Verden

Vesten avventende etter Kims død

Kim Jong-il døde av hjerteinfarkt lørdag.

Mens nordkoreanerne sørger over sin døde leder, er Vesten avventende til det nye regimet i verdens mest lukkede land.

  • Ntb

— Dette varsler i første omgang en usikkerhet fordi det er uklart hvem som vil styre Nord-Korea. Samtidig er det et land og et folk som fortjener en bedre fremtid. Kanskje dette kan være muligheten for en bedre utvikling, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Norges ambassadør til Sør-Korea, Torbjørn Holte, mener det er for tidlig å si noe om hvilke politiske konsekvenser dødsfallet får.

— Det blir bare spekulasjoner. Men det blir spennende å se hva dette betyr for sekspartsforhandlingene om atomprogrammet til Nord-Korea. Om det blir gjenopptatt eller om det blir liggende dødt, sier Holte til NTB.

Krampegråt

Kim Jong-il døde av et kraftig hjerteinfarkt lørdag. Statskanalens svartkledde nyhetsoppleser gråt da meldingen om Den kjære leders død ble kunngjort mandag.

Nordkoreansk TV viste bilder av den «ubeskrivelige sorgen» der sønderknuste mennesker gråt åpenlyst. Også høytstående medlemmer av kommunistpartiet hulket høyt og slo knyttnevene i bordene, skriver Reuters.

— Han forsøkte så hardt å gjøre livene våre bedre, og så forlot han oss så brått, sier en gråtkvalt Hong Sun-ok.

— Hvordan kan jeg klare å uttrykke all den sorg vi har nå? Jeg klarer ikke å snakke mer, sier en soldat til den kinesiske TV-stasjonen CCTV før han bryter ut i krampegråt.

- Usikkerhet

Både Kina, Japan og Filippinene har sendt kondolanser til Nord-Korea. I Sør-Korea president Lee Myung-bak folk om å forholde seg rolige og fortsette livet som normalt.

I Washington opplyser Det hvite hus at USA er i tett kontakt med Sør-Korea og Japan etter Kim Jong-ils død.

— Vi står fast ved vårt engasjement for stabilitet på Koreahalvøya og for frihet og sikkerhet for våre allierte, sier pressesekretær Jay Carney i Det hvite hus.

- Svoger styrer nå

Kim ble 69 år gammel, forutsatt at den offisielle fødselsdatoen er riktig. Han overtok som leder i Nord-Korea da faren Kim Il-sung døde i 1994. Nordkoreanerne bes nå om å følge Kims yngste sønn, Kim Jong-un.

Han ble gitt viktige politiske og militære verv i 2010, en sterk indikasjon på at han var utpekt som landets neste leder. Kim Jong-ils helse var på dette tidspunktet svekket etter et slag i 2008.

To eksperter på Nord-Korea peker imidlertid begge på avdøde Kim Jong-ils svoger, landets sikkerhetssjef Jang Song-taek, som den reelle lederen i en overgangsperiode.

— Det er de militære sammen med Kim Jong-ils svoger Jang Song-taek som styrer nå, antar jeg, sier Barbara Demick, korrespondent for den amerikanske storavisen Los Angeles Times, til NTB.

Ubeskrevet blad

Foreløpig vet omverdenen svært lite om Kim Jong-un. Selv alderen er usikker, men mest sannsynlig ble han født i 1983 eller 1984, og er den yngste av Kim Jong-ils tre sønner. Han er utdannet i Sveits, antas å snakke både engelsk og tysk.

Den unge Kim er nå satt til å lede komiteen som skal håndtere farens begravelse. Gravferden skal holdes i Pyongyang 28. desember, og det er erklært landesorg i perioden fra 17. til 29. desember.

Ifølge eksperter kan Kim Jong-un antas å følge samme kurs som sin far, det vil si en militaristisk kurs. Flere eksperter mener det kan oppstå maktkamp innad i regimet, men tror Kim Jong-un vil ha militærets støtte.

— Et militærkupp er svært usannsynlig, sier professor Yang Moo-jin ved University of North Korean Studies. (©NTB)s

Les også

  1. Kriseberedskap i Sør-Korea og Japan

  2. Kim Jong-il – Nord-Koreas kjære leder

  3. Han er diktaturets neste leder - men hvem er han egentlig?