Verden

Frankrike vil forby Black Friday-salg

Nasjonalforsamlingen i Frankrike vurderer å forby Black Friday av klimahensyn, og mener den store salgsdagen promoterer overforbruk.

Frankrike vurderer et forbud mot den store salgsdagen Black Friday. Foto: Illustrasjonsfoto: David Vincent / AP / NTB scanpix

 • NTB

Forbudet ble foreslått av den tidligere miljøministeren Delphine Batho som mener handelsdagen bør vurderes som en «aggressiv lønnsom praksis», som under fransk lov kan straffes med opp til to års fengsel og bøter på 300.000 euro, tilsvarende rundt 3 millioner kroner. Det skriver The Telegraph.

Mandag ble politikerne enige om å tilføye forbudet i et lovforslag om å redusere avfall, som skal debatteres i starten av desember.

– Du kan ikke redusere klimagassutslippene og samtidig be om et vanvittig overforbruk, sier Batho. Hun mener Black Friday får forbrukerne til å kjøpe ting de egentlig ikke trenger.

Landets nåværende miljøminister ser ifølge avisa ut til å støtte ideen, etter at hun tidligere denne uken kom med en advarsel om overforbrukets miljømessige konsekvenser.

Relevante artikler

 1. SID
  Publisert:

  Deltok du i kjøpefesten denne uken? Overforbruket ødelegger vår felles klode.

 2. ØKONOMI
  Publisert:

  Annenhver nordmann vil handle på Black Friday – miljøorganisasjonene advarer mot overforbruk

 3. ØKONOMI
  Publisert:

  Amputert Black Friday: – Galskapen er borte

 4. DIGITAL
  Publisert:

  Ikke gå i Black Friday-fellene. Her er sjekklisten.

 5. OSLO
  Publisert:

  Oslo rådhus blir klesbyttemarked

 6. FORELDRELIV
  Publisert:

  I løpet av åtte år har Monica Langeland kvittet seg med 800 plagg. Nå stenger hun butikken i protest mot Black Friday.