Republikanerne frykter de kan få problemer med damene

Strategikere er bekymret for Republikanernes potensiale til å trekke kvinnelige velgere, etter flere avsløringer om kandidatenes privatliv.

Fra venstre: Tidligere guvernør i Massachusettes Mitt Romney, tidligere House Speaker (tilsv. stortingspresident) Newt Gingrich og pizzakjede-millionær Herman Cain, under en debatt en CNN-debatt om sikkerhetspolitikk 22. november i år. FOTO: REUTERS/SCANPIX

Republikanerne var ikke så populære hos amerikanske kvinner under presidentvalget i 2008.

Amerikanske kvinner har historisk sett tendert mot å stemme på demokratene, og de var særlig begeistret for Obama.

Les også

Ett år til valget – kan Obama vinne?

Han vant presidentvalget i 2008 selv om han bare hadde 49 prosent av de mannlige velgernes stemmer — fordi han hadde 56 prosent av de kvinnelige.

Frykter dårlig republikansk dametekke

Partiets rådgivere har ifølge Reuters antatt at republikanerne vil kunne dra betydelige fordeler av det som i Norge kalles «regjeringsslitasje» (eng: «buyer's remorse») på grunn av landets begredelige økonomiske situasjon - og slik «vinne tilbake» kvinnene som sikret Obama seieren for tre år siden.

Nå frykter strategikerne at de republikanske presidentkandidatene vil støte de kvinnelige velgerne fra seg, i stedet for å tiltrekke seg stemmene deres.

Flere uheldige avsløringer har den siste tiden gitt problemer for flere av republikanerne som håper å bli partiets presidentkandidat i 2012.

Cain revurderer sitt kandidatur

En kvinne hevdet mandag denne uken å ha hatt et 13 år langt forhold til den gifte Herman Cain. Dagen etter kunngjorde han at han har «tatt kandidaturet opp til ny vurdering» - men Cain har så langt ikke trukket seg.

Les også

Hevder presidentkandidat var utro i 13 år

Bare uker tidligere hevdet Sharon Bialek at Herman Cain forsøkte å presse henne til sex for å skaffe henne en jobb. Bialek ble da den fjerde kvinnen som har kommet med beskyldninger om seksuell trakassering, men den første som har stått frem i full offentlighet.

Skandalene har skapt mye blest i amerikanske medier, og republikanernes valgkamp-strateger frykter nå at de skal overskygge republikanernes politiske budskap.

Stuper på målinger

Cain sliter med lavere oppslutning blant kvinnelige velgere enn hos de mannlige — men dette slet han med også før alle trakasserings- og utroskapsbeskyldningene, viser CNNs målinger.

Målingene antyder at Cains dårlige oppslutning hos kvinnene heller skyldes hans økonomiske politikk og «personlige egenskaper».

Verre er det nok at hans oppslutning i delstaten Iowa, hvor den republikanske nominasjonsprosessen starter rett etter nyttår, har stupt dramatisk på DesMoines' målinger.

Ifølge de siste målingene støttes Cain nå bare av åtte prosent av republikanerne som har tenkt til å stemme ved nominasjonsvalget i Iowa.

Gingrich sliter med image

Også Newt Gingrich har blitt kritisert etter at han angivelig skilte seg fra kona mens hun lå rekonvalesent etter en kreftoperasjon.

Historien har blitt nyansert siden den først ble presentert, men kan likevel ha bidratt til å tegne et bilde av Gingrichs privatliv som rotete, påpeker analytikere.

Det hjalp trolig heller ikke at han måtte innlede valgkampen med å forklare hvorfor han hadde en kreditt på 500.000 dollar (2,8 mill kr.) hos smykkeforretningen Tiffany's.

Økonomi mest avgjørende

— Jeg tror republikanerne har gjort seg selv en bjørnetjeneste (eng: «disservice»), ved ikke å gjøre en bedre innsats for å tiltrekke seg de kvinnelige velgerne, sier Ford O'Connell, som var rådgiver for McCain og Palins valgkampanje i 2008, til Reuters.

Likevel er det bred enighet om at økonomien vil bli det viktigste temaet i presidentvalget 2012.

— Kvinner kommer til å bry seg om de samme temaene som menn i dette valget, og økonomien kommer til å trumfe alle andre temaer, sier Susan Carroll ved Rutgers University.

Mitt Romney gjør det relativt godt i den kvinnelige velgermassen, og blir av mange pekt på som Obamas mest reelle utfordrer.

Les også

Hva er galt med Mitt Romney?

Meningsmålinger tyder samtidig på at svært mange republikanere ikke ønsker Romney som presidentkandidat, og det republikanske nominasjonsvalget er derfra langt fra avgjort.

Han sliter imidlertid med å bli kvitt stempelet som en «flipp-flopper», en som ikke greier å bestemme seg for hva han mener.

Obamas valgkampapparat publiserte nylig en video hvor motstridende utsagn fra Romney blir klippet sammen.