I 32.000 år sov nellikarten «Silene Stenophylla» under isen i Sibir. Nå blomstrer den i Wien.

Permafrosten beskyttet arvematerialet. Forskere greide å vekke den eldgamle planten.

Det blomstrende vidunderet er godt beskyttet.

Sist den spede, hvite nelliken blomstret, vandret ullmammutene fortsatt på Jorden. Forskere ved Universität für Bodenkultur (Boku) i Wien står bak det vitenskapelige mirakelet. I 32.000 år lå planten nedfrosset 38 meter under overflaten. Arvematerialet var fortsatt intakt, skriver Heute.at.

Fikk vevskultur fra russiske kolleger

Nelliken stammer fra Sibir. Forskere ved det russiske vitenskapsakademiet i Pusjkino fant den i underjordiske hulrom og begynte å bearbeide plantematerialet i 2012. De lyktes i å finne en måte å vekke de 32.000 år gamle frøene til live igjen.

De russiske forskerne delte en vevskultur med plantebioteknologen Margit Laimer, professor ved institutt for molekylær bioteknologi ved Boku

– Man trenger mye erfaring og fingerspitzgefühl, sier professor i plantebioteknologi Margit Laimer om hvordan hun fikk dyrket frem blomsten.

– Å få blomster til å danne seg fra en vevskultur avhenger av mange miljøfaktorer, sier Laimer ifølge Bokus pressemelding. – Man trenger mye erfaring og fingerspitzgefühl. Vekstbetingelsene for «Silene» var åpenbart så gode at den nå blomstrer.

Vil gi ny kunnskap

Nå skal nelliken analyseres for å se hvordan plantens genom har utviklet seg. Laimer er særlig opptatt av hvordan den var tilpasset klimaet den gangen. Gjennom å sammenligne med slektninger som lever i dag, kan hun finne ut hvordan plantesorten har utviklet seg de siste 32.000 årene.

– Dette er et helt enestående heldig tilfelle. Vi håper det vil gjøre det mulig for oss å finne ut mye nytt fremover, sier Laimer.