Verden

Theresa May går av som leder av det konservative partiet 7. juni

– Jeg forlater jobben uten bitterhet, men med enorm og varig takknemlighet for å ha fått muligheten til å tjene landet jeg elsker, sa en gråtkvalt May da hun varslet sin avgang som statsminister og leder av det konservative partiet.

  • Morten Schwencke
    Journalist
  • Ingeborg Moe
    Journalist

– Det er i landets beste interesse at en annen tar over arbeidet med brexit, sier Storbritannias statsminister Theresa May.

Hun kunngjorde hun går av som leder av det konservative partiet den 7. juni, på en pressekonferanse utenfor Downing Street. Hun vil deretter gå av som statsminister når det er klart hvem som overtar som leder.

Nyhetsbyrået AFP melder at det konservative partiet vil ha på plass en ny statsminister før 20. juli.

Les også

Først vil May unngå å forlate Downing Street i tårer. Deretter vil hun hindre at Boris Johnson får nøkkelen.

– Jeg forlater jobben uten vond vilje

Oppsigelsen skjer som forventet etter at statsministeren ikke har klart å levere på brexit. Hun avsluttet talen sin gråtkvalt:

– Jeg er den andre kvinnelige statsministeren i dette landet, men definitivt ikke den siste. Jeg forlater jobben uten vond vilje, men med enorm og varig takknemlighet for å ha fått muligheten til å tjene landet jeg elsker.

Theresa May møtte pressen utenfor statsministerboligen fredag formiddag.

Torsdag morgen skrev The Times at May kom til å trekke seg etter et «mytteri i regjeringen».

Senere har blant annet BBC underbygget påstanden med kilder de omtaler som ministere i regjeringen. De skal ha bedt May gå av etter det ble klart at hennes siste plan for å få brexitavtalen gjennom i Parlamentet feilet.

– Jeg har gjort alt jeg kan for å overbevise parlamentsmedlemmene om å støtte forslaget. Dessverre har jeg ikke klart det. Jeg prøvde tre ganger. Jeg mener det var riktig å fortsette selv når oddsen for å få det til virket lav, sier hun på pressekonferansen.

Opprinnelig skulle Storbritannia forlatt EU 29. mars, men dette er blitt utsatt på grunn av britiske politikernes manglende evne til å bli enige om hvordan utmeldingsavtalen med EU skal se ut.

Ekspert: Øker faren for «no deal»

Jan Erik Mustad er førstelektor ved Universitet i Agder, og har britisk politikk som fagfelt. Han mener May holdt «en verdig avslutningstale, tatt i betraktning omstendighetene og presset hun har vært under».

– Noen synes hun har sittet for lenge. Men jeg synes det er hederlig det hun har prøvd å få til, selv om hun kjørte seg fast i et spor, sier Mustad til Aftenposten.

Han sier at det nå blir full kamp om hvem som skal overta. Det vil bli satt en dato for nominasjon av kandidater. Så vil de konservative parlamentetsmedlemmene få oppgaven med å skrelle antallet ned til to. Deretter skal det ut til uravstemning i partiet.

– Hvis man er heldig, får man på plass en ny statsminister i juli. Men det er langt fra sikkert, sier Mustad.

– Hva betyr dette for brexit-prosessen?

– Det vet vi ikke. Det kommer an på hvem som overtar, sier Mustad.

Han peker på at flere av dem som er nevnt, som tidligere utenriksminister Boris Johnson og tidligere brexit-minister Dominic Raab, trolig er villig til ta Storbritannia ut av EU uten noen avtale med unionen.

Grenseområdene mellom Nord-Irland, som er en del av Storbritannia, og Irland, har vært uten en fysisk grense, ettersom begge er en del av EU. Men det er uklart hva som skjer når Storbritannia går ut av unionen.

Dette er blitt trukket frem som et utfall som kan få dramatiske konsekvenser, blant annet for vareleveranser og for situasjonen i Nord-Irland.

– Selv om Boris Johnson har sagt at han vil skaffe en bedre avtale med EU, så tviler jeg på han får til det. Da må det skje noe som skal motivere EU til å gi med, sier Mustad.

Vil det si at risikoen for en «no deal» øker med statsministeravgangen?

– Ja, det vil jeg si. Det betyr at Theresa Mays plan for utmeldelse er død. Og det finnes ingen ny plan. Så slik situasjonen er i dag, går de ut uten noen avtale, sier Mustad.

Les også

May etterlater seg et parti og et land i politisk kaos. Nå begynner kampen om makten.

Fikk ikke gjennomfør brexit: – Dyp anger

Landet skulle etter planen forlatt EU den 29. mars, men parlamentet lyktes ikke bli enige om hvordan.

Mays siste plan ble lansert tirsdag. Under et døgn senere ble snart klart at den ikke kom til å bli vedtatt.

– Det vil alltid være forbundet med dyp anger for meg at jeg ikke klarte å levere brexit. Min etterfølger må finne en vei forover som tar hensyn til resultatet av folkeavstemningen, sier hun.

May understreket at hun tror det er mulig for britene å forlate EU, men at det vil kreve kompromisser fra flere hold i parlamentet.

Opposisjonsleder Jeremy Corbyn sier til The Guardian at det var riktig av May å gå av. Han krever at den som blir ny leder for det konservative partiet må sette i gang nyvalg til nasjonalforsamlingen umiddelbart.

– Hun har nå akseptert det landet har visst i måneder: hun kan ikke lede, og det kan heller ikke hennes splittede parti, sier han.

Theresa May forlater sin pansrede bil under et statsbesøk i Tyskland 9. April. Det kan bli lenge til neste gang hun kjører en slik bil

Macron ber om «snarlig klargjøring» rundt brexit

Ifølge Reuters har den franske presidenten, Emmanuel Macron, sendt en personlig støttemelding til May. Samtidig har han bedt om en «snarlig klargjøring» rundt brexit.

– Det er også en påminnelse om at det ikke fører til fremskritt med stemmer imot, uten alternative prosjekter, sier han.

En talsmann for Angela Merkel sier at den tyske rikskansleren mottok Mays budskap «med respekt».

– Kansleren har alltid arbeidet bra og tillitsfullt med May, og vil fortsette med det i resten av hennes tid som statsminister, sier talsmannen.

May en av de kortest sittende statsministrene, men sitter lenger enn Gordon Brown

May har ledet Storbritannia og det konservative partiet siden juli 2016.

Med sine 2 år og 315 dager (fredag) har hun foreløpig noen dager igjen før hun tar igjen partimotstanderen Gordon Brown, fra partiet Labour. I løpet av de siste 50 årene er han den statsministeren som har sittet kortest med sine 2 år og 319 dager, frem til mai 2010. Når hun går av 7. juni, går hun dermed forbi Brown.

Valget av ny minister vil sannsynligvis starte 10. juni, skriver britiske medier.

Det var ventet at Mays kunngjøring ville komme etter at hun hadde hatt møte med den innflytelsesrike 1922-komiteens leder Graham Brady.

Komiteen holdt onsdag kveld et møte om en mulig regelending som kunne åpne for et nytt, internt mistillitsforslag May. I talen bekreftet hun at hun hadde hatt et møte med Brady og med partisekretæren i det konservative partiet, som hun leder.

Les mer om

  1. Brexit
  2. Theresa May
  3. Britisk politikk
  4. Storbritannia