Verden

Libyske styrker til angrep på tunisisk grenseby

Det er brutt ut voldsomme kamper mellom libyske og tunisiske styrker i den tunisiske grensebyen Dehiba, opplyser lokale innbyggere.

Tunisiske soldater frakter en såret opprører til et sykehus etter at styrker lojale overfor den libyske lederen Muammar Gaddafi gikk over grensen til Tunisia og angrep opprørere som befinner seg i grensebyen Dehiba fredag. REUTERS

 • Elisabeth Rodum

Styrker lojale mot den libyske lederen Muammar Gaddafi krysset grensen inn til nabolandet Tunisia og kjempet mot tunisiske styrker i den tunisiske grensebyen Dehiba fredag formiddag.

Kampene oppsto etter at Gaddafis styrker gikk til angrep på byen med artilleri og skytevåpen.

Øyenvitner forteller til nyhetsbyrået Reuters at det pågikk kraftige kamper med intens skyting sentralt i byen. Bygninger skal ha blitt ødelagt og minst én innbygger skal ha blitt skadet da Gaddafis styrker kjørte inn i byen med en lastebil, sier innbyggere i byen til nyhetsbyrået Reuters.

Forfulgte opprørere

Libyske opprørere som kjemper mot Gaddafi holder til i byen, og disse skal ha blitt forfulgt av Gadafis styrker. Opprørerne har de siste dagene flyktet inn i Tunisia etter at Gaddafis styrker tok kontroll over en grensepost som tidligere var i opprørernes hender.

— Det var intense kamper i byen i morges. Det var mye skyting. Tunisiske styrker barket sammen med Gaddafis styrker og noen av Gaddafis menn ble drept, sier Reuters-fotograg Zoubeir Souissi fra byen.

— Mange av Gaddafis menn ble skadet. De er nå på et sykehus i Dehiba, sier fotografen.

To innbyggere fortalte også om libyske granater som flere ganger slo inn over byen fra Gaddafis stillinger over grensen i Libya.

— Angrepene rammer flere hus, og en tunisisk kvinne ble skadet, sier en av innbyggerne til Reuters.

Gjenvant kontroll over grenseovergang

Senere fortalte den samme mannen at skytingen og kampene hadde opphørt.

- Tunisiske sikkerhetsstyrker finkjemmer byen. Vi aner ikke hva som har skjedd med Gaddafis styrker, for det tunisiske hæren har stengt alle innganger til byen og ingen får lov til å komme inn.

En av de libyske opprørerne sier de har gjenvunnet kontrollen over grenseovergangen ved den tunisiske byen. Men den sentrale grensen mellom Tunisia og Libya, to timers kjøring mot nord, er fortsatt under den libyske regjeringens kontroll.

— Akkurat nå ser jeg på det nye flagget (opprørernes red. anm.) som heises ved grensen. Opprørerne, frihetskjemperne, har kontroll, sier Akram el Muradi til nyhetsbyrået Reuters.

Tunisiske myndigheter fordømmer det som har skjedd, og sa i en uttalelse torsdag kveld at de krever at Libya «innfører tiltak som sørger for at dette ikke skjer igjen».

Kampene fredag markerer et vendepunkt. For første gang har libyske regjeringsstyrker krysset grensen til Tunisia og utkjempet kamper inne på nabolandets territorium.

Misrata under beleiring

Samtidig har Gaddafis styrker i ukevis holdt Misrata, som ikke ligger langt fra Libyas hovedstad Tripoli, under beleiring.

Minst tolv personer er drept i nye angrep mot byen Misrata vest i Libya, opplyser en lokal lege.

To av de drepte er kvinner, opplyser legen fredag. Alle tolv skal ha blitt drept da Grid-raketter og granater traff hjemmene deres i Misrata.

 1. Les også

  - Egypt er beviset på at diktatur aldri er løsningen

 2. Les også

  Norge tar imot flere flyktninger fra Nord-Afrika

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Emir (2) ble drept av en granat. Nå advarer Tyrkia om at fredsprosessen i Syria er truet.

 2. VERDEN

  Han kalles spøkelset etter Gaddafi. Kan militærveteranen (75) bli diktator i Libya?

 3. VERDEN

  Opprørerne skal ha brutt Aleppo-beleiring

 4. VERDEN

  Nyhetsbyråer: Sarkozy siktet for å ha mottatt nærmere en halv milliard fra Gaddafi-regimet

 5. NORGE

  Professor mener Libya-krigen var bygd på en løgn

 6. VERDEN

  Syrias hær: – IS' siste store by er gjenerobret