Verden

«Dere åpnet helvetes porter»

Den israelske hæren og Hamas bruker sosiale medier til å krangle med hverandre.

 • Andreas Slettholm
  Kommentator

I dag drepte den israelske hæren lederen fra Ahmed Jabari, leder for Hamas' militære fløy Alqassam.

Luftangrepet var ifølge israelserne starten på «Operation Pillars of Defence», og eksperter frykter nå at dette vil være starten på en periode med flere dødelige angrep enn på lenge.

Slapp Youtube-video

Men konflikten føres ikke bare med bomber og luftangrep. Begge sider i konflikten har også tatt i bruk sosiale medier for å kommunisere sitt budskap til omverdenen.

Selv om Israels hær har vært aktive på Twitter en stund — og blant annet skrytt av at de har mer avanserte våpen enn det James Bond har i «Skyfall» - har det vakt oppsikt at de flere ganger i løpet av onsdagens kamphandlinger velger å offentliggjøre sine handlinger via sosiale medier.

Kort tid etter angrepet på Jabiri lastet de opp en video av bomben som drepte Jabari på sin offisielle konto på Youtube. Den kan du se øverst i denne saken.

Dagen var også preget av svært hyppige oppdateringer på Twitter, der man kunne lese flere titalls oppdateringer av hva IDF foretok seg. Hæren publiserte også en skryteplakat av likvideringen av Jabari på mikrobloggnettstedet.

Svarte på Twitter-melding

Men heller ikke deres motstandere er fremmed for å ta i bruk digitale verktøy.

Alqassam, hvis leder altså ble drept i angrepet, har en konto på Twitter der de meldte fra om flere gjengjeldelsesangrep de har gjennomført etter Jabaris død.

Og onsdag kveld røk partene i tottene på hverandre på Twitter.Den israelske hæren publiserte først følgende melding rundt klokken 19: «Vi anbefaler at ingen Hamas-aktører, hverken på høyt eller lavt nivå, viser seg på bakkenivå de nærmeste dagene».

Meldingen ble besvart av Alqassam kort tid etterpå: «Våre velsignede armer vil nå deres ledere og soldater uansett hvor de er (Dere åpnet helvetes porter)».

Reaksjoner

Det som muligens er første gang to parter i en pågående væpnet konflikt kommuniserer med hverandre på sosiale medier, ble umiddelbart fanget opp av flere Twitter-brukere.

«Jeg trodde aldri at den dagen skulle komme da en slik konflikt skulle gå rett på Twitter», skriver profilen Mohamed Al Junaibi.

Andre påpeker at Twitter ikke er et verktøy for diplomati, og at det å krangle med hverandre på slike nettsteder neppe er noen god måte å løse konflikten på.

Minst ni drept

I kveldstimene onsdag ble det klart at Egypt trekker tilbake sin ambassadør til Israel etter angrepene i dag. Den arabiske liga skal møtes på lørdag for å diskutere Israels offensiv, melder nyhetsbyrået Reuters.

Totalt ble minst ni mennesker drept av israelske angrep onsdag, ifølge AFP. Minst to av de drepte er sivile: BBC melder at to av de døde er slektninger av en som jobber for kanalen.

Den israelske hæren bekreftet — via Twitter - at de hadde både fly og skip i aksjon i det de har kaldt «Operation Pillars of Defense».

Det er foreløpig uklart hvor stor opptrappingen av konflikten blir, men Israels statsminister Benjamin Natanjahu har sagt at Israel er villige til å utvide aksjonen «hvis det blir nødvendig».

Israelere som bor i nærheten av Gaza-stripen er bedt om å holde seg hjemme fra jobb torsdag av israelske myndigheter.

Bekymret

FNs generalsekretær Ban Ki-Moon har manet partene til umiddelbart å nedskalere konflikten, og Norges utenriksminister Espen Barth-Eide har sagt til Aftenposten at han er bekymret for situasjonen.

Midtøsten-forsker Hilde Henriksen Waage tror imidlertid ikke onsdagens handlinger vil resultere i en ny krig, blant annet begrunnet i at situasjonen i Israels naboland er så uoversiktlig at landet neppe vil risikere en større, militær konflikt med palestinerne.

 1. Les også

  - Hamas vil skyte ut det de har av raketter og granater

 2. Les også

  Espen Barth Eide: - Vi ser med stor bekymring på eskaleringen av volden

 3. Les også

  - Israel skal få betale for denne feige likvideringen

 4. Les også

  Israel bekrefter drap på Hamas-leder

Her svarer Hamas' militære fløy på en advarsel fra den israelske hæren.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Medier: Våpenhvile inngått mellom Jihad og Israel

 2. VERDEN

  Israel likviderte Jihad-ledere i Gaza og Damaskus

 3. VERDEN

  Gravid kvinne og barn drept i israelsk gjengjeldelsesangrep

 4. VERDEN

  Israelske luftangrep mot Gazastripen etter over 300 raketter mot Israel

 5. VERDEN

  SOHR: Flere drept etter israelsk angrep mot iranske mål i Syria

 6. VERDEN

  Frykt for ny krig på Gazastripen