UNHCR: Mer enn 1000 mennesker har druknet på vei over Middelhavet i år

1.028 mennesker har hittil i år druknet i forsøk på å krysse Middelhavet på vei til Europa, ifølge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

Over 1.000 mennesker har mistet livet i forsøk på å krysset Middelhavet og ta seg til Europa hittil i år. Foto: Renata Brito / AP / NTB scanpix

I løpet av fjoråret ble 2.277 mennesker funnet omkommet eller meldt savnet i Middelhavet, ifølge UNHCR.

UNHCRs representant i Tyskland, Dominik Bartsch, mener Europa må ta ansvaret.

– Dette er det sjette året på rad der mer enn 1.000 mennesker har druknet i Middelhavet. Situasjonen er en moralsk fiasko og totalt uakseptabel, sier han.

Etter en ny avtale mellom Tyskland, Frankrike, Italia og Malta skal asylsøkere som reddes fra havsnød i Middelhavet fordeles mellom landene innen fire uker etter at de blir brakt i land.

Målet med avtalen er å få på plass en ordning som skal gjelde alle EU-land. I dag er det landet asylsøkerne først ankommer som har ansvaret for å behandle søknaden.

– En levedyktig prosess må på plass, slik at mennesker som blir reddet i Middelhavet ikke blir værende på båter som gisler i ukevis under forhold som ofte er uverdige, sier Bartsch.

Han legger til at det ikke handler om at noen skal få en garanti for opphold, men at alle «må ha rett til å levere sin søknad om asyl».

Ifølge Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) er rundt to tredeler av alle som omkommer i Middelhavet migranter som forsøker å ta seg fra Nord-Afrika til Italia.

Siden 2014 har minst 15.000 mennesker mistet livet i Middelhavet.