Verden

Nyhetsbyrå: Disse korona-advarslene ble oversett av Det hvite hus

Innen USAs president for første gang nevnte koronaviruset, kan det allerede ha vært for sent å hindre at det spredte seg i USA, ifølge nyhetsbyrået AP.

President Donald Trump snakker daglig om koronaviruset i Det hvite hus. Det tok lang tid før USA innførte tiltak mot pandemien.
  • NTB

I et intervju i Davos 22. januar tonet Trump ned trusselen fra viruset som nettopp hadde vist seg for første gang i USA.

– Vi har det helt under kontroll. Det er en person som kommer fra Kina, og vi har det under kontroll, og alt kommer til å gå bare bra, sa han til CNBC.

I de elleve ukene som er gått siden det, har viruset spredt seg over hele verden. I USA er over en halv million mennesker smittet, og minst 22.000 er døde. Folk er i karantene, skoler er stengt, økonomien er stanset opp, og millioner av amerikanere er arbeidsløse.

Men da Trump uttalte seg i Davos, var advarslene for lengst kommet.

Nyhetsbyrået Associated Press har intervjuet 20 nåværende og tidligere medlemmer av Trump-administrasjonen og republikanere som er tett på Det hvite hus.

Kildene forteller hva som skjedde i de kritiske ukene før presidenten iverksatte strenge tiltak for å forhindre økt spredning av koronaviruset. De fleste kildene uttaler seg anonymt fordi de ikke har tillatelse til å snakke offentlig om private diskusjoner.

President Trump og smittevernekspert Anthony Fauci.
Les også

Overvekt av afroamerikanere blant de koronadøde i USA

Flere advarsler

Fra den første personen ble smittet i Kina, gikk det ikke lang tid før advarslene nådde USA, ifølge AP:

  • Pentagon fikk først høre om det nye koronaviruset gjennom offisielle rapporter fra Kina i starten av desember
  • I starten av januar var advarslene en del av etterretningsrapportene som sirkulerte i Det hvite hus
  • Direktøren for USAs smittevernmyndigheter, CDC, ble offisielt varslet av sin kinesiske motpart 3. januar
  • Omtrent på samme tid ble myndighetenes smittevernekspert Anthony Fauci varslet. To uker senere skal han ha innsett at det gikk mot en global katastrofe.

Til tross for advarslene, ble det ikke iverksatt tiltak for å bremse epidemien.

Les også

Koronaen endrer alt. Bortsett fra Trump. | Christina Pletten

Trump ble orientert 18. januar

Trump selv ble først fullt ut orientert om trusselen av helseminister Alex Azar 18. januar. APs kilder i Det hvite hus mener Trump ikke forsto alvoret fordi helseministeren ikke klarte å formidle det godt nok.

– Det er lav risiko for USA for øyeblikket, men det kan raskt endre seg, skal Azar senere ha sagt til amerikanske lovgivere.

Ifølge APs kilder var det ingen i Trumps nærmeste krets som klarte å få ham til å innse alvoret. Han skal i denne perioden ha vært svært opptatt av økonomien og riksrettssaken mot ham.

30. januar erklærte WHO global folkehelsekrise mens Trump talte på et fullpakket valgkampmøte i Iowa. Dagen etter stengte han grensene for utlendinger som hadde vært i Kina de siste 14 dagene.

Helseminister Alex Azar briefet Trump om koronaviruset 18. januar.

Tonet ned trusselen

Trump kalte tiltaket dristig, men fortsatte å tone ned trusselen. Ifølge New York Times har 40.000 mennesker kommet på direkteflyvninger fra Kina til USA siden tiltaket ble innført.

10. februar sa presidenten til titusener av jublende tilhørere at viruset på mirakuløst vis ville forsvinne av seg selv når det ble litt varmere i april.

I ukene etter la Trump ansvaret for håndteringen av viruset på ulike personer. Først ga han ansvaret til helseminister Azar, før han overførte det til visepresident Mike Pence.

Og mens viruset spredte seg som ild i tørt gress over hele kloden, skal mange i Det hvite hus, blant dem svigersønnen Jared Kushner og finansminister Stephen Mnuchin, ha presset ham til ikke å gjøre noe som kunne uroe markedet, ifølge AP.

Les også

Han er Trumps spydspiss i koronakampen. Nå blir Anthony Fauci truet.

Børsen stupte

Trump skal på dette tidspunktet ha vært mest opptatt av børsen, som han mente var avgjørende for hans gjenvalg. Men markedet begynte selv å bli urolig for viruset, og i slutten av februar begynte børsene å stupe.

Trump la i første omgang skylden på en CDC-topp, som dagen før advarte amerikanerne om at de måtte forberede seg på strenge tiltak, inkludert sosial distansering.

Det hvite hus kunngjorde at Pence samme kveld skulle briefe mediene om responsen, men Trump overtok talerstolen og har siden vært USAs ansikt utad i kampen mot pandemien.

Les mer om

  1. Koronaviruset
  2. Det hvite hus
  3. USA
  4. Koronaviruset