jeg skal være ærlig og si at jeg ikke gjorde noen store bakgrunnssjekker på hvem dette var. Jeg kommer fortsatt til å stille opp, men gjør det trolig ikke igjen, nå som jeg vet hvem som står bak, sier Ine Eriksen Søreide.

Heller ikke Jan Egeland eller Odd Einar Dørum var klar over Moon-sektens rolle i seminaret. Dørum skulle være innleder i dag, men trakk seg i går av tidshensyn.

Underdirektør Frode Andersen i UD bekrefter at UF har fått 40.000 kroner til årets seminar, og at de fikk det samme beløpet i 2010 og 2011.

– Det står ingen steder i søknaden at det er Moon-bevegelsen som står bak dette. Vi forutsetter jo at de som søker om penger er åpne både om formålet og om hvem som står bak, sier han.

Den imponerende komiteen som nevnes i søknaden, ble det aldri noe av.

– Nei, komiteen består vel stort sett av meg. Vi fikk tilskuddet fra UD så sent at vi ikke rakk noe annet, sier Steinar Murud, leder av UF.

Ber UD kreve pengene tilbake

Historiker Øyvind Ekelund reagerer sterkt på at Moon-sekten får holde et seminar på Stortinget med støtte fra UD.

– Jeg hadde rødmet dersom jeg hadde sagt ja til å delta på dette seminaret. Hadde jeg vært UD, ville jeg sporenstreks bedt om å få pengene tilbake. Bevegelsen vil bruke dette seminaret til å skape inntrykk av at norske myndigheter stiller seg bak ideene deres, noe som kan benyttes som døråpner ved senere anledninger, sier han.

Det er kun partiene på Stortinget som kan invitere til seminarer. UF-seminaret fikk hjelp av Frps utenrikspolitiske talsmann, Morten Høglund, til å legge deler av seminaret til Stortinget. Likevel blir ikke Frp nevnt i UFs invitasjon til seminaret.

– Jeg beklager at det i deres kommunikasjon er fremstilt på en måte som kan misforstås og som blir misforstått. Det er ikke en organisasjon jeg har mye med å gjøre. Det er ikke våre venner. Jeg har respekt for deres engasjement, men for meg er organisasjonen noe fremmed i måten de fremstår på, sier Høglund.

Stortingets ledelse reagerer ikke

Hans partikollega Pål Arne Davidsen, som er utenrikspolitisk rådgiver i Frp, er UFs kontaktperson i partiet. Han sier at det er han som står ansvarlig for seminaret på fredag, og at innlederne er invitert av ham og Murud.

– De som er invitert, vet at det er organisasjonen som er intitiativtaker, sier han.

Murud bekrefter dette.

– Dette er ikke å betrakte som et Frp-intitiativ. Det er vi som har invitert alle speakerne.

Stortingets ledelse, derimot, mener at Frp har ansvaret for seminaret og ser ikke noe problematisk ved saken.

– Såvidt jeg vet blir dette arrangementet avholdt i henhold til de retningslinjer Stortinget har til denne typen arrangementer. Presidentskapet driver ikke sensur hva angår innholdet i denne typen arrangementer, sier Øyvind Korsberg (Frp), 1. visepresident på Stortinget.

– Visste dere at Moon-bevegelsen står bak dette seminaret?

– Nei, det er Frp som står bak dette seminaret. Om noen andre legger ut informasjon som tilsier at det er de som står bak det, er ikke det noe vi kan ta ansvar for, sier Korsberg.

Les også

  1. Stor begravelse for Moon-sektens grunnlegger

  2. Moon-sektens grunnlegger er død