Verden

Tusenvis av greske øyboere demonstrerer mot migrantleirer

Demonstranter viser sin motstand mot utbygging av større migrantleirer på den greske øya Lesvos onsdag.
En demonstrant på Lesvos bærer et skilt hvor det står «Moria krever at leiren stenges».
Telt med migranter utenfor migrantleiren Moria på Lesvos i Hellas onsdag 22. januar.

På de greske øyene Lesvos, Samos og Chios protesterer lokalbefolkningen onsdag mot migrantleirer og krever flytting av tusenvis av asylsøkere.

  • NTB

På de tre øyene er det iverksatt generalstreik, offentlige kontorer og tjenester er stengt, og tusenvis av mennesker demonstrerer i gatene.

«Vi vil ha øyene våre tilbake, vi vil ha livene våre tilbake», roper demonstrantene.

I Moria, som er den største migrantleiren på Lesvos, er det for tiden mer enn 19.000 asylsøkere. Leiren har egentlig kapasitet til å ta imot 2.840 mennesker. Den siste måneden har to unge asylsøkere og en 18 år gammel afghansk kvinne blitt knivstukket i leiren.

Situasjonen er like krevende på de andre øyene, og forholdene har gjentatte ganger blitt kritisert av menneskerettighetsgrupper og humanitære organisasjoner.

Den greske regjeringen la i november fram planer om å bygge større leirer på øyene Lesvos, Chios, Samos, Kos og Leros, hvor det til sammen for tiden er rundt 42.000 migranter og flyktninger, og hvor det ofte bryter ut vold.

Planene har ikke blitt godt mottatt av lokalbefolkningen, som ønsker mindre leirer etter å ha tatt imot tusenvis av asylsøkere de siste fem årene.

Les også

  1. Slik er livet i Moria-leiren

  2. Graverende forhold i Moria-leiren på Lesvos

  3. Nær 12.000 migrantbarn får ikke gå på skole

  4. Dansk hjelpearbeider fengslet på Lesvos

Les mer om

  1. Migrasjon
  2. Samos