Margaret Thatcher er død

Storbritannias tidligere statsminister Margaret Thatcher er død, 87 år gammel.

Margaret Thatcher, en av Storbritannias kanskje mest omstridte statsminister gjennom tidene, er død. Her er hun på talerstolen på de konservatives landsmøte i 1986.
Prinse Charles sammen Margaret Thatcher i 2009.
Thatcher vinker til fotografene etter å ha kommet hjem fra sykehuset hvor hun ble behandlet for en brukket arm i juni 2009.
Margaret Thatcher (t.h.) på Norges-besøk i 1986. Her med daværende statsminister Gro Harlem Brundtland (Ap) på taket av regjeringsbygget.
Her fotografert med USAs president Ronald Reagan i Versaille en junidag i 1982.
Thatcher på Vestre Gravlund i Oslo, hvor hun la ned krans på krigsminnemerkene under sitt norgesbesøk i 1986. Foto: Bjørn Sigurdsøn NTB / Scanpix
Thatcher ble møtt av demonstranter under sitt norgesbesøk i 1986. (PS: Legg merke til en ung Stein Lillevolden (i midten) med banner hvor det står "Maggie go home" og "stop apartheid" )
Thatcher ble møtt av demonstranter under sitt norgesbesøk i 1986.
Daværende Høyre-formann Jan P. Syse besøkte Margaret Thatcher i 10 Downing Street i 1989. Foto: Morten Uglum / Aftenposten

— Det er med tristhet at Mark og Carol Thatcher annonserer at moren deres, Baroness Thatcher døde fredfullt i dag tidlig etter et slag, melder Thatchers talsmann, Lord Bell, mandag ettermiddag.

Storbritannias statsminister David Cameron sier:

— Storbritannia har mistet en stor leder, en stor statsminister og en stor brite, sier Cameron.

Dronning Elizabeth er trist over å høre om Thatchers dødsfall, melder Buckingham Palace.

— Dronningen var trist over å høre nyheten om baronesse Thatchers død. Hennes majestet vil sende et privat sympatibudskap til familien, heter det i uttalelsen fra det britiske slottet.

Les også

Cameron: Storbritannia har mistet en stor leder

Thatcher var Storbritannias første kvinnelige statsminister og styrte landet fra 1979 til 1990. Hun ble kjent som Jernkvinnen, blant annet for sitt kraftige oppgjør med landets fagforeninger.Thatcher ledet De konservative til tre valgseire.

Beundret og omstridt

Thatcher var beundret, men omstridt både blant britene og i utlandet, skriver NTB i sin nekrolog.

På hjemmebane huskes hun først og fremst for sin beinharde økonomiske politikk, der privatisering og kamp mot inflasjon var nøkkelord. Hun var en venn og støttespiller for britisk næringsliv, mens fagbevegelsen betraktet henne som en erkefiende.

Aller mest hatet er hun for generaloppgjøret med de britiske gruvearbeiderne. Den svært lange og bitre streiken endte med full seier til den konservative regjeringen, og var et nederlag for hele den britiske fagbevegelsen.

Statsminister Kåre Willoch (H) møttes blant annet i Underhuset i London i 1985.

I den internasjonale politikken var hun en trofast alliert av USA og ikke minst av den amerikanske presidenten Ronald Reagan. Men selv mange av hennes konservative partifeller mente hun fikk dårlig betalt for sin velvilje mot amerikanerne.

Falkland

Det gjaldt ikke minst under Falklandskrigen i 1982, som på mange måter ble Thatchers største stund. Uten hjelp fra amerikanerne gjenerobret britene de forblåste Falklandsøyene i Sør-Atlanteren, som det argentinske militærdiktaturet hadde okkupert.

Etter seieren på Falklandsøyene virket Thatchers grep om makten sikrere enn noensinne. Hun var kommet til makten etter det britiske parlamentsvalget i 1979, og hennes konservative parti ble gjenvalgt med store flertall i 1983 og 1987.

Men i 1990 var det brått slutt. Hennes egenrådige og uforsonlige opptreden hadde svekket oppslutningen om henne innad i partiet, og hun ble tvunget til å trekke seg både som statsminister og som partileder.

Karrière

Margaret Hilda Thatcher ble født 13. oktober 1925, som datter av en kolonialkjøpmann i Grantham i Øst-England. Hun studerte kjemi ved eliteuniversitetet i Oxford, der hun ble leder for det konservative studentforbundet.

afp000506186-TZEKLZ2H4q.jpg

Thatcher ble valgt inn i Parlamentet i 1959, og ble i 1970 undervisningsminister i Edward Heaths regjering. Heath tapte valget i 1974, og året etter ble Thatcher utpekt til opposisjonsleder og konservativ statsministerkandidat.Etter hennes avgang i 1990 ble det uventet raskt stille rundt Margaret Thatcher. I 1992 ble hun adlet og fikk tittel av baronesse, men helsen begynte å skrante og fikk en ny knekk da hennes elskede ektemann Denis døde i 2003.