Sverige: Advarer mot en situasjon lik den i Italia

22 svenske forskere rykker nå ut og ber de folkevalgte gripe inn mot «fagpersoner uten talent for å forutsi eller begrense epidemien».

Statsepidemiolog Anders Tegnell.

Det er i den svenske avisen Dagens Nyheter de 22 forskerne kommer med sin kritikk av Sveriges håndtering av pandemien. Her advares det om at de svenske dødstallene stiger mot «italienske høyder», i motsetning til hva situasjonen er i nabolandene.

Det vises til Worldometers tall for døde relatert til folketall, og at svenskene har mer enn ti ganger så høyt tall som nabolandet Finland.

Det pekes i kronikken på at mens det i Norge er politikerne som fatter beslutningene, har Sverige overlatt det til fagpersonene.

De 22 som har underskrevet brevet er en rekke svenske professorer og andre fagfolk innen ulike medisinske grener.

Over 1000 koronadødsfall i Sverige

Tallet på koronarelaterte dødsfall i Sverige har passert 1000, opplyser helsemyndighetene i landet tirsdag.

114 personer ble registrert døde etter å ha blitt smittet av koronaviruset fra mandag til tirsdag. Dermed er det totale tallet på døde nå 1033, ifølge tall fra Folkhälsomyndigheten.

11.445 er bekreftet smittet i Sverige og 915 får eller har fått intensivbehandling.

Gikk sin egen vei

Sverige valgte i møte med viruset en annen strategi enn sine naboer i Norden. Som Aftenposten skrev 31. mars:

«Norge, Danmark og Finland har alle stengt grensene og skolene. Den finske hovedstadsregionen er stengt av fra resten av landet. Slik er det ikke i Sverige.

Svenske helsemyndigheter vil ikke komme med noen pålegg eller forbud. Men de «vädjar» – oppfordrer til eller anbefaler – å la være å dra på hytta. Tirsdag ble det imidlertid klart at det blir besøksforbud på landets sykehjem. Statsminister Stefan Löfven gjentok også sin sterke oppfordring til folk om å ta ansvar for å unngå å bli smittet og smitte andre.»

Sverige har heller ikke stengt restauranter og barer. All servering må imidlertid skje ved bordene, og ikke ved disk.

Les også

Stockholm er hardest rammet i Sverige. Enkelte utsatte bydeler skiller seg ut.

Les også

Kurvene som viser hvor vanskelig det er å velge strategi

Fører til «krig» innad i familier

En av problemstillingene som tas opp i kronikken er at strategien fører til ulikheter. Et eksempel er foreldre som vil holde barna unna skolen, samtidig som myndighetene sier de skal gå. Eller på fritiden:

«Der noen tenåringer lever i karantene, mens andre har grillfester og går på kafé.»

Mot slutten av kronikken etterspør forskerne en snarlig omlegging av strategien, til sosial distansering, stengte skoler og restauranter, smittevernutstyr for alle som jobber med eldre, massetesting og karantene for personer i samme husstand som en med påvist smitte.

Forskerne skriver også Folkhälsomyndigheten ved minst fire tilfeller har hevdet at smittespredningen har flatet ut selv om det ikke har vært riktig.

– De vil ikke endre sine anbefalinger selv om Sveriges kurve begynner å skille seg radikalt fra sine naboland, skriver de.

Ifølge NRK avviser statsepidemiolog Anders Tegnell kritikken, og viste blant annet til at man ikke kan sammenligne svenske og italienske dødstall uten videre.

– Jeg vil benekte at vi ikke har en gjennomarbeidet strategi. Dødstallene er ikke korrekte. I Italia registreres kun dødsfall på sykehus. Det er noen grunnleggende feil i kritikken. Mer ønsker jeg ikke å kommentere, sa han.

Les også

Svensk minister: Jeg vil ikke se noen overfylte uteserveringer i Stockholm eller andre steder