Giuliani-kontakt: Trump visste om Biden-press i Ukraina

En nær medarbeider av Donald Trumps advokat sier presidenten var direkte involvert i å legge press på Ukraina for å etterforske rivalen Joe Biden.

President Donald Trump, her fotografert onsdag under signeringen av første del av en handelsavtale med Kina, er den tredje presidenten i USAs historie som er stilt for riksrett.
  • NTB-AP

Forretningsmannen Lev Parnas' uttalelser, som kom i et intervju med TV-kanalen MSNBC, vekker oppsikt. De går rett til kjernen av riksrettssaken mot Donald Trump.

Parnas sier han fremsatte et ultimatum overfor Ukrainas påtroppende president, Volodymyr Zelenskyj, på vegne av Rudy Giuliani: Ingen høytstående amerikanske tjenestepersoner kom til å delta på innsettelsen hans, og kritisk viktig amerikansk militærstøtte ville bli holdt tilbake, dersom en etterforskning av Biden ikke ble kunngjort.

Riksrettssaken i USA ble formelt ble åpnet i Senatet torsdag, da tiltalepunktene ble lest opp og høyesterettsjustitiarius John Roberts tok senatorene i ed. Donald Trump er den tredje presidenten i USAs historie som er blitt stilt for riksrett.

Lederen for etterretningskomiteen i Representantenes hus, demokraten Adam Schiff, på talerstolen under innledningen av riksrettssaken mot Donald Trump i Senatet.

– Ble holdt oppdatert jevnlig

I intervjuet sier Parnas at Trump var klar over Giulianis innsats for å sikre en etterforskning av den demokratiske presidentkandidaten i Ukraina og at presidenten ble holdt oppdatert jevnlig.

Parnas sier han ikke gjorde noe uten samtykke fra Giuliani eller Trump.

– President Trump visste nøyaktig hva som foregikk, sa Parnas.

I riksrettssaken har republikanerne fremholdt at Trumps tilbakeholdelse av militær støtte til Ukraina ikke var for å presse fram en etterforskning av Biden som en gjentjeneste.

USAs tidligere ambassadør til Ukraina, Marie Yovanovitch, her under en høring i Kongressen i november.

– Synd på ham

Dersom det Parnas sier er sant, kan det styrke Demokratenes sak mot Trump. Så langt har imidlertid det republikanske flertallet i Senatet avvist materialet som har kommet fram i etterforskningen.

Giuliani kommenterte uttalelsene fra Parnas i tekstmeldinger til nyhetsbyrået AP.

– Jeg synes synd på ham. Jeg trodde han var en ærlig mann. Jeg tok feil, skriver den tidligere New York-ordføreren. På direkte spørsmål om Parnas ikke snakker sant, svarer Giuliani:

– Jeg svarer ikke ennå.

Forretningsmannen Lev Parnas avbildet i New York i desember.

Kontrolletat mener Trump brøt loven

Torsdag ble det også kjent at den amerikanske kontrolletaten Government Accountability Office (GAO) konkluderer med at Trump brøt loven da han holdt militærstøtten til Ukraina tilbake.

Etaten inngår i den amerikanske riksrevisjonen og rapporterer direkte til Kongressen.

Loven som ifølge GAO er brutt, gjelder hvordan Det hvite hus disponerer penger som er bevilget av Kongressen, skriver The Washington Post.

Presidenten kan ikke bytte ut Kongressens politiske prioriteringer som er nedfelt som lov, med sine egne prioriteringer, ifølge GAO.

Det hvite hus er uenige i konklusjonen. De kritiserer kontrolletaten for å forsøke å gjøre seg relevante og plassere seg selv «dagens kontrovers i mediene».

Ukraina etterforsker overvåking

Utviklingen torsdag kommer i etterkant av en stor offentliggjøring av materiale som Demokratene i Representantenes hus har innhentet i etterforskningen av Trump.

Tekstmeldinger sendt mellom Parnas og en republikansk kongresskandidat har blant annet reist spørsmål om mulig overvåking av USAs Ukraina-ambassadør Marie Yovanovitch. I meldingene diskuteres blant annet muligheter for å få henne vekk.

Yovanovitch ble plutselig fjernet fra stillingen i mai. Ukrainske myndigheter har nå startet etterforskning av den mulige overvåkingen av henne.

I forbindelse med riksrettshøringen har Yovanovitch forklart at hun følte seg «skutt i knærne» av en svertekampanje som Giuliani skal ha stått i spissen for.

Ukrainas innenriksdepartement sier at de ikke blander seg inn i intern, amerikansk politikk.

– Men de publiserte beskjedene inneholder opplysninger om mulige brudd på ukrainske lover, heter det i en pressemelding fra innenriksdepartementet.