Egypt hjemsøkes av nye landeplager

Egypt har etter den arabiske våren gått fra den ene ulykken til den andre. Turismen har stupt.

Restene av Metrojet flight 9268, som styrtet i oktober 2015, var blitt spredt ut over et stort område. Flyet ble nemlig sprengt mens det var høyt oppe i luften.

At enda et fly som er på vei til eller fra Egypt styrter, vil trolig være dårlig nytt for Egypts allerede hardt prøvede turistnæring, nærmest uansett årsaken.

  • EgyptAirs fly fra Paris til Kairo forsvant over Middelhavet natt til torsdag. Følg Aftenpostens direkteblogg.

Egypt har med sine pyramider, Sfinxen og undersjøiske korallrev tidligere vært et av verdens mest ettertraktede turistmål. Men terrorisme og intern uro har siden den arabiske våren i 2011 skremt det store flertall til å holde seg unna.

Virkelig ille ble det da et fly med hovedsakelig russiske charterturister ble sprengt av en bombe som Den islamske staten (IS) hadde smuglet ombord på flyplassen på Sharm el-Sheikh på Sinaihalvøya i oktober i fjor.

Russerne ble skremt av terrorangrep

Sprengningen av Metrojets flight 9268, som førte til at 224 mennesker ble drept, satte skrekken i turistene fra Russland og bidro til å begrense strømmen av tilreisende ytterligere i vinter. Russerne utgjorde nemlig den aller største gruppen med turister i Egypt, med 3 millioner besøkende hvert år før Metrojet-styrten. Mens det kom 2,2 millioner i første kvartal i 2015, kom det kun 1,2 millioner i årets tre første måneder.

Særlig skadelig for turisttilstrømningen var det at det ble skapt et inntrykk av at man ikke kunne stole på sikkerhetstiltakene ved egyptiske flyplasser. Bomben var nemlig blitt plassert på flyet mens det sto på bakken i Sharm el-Sheikh.

Den nedturen kom i kjølvannet av at det egyptiske turistnæringen hadde styrket seg siden forrige bunnotering sommeren 2013, da Kairo var åsted for blodige sammenstøt og president Mohamed Mursi ble tvunget til å gå av.

Den forrige bunnoteringen før det igjen var i forbindelse med opptøyene vinteren og våren 2011, da Hosni Mubarak ble tvunget til å gå av.

Egyptiske sikkerhetsstyrker slo svært hardt ned på protestene fra Det muslimske brorskap sommeren 2013.

Egypts turismeinntekter falt fra 12 milliarder kroner i årets tre første måneder fjor til 4 milliarder i år.

I 2010 – det siste året før Hosni Mubaraks regime ble veltet, besøkte nesten 15 millioner landet. Til sammenligning kom det altså bare 1,2 millioner besøkende i første kvartal i år.

Svekket tillit til landets politi

Egypts renommé har dessuten blitt svekket av flere andre ødeleggende saker. Den italienske Cambridge-studenten Giuilo Regeni ble funnet grovt torturert og drept i en grøftekant i Kairo etter at han forsvant den 25. januar.

Myndighetene mistenker kriminelle for å stå bak og benekter enhver befatning med saken. En rekke politi- og sikkerhetskilder har imidlertid fortalt Reuters at 26-åringen, som studerte gateselgeres betydning for opprørene, ble pågrepet av politiet i januar og ikke er sett siden. Saken har ført til alvorlig knute på tråden mellom Egypt og Italia, og USAs utenriksminister John Kerry er blant dem som har krevd granskning.

Turisme- og flyindustriaksjer faller

Børsens første reaksjoner etter at EgyptAir-flyet forsvant på vei fra Paris til Kairo, var også negativ.

Aksjekursen til reiseselskapet Thomas Cook falt med 16,5 prosent etter at de også hadde rapportert om at turister ikke lenger vil reise til Tyrkia, et land som også har vært plaget av gjentatte terrorangrep og politisk uro, melder Reuters. Aksjene til flyrelaterte selskap som Airbus, Air France KLM, British Airways-eier International Consolidated Airlines Group og Aeroports de Paris falt alle med mellom 0,4 og 1,6 prosent.

Få med deg det som skjer i verden. Følg Aftenposten Verden på Facebook og Twitter.

Selv når norske spesialstyrker skal trene syriske opprørere og kan komme i strid inne i Syria kaller vi ikke det krig. Hvorfor, spør vi i denne ukas podkast fra Aftenposten verden. Du kan lytte til den i spilleren under eller påSoundCloud, iiTunes eller fra vårRSS-strøm.