Røde Kors: Nye tusener drives på flukt i Jemen

Kamphandlinger sør i Jemen har den siste tiden drevet tusener av sivile på flukt, mange av dem gjennom minelagte områder, ifølge Røde Kors.

Krigen i Jemen koster stadig flere liv og driver stadig flere på flukt. I Dhamar-provinsen ble minst 130 mennesker drept da fly fra den saudiledede koalisjonen bombet et fengsel i september.
  • NTB

Familier som jages på flukt, ofte i redsel midt på natta, sliter med å finne steder der de kan oppholde seg, sier generalsekretær Bernt G. Apeland.

– Mange som har flyktet tar i bruk klasserom i skoler. Husene fylles opp av menn, kvinner og barn som ikke har mulighet til å tjene penger til å klare seg selv. Derfor er det helt avhengige av nødhjelp, både vann og mat, sier han.

Nylig delte Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) og Jemen Røde Halvmåne ut nødhjelp til internt fordrevne i byen Khobar.

– Vi måtte gjemme oss i et hjørne i et rom. Barna gråt og var vettskremte. Kulene kom inn i huset vårt. Tre av oss ble såret, men resten av familien kan ikke flykte, fortalte Fatima Mohammed, som hadde flyktet fra Subaira, til hjelpearbeiderne.

Vanskelig å forstå

– Ifølge FN er 24 millioner mennesker i Jemen avhengige av nødhjelp. Det gjør at denne krisen når dimensjoner som er vanskelig for mange å forstå sier Apeland, som etterlyser en fredsavtale.

Saudi-Arabia gikk i mars 2015 til krig mot den lokale Houthi-bevegelsen som hadde tatt kontroll over Jemens hovedstad Sana. Flere andre land i regionen sluttet opp om krigføringen, og det samme land som USA, Storbritannia og Frankrike gjort.

Massiv bombing

En massiv bombekampanje har ifølge uavhengige Armed Conflict Location & Event Data Project (ACLED) siden kostet over 100.000 mennesker livet. Sykehus, skoler, vannverk, renseanlegg og elektrisitetsforsyning er lagt i grus.

Ifølge ACLEDs oversikt er rundt 20.000 mennesker drept bare i år, mens krigen i fjor kostet nærmere 31.000 mennesker livet. Hvor mange som samtidig er bukket under av sult og sykdom, tør ingen anslå.

Over 3 millioner mennesker er drevet på flukt siden konflikten brøt ut og FN beskriver Jemen som verdens verste humanitære krise i vår tid.