Verden

71-åringen sier han kun snakket engelsk med en tiåring i Hviterussland. Nå risikerer nordmannen 15 år i fengsel.

MOSKVA (Aftenposten): Mandag startet rettsprosessen mot nordmannen Dag Wivestad (71) i Hviterussland.

Dag Wivestad sitter fengslet i Hviterussland. Familien mener at anklagene mot ham er falske.
  • Helene Skjeggestad
    Helene Skjeggestad
    Journalist

Denne uken pågår en tre dager lang rettsprosess mot en 71 år gammel nordmann i byen Brest i Hviterussland.

Ifølge mannens familie og hans forsvarere, er dette Dag Wivestads historie:

Han er svært historieinteressert – og er særlig opptatt av annen verdenskrig. Det var grunnen til at han og en kamerat valgte å legge turen til Brest i Hviterussland i september. Ifølge familien ønsket han å se på byens mange sentrale monumenter fra krigen.

Det som startet som en hyggelig kveld på god restaurant, endte i et mareritt.

På vei hjem skal de to kameratene ha møtt et bryllupsfølge der Wivestad kom i kontakt med en jente som snakket engelsk. Kameraten skal på samme tid ha gått for å lete etter en drosje, ifølge Wivestads forklaring.

Forskjellige forklaringer

Det er det som skjer de neste minuttene denne kvelden i september, som skal gjennomgås i rettssalen i Brest denne uken.

Både Wivestad og påtalemyndigheten er enige om at 71-åringen kom i prat med en ti år gammel jente. Deretter skiller forklaringene seg drastisk fra hverandre.

Wivestad forklarer at han ble imponert over at jenta kunne engelsk. De hadde en kort samtale på noen minutter, han tok henne i hånden og kysset henne på kinnet og ønsket henne lykke til videre.

Ifølge påtalemyndigheten skal Wivestad imidlertid ha kysset jenta, slått henne og prøvd å dra henne ut til en ventende drosje.

Aftenposten kjenner ikke detaljene i tiltalen, men Wivestad er tiltalt for seksuell handling mot mindreårig hvor strafferammen er 8–15 års fengsel.

– Tok feil person

Dramatikken i Brest stopper imidlertid ikke med situasjonen med jenta. Kort etter at 71-åringen og tiåringen skilte lag, kom flere menn fra jentas familie ut fra bryllupsfølget og skal ha gått til angrep på kameraten til Wivestad.

– De sier at de fikk beskjed om at en gammel mann hadde gjort noe med jenta. Deretter banket de opp feil mann, forklarer Wivestads advokat, Ilja Novikov.

Wivestads kamerat skal deretter ha blitt hentet av politiet, men i løpet av natten skal de ha skjønt at de hadde tatt feil person.

Kameraten ble sluppet fri og sendt hjem til Norge. Så hentet politiet Wivestad, og siden har han vært i det hviterussiske politiets varetekt. Han er tiltalt for seksuelle handling mot mindreårig.

– Vanvittig historie

Det er satt av tre dager til behandling av saken. Mandag forklarte Wivestad seg, det samme gjorde fornærmede.

Dag Wivestad har fått Brynjulf Risnes og russiske Ilja Novikov som advokater. Det er samme duoen som var med på å forhandle frem Frode Bergs retur til Norge for kun få måneder siden. Mandag ble det imidlertid klart at Novikov ikke får føre saken for Wivestad – det må de to advokatene fra Hviterussland ta seg av.

Novikov forteller til Aftenposten at de blant annet vil legge vekt på den manglende etterforskningen av kameraten som ble banket opp. I tillegg mener forsvarerne at det ikke henger sammen at Wivestad ville være fysisk mot et barn på et offentlig sted for deretter å ta henne med i en drosje med ukjent sjåfør.

– Vi håper det er nok til å få saken utsatt, men det er umulig å si noe om hvordan dette går, sier Novikov.

– Mente aldri å fornærme noen

Brynjulf Risnes, Wivestads norske advokat, forteller at klienten er medtatt og sliter med å forstå hva som foregår.

Wivestad mener at lokalt politi har misforstått situasjonen helt, og at han ikke har hatt noen uhederlige hensikter. Ifølge hans familie er det hentet ut og lagt frem bevis på at han ikke er tidligere straffedømt.

– Wivestad kan ikke forstå at en kort samtale med et barn han trodde var ute etter å praktisere sin engelsk, kunne ha så fatale konsekvenser. Det var aldri hans mening å fornærme noen. Han håper at noen av disse misforståelsene kan oppklares i løpet av saken, sier Risnes.

Advokatene har samtykket til at Wivestad identifiseres og formidlet bilde av ham til Aftenposten.

Les også

Valgfusk og ingen reell opposisjon i valget i Hviterussland

Lukket land

Hviterussland er et av de mest lukkede landene i Europa. Aleksandr Lukasjenko har styrt landet med jernhånd i over et kvart århundre.

Den norske ambassaden i Kiev i Ukraina yter konsulær bistand i saken.

Helene Skjeggestad er Aftenpostens korrespondent i Russland.

Følg hverdagen i Moskva på Snapchat: Skjeggesnap

Flere artikler fra Norges nabo i øst:

Les også

  1. Ektemannen brukte 1,5 time på å torturere og hugge av henne begge hendene. Nå er Margarita Gratsjova (27) blitt et symbol i Russland.

  2. Da hun så pensum, ble hun sikker. Barna skal ikke gå på russisk skole.

  3. Bot for røykepause. 21 års aldersgrense på alkohol. Slik skal Russland få en sunnere befolkning.

Les mer om

  1. Hviterussland