Pårørende i Kairo fortviler over manglende informasjon

I Kairo ventet venner og familie på sine kjære som aldri kom hjem.

Familie og venner til de 66 menneskene om bord i flyet fra Paris til Kairo, samlet seg torsdag ved flyplassen i Kairo.
  • Silje Rønning Kampesæter

– Vi vet ingen ting, sier en kvinne, mens reporterne og kameraene flokker seg rundt henne, der hun kommer gående på Kairo internasjonale flyplass i Egypt.

– Min datter var en flyvertinne, fortsetter kvinnen.

Det er nå flere timer siden flyet som hennes datter og 65 andre mennesker befant seg på, forsvant fra radaren et sted over Middlehavet natt til torsdag.

EgyptAir-flyet, som tok av fra Charles de Gaulle i Paris, hadde Kairo som destinasjon og hadde passasjerer fra en rekke forskjellige land om bord. 30 var fra Egypt, 15 fra Frankrike, to fra Irak, samt én fra hvert av følgende land: Belgia, Saudi-Arabia, Kuwait, Sudan, Tsjad, Algeria, Portugal Canada og Storbritannia.

Frykter sikkerhetssvikt

Sherif Fathy, Egypts minister for sivil luftfart, sa gjentatte ganger på en pressekonferanse torsdag, at han ikke vil spekulere i hva som kan være grunnen til at flyet plutselig forsvant, før det foreligger mer konkrete bevis.

Stemningen var kaotisk og tonen ble også etter hvert amper idet reporterne presset ministeren på mulige teorier rundt hva som kan ha skjedd. Senere sa han imidlertid at det er mer sannsynlig at forsvinningen er et resultat av terror, enn at det dreier seg om en mekanisk svikt.

Den egyptiske dagsavisen Youm7 siterer en anonym sikkerhetskilde på at Egypt ønsker å sende en delegasjon til Charles de Gaulle for å delta i etterforskningen i tilfelle det skulle dreie seg om et sikkerhetshull.

Den franske avisenLe Figaro siterer en kilde i det franske grensepolitiet som sier at også franske etterforskere vil fokusere på bakkemannskaper på Charles de Gaulles-flyplassen i Paris. Målet er å få bragt på det rene om det var noen flyplassansatte som utgjorde en sikkerhetsrisiko.

Spekulasjoner

De pårørende begynte å samle seg på flyplassen tidlig torsdag morgen. En annen mann, også en pårørende, forteller til Reuters at de har fått beskjed om å ikke lytte til alle meldingene i mediene. Men flyets mønster før det forsvant - en 90-graders sving og et 20.000 fot langt stup - har gitt spekulasjonene ben å gå på.

Skjedde det noe i cockpiten, var det teknisk svikt, eller kan det ha skjedd en sikkerhetssvikt på flyplassen Charles de Gaulle i Paris?

Foreløpig er det ingen svar å få på disse spørsmålene og ifølge Fathy kan det ta flere dager før man komme noe nærmere sannheten.

Landet har gått gått fra den ene ulykken til den andre: Egypt hjemsøkes av nye landeplager

Tar avskjed

Torsdag ettermiddag meldte greske myndigheter at de hadde funnet vrakrester i området hvor flyet skal ha styrtet. Men mange har allerede gitt opp håpet etter overlevende.

Arabiske medier var raskt ute med å offentliggjøre identiteten til de kabinansatte. På både Facebook og Twitter fylles sidene deres med avskjedshilsner, bønner og kondolanser.