Verden

De to journalistene er fengslet for å ha avslørt myndighetenes massedrap. Nobelprisvinner Aung San Suu Kyi lar dem sitte der.

Aung San Suu Kyi ble hyllet for sin kamp for ytringsfriheten i Myanmar. Nå leder hun selv en regjering som straffer dem som utfordrer myndighetene.

Aung San Suu Kyi er blitt kraftig kritisert etter at hun overtok som Myanmars reelle politiske leder i 2016, ikke minst etter at landets regjeringsstyrker drepte tusenvis av rohingyaer og sendte 750.000 på flukt høsten 2017.
  • Kristoffer Rønneberg
    Kristoffer Rønneberg
    Journalist

For 16 år siden ble Aung San Suu Kyi innesperret i en celle i Insein-fengselet i Yangon, Myanmars største by. Forbrytelsen hennes? Hun hadde utfordret myndighetene i landet.

Den gangen var hun en av verdens mest kjente frihetsforkjempere. I dag er hun landets reelle politiske leder.

For 16 måneder siden ble Wa Lone og Kyaw Soe Oo, to journalister som jobbet for nyhetsbyrået Reuters, innesperret i det samme fengselet. Forbrytelsen deres? De hadde avslørt detaljer om myndighetenes massemord på rohingya-befolkningen.

Tirsdag vedtok landets høyesterett at dommen deres på syv års fengsel, som de ble gitt i september, skulle opprettholdes.

Les også

Disse ti ble drept av Myanmars sikkerhetsstyrker. Nå sitter to journalister fengslet fordi de ville fortelle historien deres.

Suu Kyi har ikke grepet inn

«Demokrati er det som skjer når folket holder oppsyn med myndighetene», sa Aung San Suu Kyi i 2010, like før hun ble løslatt etter 15 år i fengsel og husarrest.

Men reaksjonen hennes på fengslingen av de to Reuters-journalistene er langt unna de gamle kampropene fra den tiden hun selv satt i myndighetenes varetekt.

– De ble ikke fengslet fordi de var journalister. De ble fengslet fordi retten avgjorde at de hadde brutt loven om statshemmeligheter, sa hun etter at dommen falt i september.

Reuters-journalistene Kyaw Soe Oo (til venstre) og Wa Lone ble arrestert i desember 2017 etter at de avslørte en massakre på ti sivile rohingya-menn.

Aung San Suu Kyi har gjentatte ganger hatt muligheten til å gripe inn i rettsprosessen mot de to journalistene, men hun har valgt å la være. Tidligere denne måneden ble 9000 personer benådet og løslatt fra fengsel, men de to Reuters-reporterne var ikke blant dem.

Wa Lone og Kyaw Soe Oo ble tildelt Pulitzerprisen tidligere denne måneden. Prisen er den gjeveste en journalist kan få, og de to reporterne ble hedret for sitt arbeid med å avsløre hvordan regjeringssoldater i Myanmar henrettet ti sivile rohingya-menn høsten 2017.

Les også

Amnesty trekker tilbake æresprisen til Aung San Suu Kyi

750.000 sendt på flukt til nabolandet

Drapet på de ti landsbybeboerne var et ledd i en svært blodig kampanje der regjeringssoldatene i løpet av noen få måneder sendte nærmest hele rohingya-befolkningen på flukt til nabolandet Bangladesh.

Reuters-redaksjonen har engasjert seg sterkt i kampen for å få løslatt sine to kolleger i Myanmar. Her stiller de opp på Times Square i New York i desember 2018.

Tusenvis ble drept, og rundt 750.000 mennesker lever i dag i flyktningleirer på den andre siden av grensen.

Reuters-journalistene ble dømt for å ha mottatt dokumenter om massakren av en lokal politimann. Advokaten deres sier at flere av bevisene som ble brukt i rettssaken, var plantet av myndighetene.

– Wa Lone og Kyaw Soe Oo skulle aldri ha blitt arrestert og i hvert fall ikke blitt tiltalt for å ha gjort jobben sin som gravende journalister. Det at de fortsatt sitter i fengsel, viser hvor dårlig det står til med demokratiet i Myanmar under Aung San Suu Kyi, sier Phil Robertson, nestleder ved Asia-kontoret til Human Rights Watch, til The New York Times.

FNs generalsekretær António Guterres sier at fengslingen av de to journalistene er «uakseptabel».

Også Amnesty International er svært kritiske.

– En mørk dag for pressefriheten, sier organisasjonen i en Twitter-melding.

UD: Saken «gir grunn til bekymring»

Norske myndigheter har så langt vært forsiktige i den offentlige kritikken av Aung San Suu Kyi, også når det gjelder denne saken.

På spørsmål til Utenriksdepartementet om høyesterettsdommen og om utenriksministeren er skuffet over Suu Kyi, får Aftenposten følgende svar på e-post:

«Myanmars høyesterett har avvist anken til Reuters-journalistene Wa Lone and Kyaw Soe Oo, og deres fortsatte fengsling gir grunn til bekymring. Norge har fulgt saken over tid og gjentatte ganger tatt den opp med Myanmars myndigheter. Vi oppfordrer Myanmar til å respektere pressefrihet, menneskerettighetene og rettsstatsprinsipper.»

USAs utenriksdepartement kom med denne uttalelsen onsdag, og brukte det gamle navnet på Myanmar:

«Beslutningen til Burmas høyesterett om å opprettholde dommene til de Pulitzer-vinnende journalistene Wa Lone og Kyaw Soe Oo, til tross for alvorlige uregelmessigheter i saken mot dem, sender et dypt negativt signal om ytringsfrihet og beskyttelse av journalister i Burma», skriver Reuters.

Les mer om

  1. Myanmar
  2. Aung San Suu Kyi
  3. Rohingya
  4. Ytringsfrihet