May ber EU om brexit-utsettelse til juni

Britenes statsminister Theresa May ber EU om en utsettelse av brexit til 30. juni.

Theresa May ber om utsettelse av brexit i et brev til EU-president Donald Tusk.
  • NTB-AFP

I brevet som May fredag sendte til EU-president Donald Tusk, skriver hun også at Storbritannia vil starte forberedelsene for eventuelt å delta i valget til nytt EU-parlament i mai om landet ikke har gått ut av EU før det.

Hun skriver at utsettelsen kan bli kortere dersom britene blir enige om avtalen hun har forhandlet frem med EU tidligere.

Kort tid før brevet ble kjent, foreslo Tusk å tilby britene en ett år lang fleksibel utsettelse på brexit.

Tusks plan

– Dette er Tusks idé, og planen skal legges frem for medlemslandene i dag, sier en høytstående tjenestemann i EU fredag.

Tusk-planen åpner for at Storbritannia kan forlate EU tidligere om Parlamentet godtar en avtale med EU. Men den betinger også at Storbritannia må delta i valget til nytt EU-parlament i mai om de ikke forlater EU før det.

De konservative og Labour fortsetter fredag samtalene de startet onsdag i et forsøk på å bli enige om en felles støtte til Mays avtale med EU. Regjeringsadvokat Geoffrey Cox mener det blir en lang brexit-utsettelse hvis de to mislykkes, ifølge BBC.

May har sagt at en utsettelse blir nødvendig om det skal bli mulig å unngå en hard brexit uten en avtale. Både EU og et flertall av de britiske parlamentarikerne er sterkt imot en hard brexit på grunn av kaoset det trolig vil medføre.

Uten enighet om en avtale eller en utsettelse må Storbritannia forlate EU 12. april etter at brexit-datoen ble utsatt fra 29. mars.

Tusk har selv foreslått ett års fleksibel utsettelse av brexit, ifølge en rekke medier. Tusk-planen åpner for at Storbritannia kan forlate EU tidligere om Parlamentet godtar en avtale med EU.

Tusk skal legge frem dette forslaget for EUs medlemsland i dag.