Verden

Truer Londons koronavegrere med politiet

Ordfører i en av verdens største byer vil nå bruke politifolk til å bryte opp ansamlinger av mennesker. Samtidig ber helsemyndighetene 1,5 millioner i risikogruppen om å isolere seg.

Piccadilly Circus, alltid travelt, men ikke nå lenger. Nå truer ordføreren i London, Sadiq Khan, med å bruke politiet mot personer som ikke overholder de stadig strengere reglene for å holde avstand og å unngå smittespredning. Foto: PETER NICHOLLS, Reuters/NTB scanpix

 • Kurt B. M. Haugli
  Journalist i Aftenposten

Storbritannia har bedt 1,5 millioner personer i risikogruppen å isolere seg i opptil tre måneder for å prøve å unngå koronaviruset.

Landets nasjonale helsetjeneste (NHS) vil de neste dagene gi beskjed til dem dette gjelder, heter det i en uttalelse fra regjeringen.

Risikogruppen inkluderer personer med leukemi, alvorlige luftveissykdommer og organtransplantasjoner. Der det er nødvendig kan pasienter få hjelp til mat og medisiner.

Hittil er det 5.018 bekreftede koronasmittede i Storbritannia, og 240 dødsfall.

Les også

Direktestudio: Koronaviruset

Vil sette inn politiet

Ordfører Sadiq Khan frykter at koronaepidemien kommer helt ut av kontroll i byen hvor han er ordfører. Ettersom også Storbritannia har innsett at landet er i ferd med å bli hardt rammet av koronaviruset, skjerpes reglene for hvordan man skal omgås.

Nå blir nye regler også gjennomført i Storbritannia. I neste uke vil en nødlov som gir myndighetene vidtrekkende muligheter til å iverksette nødvendige tiltak i forbindelse med pandemien, bli behandlet i Parlamentet.

– Denne loven vil gi ekstra muligheter til politiet, slik at reglene blir håndhevet, sa Khan på BBC.

Les også

Over 55.000 japanere trosset virusfrykt for å se OL-flammen

Kan bli tvunget

Det er i tilfeller hvor folk ikke overholder regler om å holde avstand til hverandre og for å unngå ansamlinger av mange på et lite område, at Khan tenker seg at politiet vil bli satt inn.

– Det viktig at politiet jobber med det de skal gjøre, men det er åpenbart at hvis folk fortsetter å opptre på en måte som fører til at viruset spres seg, så må slike tiltak vurderes, sa Khan.

Ordfører i London, Sadiq Khan, på vei til et møte i Downing Street nr. 10 med statsminister Boris Johnson hvor nye nødlover for å takle koronakrisen ble diskutert. Foto: Kirsty O'Connor, AP/NTB scanpix

Ordføreren tar tak i alvoret i en kronikk han har skrevet i søndagsavisen The Observer. Her feier han all tvil til side om alvorlighetsgraden av det som skjer.

– Covid-19 er den alvorligste helse, sosiale og økonomiske utfordringen vi har sett siden 2. verdenskrig, innleder han kronikken i avisen.

London er hardest rammet av viruset. Det er registrert 88 dødsfall i byen knyttet til covid-19.

Britiske myndigheter har utarbeidet utfyllende retningslinjer for hvordan man skal forsøke å takle epidemien. Det handler om full isolasjon av eldre og personer med underliggende sykdommer i måneder fremover, unngå å bruke offentlig transport, unngå alle ansamlinger av mennesker og i tillegg unngå familie- og vennesammenkomster.

De ulydige kan plutselig være i politiets søkelys.

Ventet lenge

Storbritannia var lenge et av de landene som ventet lengst med å gå til dramatiske hindringer for befolkningen. Så sent som for 10 dager siden var pubene fulle, fotballstadionene fulle og den største galopphelgen i sesongen (Cheltenham) samlet over 60.000 tilskuere fire dager på rad.

Statsminister Boris Johnson har fått mye pepper for at han ikke har tatt trusselen på alvor. Etter hvert har imidlertid også Johnson innsett at det ikke er mulig å ta lett på en utfordring som har ført til nedstengning av store deler av det vestlige Europa.

– Dødstallene i Italia er allerede på flere tusen. Dersom vi ikke handler nå, dersom vi ikke gjøre en heroiske og kollektive innsats for å stoppe spredningen, vil også vårt eget helsevesen (NHS) blir overbelastet som i Italia, sa han i en tale søndag.

Les også

Mer enn 10.000 turister er blitt satt i karantene i Norge. Nå får de lov til å forlate landet.

Stengt, stengt, stengt

Den siste uken er Storbritannia i ferd med å bli stengt. Folk holder seg borte, puber og restauranter er tvunget til å stenge og denne helgen er det ingen sport som får samle tusener av tilskuere. Landet er ikke totalt nedstengt som Frankrike, Italia og Spania, men restriksjonene er betydelige.

Det har gitt seg utslag i hamstring av matvarer. Britene, som i alle andre koronarammede land, har opplevd at dopapirhyllene ser ut som om de er plyndret. Myndighetene vurderer å bruke Forsvaret til å ta seg av distribusjon av matvarer, melder The Guardian.

Les mer om

 1. Koronaviruset
 2. Koronaviruset
 3. Storbritannia
 4. Boris Johnson

Koronaviruset

 1. OSLO
  Publisert:

  Oslo-folk gruer seg: Dette kan bli de nye koronatiltakene i hovedstaden

 2. OSLO
  Publisert:

  Neste uke blir tung for Oslo. Byen stenges ytterligere ned – i tillegg er det stor mangel på vaksinedoser.

 3. NORGE
  Publisert:

  Direktestudio: Koronaviruset

 4. OSLO
  Publisert:

  Smitten i Oslo stiger raskest blant de unge. Mye av den kan spores tilbake til private sammenkomster.

 5. NORGE
  Publisert:

  Sykehus slo alarm etter nye karanteneregler: «Kan gå utover liv og helse»

 6. NORGE
  Publisert:

  Ny smitterekord i Kristiansand: – Situasjonen er alvorlig og krevende