Hizbollah-lederen: - Dette er bare begynnelsen!

BEIRUT (Aftenposten.no): - Vi skal vise hele verden hva Profeten betyr for oss! ropte Hizbollah-leder Sayyed Hassan Nasrallah under mandagens gigantdemonstrasjon i Libanon.

- Dette er bare begynnelsen! Verden skal få se og høre mer fra oss. Vi skal vise hele verden hva Profeten betyr for oss! ropte Nasrallah til folkemassene.

Den islamkritiske videoen «Innocence of Muslims» har ført til kraftige protester i store deler av den islamske verden.

Mandag mobiliserte Hizbollah til protestmarsj mot filmen i Beirut. Og dette er bare starten på en serie masseprotester, ifølge Hizbollahs leder Sayyed Hassan Nasrallah.

— Bare begynneslen

- Dette er bare begynnelsen! Verden skal få se og høre mer fra oss. Vi skal vise hele verden hva Profeten betyr for oss! ropte Nasrallah, som har oppfordret alle muslimer over hele verden om å demonstrere hver dag i tiden som kommer.

JØRGEN LOHNE I LIBANON

Hizbollah-leder Nasrallah oppfordrer nå til boikott av alle internett-tjenester som har bidratt til å formidle filmen som forhåner profeten Muhammed.— Jeg vil ofre min sjel, mitt blod, min far og mor for ham, ropte Hizbollah-lederen til mengden, som svarte taktfast:

— Amerika, du er den store Satan! Israel og Amerika er mot Gud! Profet, Du er Guds kjærlighet!

Hizbollah-lederen ga sin marsjordre i en TV-tale søndag, og den mektige sjiabevegelsens effektive organisasjon begynte forberedelsene allerede tidlig mandag.

- Hundretusener deltok

Ifølge ubekreftede anslag deltok flere hundretusen mennesker i Hizbollah-marsjen, ifølge libanesiske medier.

— Jeg er så rasende! brøler en svær sjia-sjeik med hvit turban, og han ser ut som om det stemmer:

— Får jeg tak i ham som har laget filmen, skal jeg hugge ham i to!

Rasende muslimer demonstrerer mot filmen som forhåner profeten Muhammed under Hizbollahs massemønstring i Beirut

En sunni-leder fra Nord-Libanon som var kommet til Beirut for å delta i demonstrasjonstoget, ga uttrykk for et mer moderat syn på hva som burde skje med skaperne av den blasfemiske videoen: — Jeg synes de burde stilles for et internasjonalt tribunal, og bli idømt en passende fengselssstraff. Viktigst er det at verdenssamfunnet forhindrer at slike filmer blir produsert i fremtiden, sier imam Ali Mohamed Khodr til Aftenposten.

Opptøyene sprer seg

Protesentene sprer seg til stadig flere land. Det har vært voldelige opptøyer i blant annet Libya, Libanon, Egypt, Tunisia, Sudan, Pakistan og til og med i Paris og Sydney. Det har også vært mange fredelige demonstrasjoner verden over.

Søndag avfyrte pakistansk politi tåregass og vannkanoner mot demonstranter i Karachi, mens politiet fikk steiner og murstein tilbake. Én person ble drept og minst 18 skadet i opptøyene ved det amerikanske konsultatet i byen.

Demonstrerer også i Oslo

Også i Norge blir det demonstrasjoner. En gruppe muslimer har fått tillatelse til å demonstrere utenfor USAs ambassade i Oslo mellom klokken 16 og 17 på fredag. Søkerne selv anslår at det vil komme mellom 50–70 demonstranter for å vise sitt sinne mot den omstridte filmen.

Fungerende sjef ved fellesoperativ seksjon ved Oslo politidistrikt, Torstein Stephansen, sier at både uniformert og sivilt politi vil være til stede.

— Så langt har vi ingenting som tilsier at det skal bli noe annet enn en fredelig demonstrasjon, sier Stephansen til Aftenposten.no.

Også Islamsk råd har søkt politiet om å få holde en markering på fredag. Denne markeringen skal avholdes på Youngstorget.

Bråk mandag i Indonesia

Mandag kom det meldinger fra Jakarta at den amerikanske ambassaden ble angrepet. Demonstranter har kastet steiner og molotov-cocktails og satt fyr på bildekk. Minst en politibetjent skal være skadet, ifølge nyhetsbyrået AP.

Les også

Ba de kristne arbeide for fred

Demonstranter brant også et bilde av Barack Obama, og prøvde å sette fyr på en brannbil utenfor ambassaden. En talsmann for en av gruppene som sto bak demonstrasjonen sa at de vil demonstrere helt til USA vil forfølge filmskaperne rettslig. I løpet av helgen har det vært demonstrasjoner flere steder i Indonesia, og både KFC og McDonalds-restauranter har blitt angrepet.

Mandag har også 1000 afghanere protestert i Kabul, hovedstaden i Afghanistan, ifølge internasjonale nyhetsbyråer. Demonstrantene satte fyr på biler og ropte USA-fiendtlige slagord.