Bush satser sterkt på revansj i nattens debatt med Kerry

George Bush er på krigsstien for å stoppe Kerrys fremgang foran nattens debatt og skyr ingen midler for å sverte motstanderen.

  • Forf>new York
  • >korrespondent <forf>kristin Nilsen <
  • Aftenpostens <br

Nervøst. Hvordan vil han gjøre det? Stemningen er nervøs blant president George W. Bush' tilhengere foran 2. runde i de TV-overførte debattene mellom Bush og motstanderen, demokratenes presidentkandidat John Kerry. George Bush må gjøre det bedre enn under forrige ukes debatt, som John Kerry utvilsomt vant. Det er bare å ta en titt på meningsmålingene for å få det bekreftet. Fra å ligge flere prosentpoeng bak Bush, føk Kerry frem slik at det nå er dødt løp mellom de to kandidatene.

Snudde valgkampen

Det John Kerry klarte i den første debatten var å snu valgkampen til å handle om resultatene av George Bush' politikk, særlig krigen i Irak. Det viste seg å være farlig for presidenten, som har satt i gang et offensivt angrep for å gjenvinne overtaket. Valgkamptalen er blitt mer aggressiv, og målet er å svekke Kerry allerede FØR debatten. — Kerrys politikk vil gjøre Amerika svakere og verden til et farligere sted, sa Bush til velgere i Michigan, Pennsylvania og Wisconsin. Riktignok snakket han ikke til hvilke velgere som helst; ingen møter til presidentens valgtaler uten å være gode republikanere, nøye utplukket på forhånd.Bush fremstilte vietnamveteranen Kerry som krigsmotstander, noe han vet ikke faller godt i øret hos amerikanske velgere som tror på et sterkt forsvar. - Kerry forsikrer oss om at han kan vinne krigen han kaller "et feilgrep og en avsporing". Du kan ikke vinne en krig, hvis du ikke tror på kamp, sa Bush.

Tiet om manglende våpen

George Bush fortsetter å insistere på at invasjonen i Irak har gjort USA og verden tryggere, på samme måte som visepresident Dick Cheney under debatten med demokratenes visepresidentkandidat John Edwards, sa at han ville gjort alt om igjen på samme måte i Irak.Bush tiet om onsdagens CIA-rapport som fastslår at Saddam Hussein ikke hadde masseødeleggelsesvåpen før amerikanerne angrep, og at krigen dermed ble startet på falskt grunnlag. Han nevnte ikke forsvarsminister Donald Rumsfelds uttalelse mandag om at han aldri hadde sett bevis for noen forbindelse mellom Saddam Hussein og Al-Qaida. Han kommenterte heller ikke at Paul Bremer, den tidligere amerikanske administratoren i Irak, denne uken sa at han ikke på noe tidspunkt hadde soldater nok i Irak til å sikre landet.

Irak-utfordring

Det vi kan være helt sikre på er at utfordreren John Kerry under nattens debatt ikke vil unnlate å konfrontere Bush med det han kaller "realitetene i Irak".

&lt;b&gt;Ny runde. &lt;/b&gt;Kerry og Bush.