Verden

Assange med utbrudd i rettssalen – klaget på avstand til forsvarerne

Julian Assange kom onsdag med et kort utbrudd i rettssalen som følge av at han må sitte fysisk atskilt fra sine egne forsvarere.

Demonstranter protesterer mot behandlingen av Julian Assange utenfor Woolwich Crown Court sørøst i London. Domstolen ligger like ved det godt bevoktede fengselet Belmarsh, der Assange har sittet innesperret siden han ble pågrepet i Ecuadors ambassade i London i april 2019.
  • NTB-AFP

Den 48 år gamle WikiLeaks-grunnleggeren reiste seg opp fra anklagebenken som er omgitt av glass, og rettet kraftig kritikk mot at han er plassert i en annen del av rettssalen enn sine egne forsvarere.

– Jeg kan ikke snakke ordentlig fortrolig med mine advokater, sa Assange og viste til at mikrofonene ved anklagebenken vil kunne plukke opp alle samtaler.

– Jeg kan ikke spørre, jeg kan ikke instruere dem. Det er en hel haug med folk som sitter der, og det er mikrofoner. Denne saken har allerede hatt nok spioner på advokatene mine som det er, sa Assange.

Onsdag var tredje dag av rettshøringen som skal avgjøre om Assange kan bli utlevert til USA, der han risikerer en svært hard dom hvis han blir kjent skyldig i spionasje.

Høringen er ventet å vare i fem dager før retten trer sammen igjen i mai.

Dommeren Vanessa Baraitser hadde like før utbruddet bedt Assanges advokater om å sjekke sin klient fordi han virket sliten.

Etter utbruddet besluttet hun at retten skulle ta en kort pause.

Les mer om

  1. Wikileaks
  2. Julian Assange