Verden

Slik er det amerikanske «overvåkingsmonstret» som ble skutt ned

Dronen som ble skutt ned av iranske styrker, er blitt kalt et overvåkingsmonster og har et vingespenn likt Boeings 737-fly.

RQ-4A Global Hawk ligner mest på et fly med sitt vingespenn på omtrent 35 meter og vekt på over 16 tonn. Det var en drone av denne typen som ble skutt ned ved Iran. Foto: U.S. Air Force via Reuters/NTB scanpix

 • Mathilde Waale
  Journalist
 • Torstein Ringnes
  Redaksjonell utvikler

Den iranske Revolusjonsgarden hevder å ha skutt ned en amerikansk overvåkingsdrone i iransk luftrom.

Det amerikanske forsvaret hevder derimot at nedskytingen av dronen i Hormuzstredet var et uprovosert angrep i internasjonalt luftrom.

Den amerikanske militære dronen som ble skutt ned av iranske styrker, var en RQ-4A Global Hawk, «et overvåkingsmonster» som koster 110 millioner dollar. Dronen ligner et passasjerfly med sitt vingespenn på omtrent 35 meter og en vekt på over 16 tonn.

Global Hawk har en rekkevidde på mer enn 12.000 nautiske mil (over 22.000 kilometer), kan fly så høyt som 60.000 fot (over 30 kilometer) og holde seg i luften i 34 timer av gangen.

Dronens enorme størrelse og vektkapasitet gjør at den kan benytte seg av store teleobjektiver som viser svært detaljerte, høyoppløselige bilder av store arealer i alle typer vær, dag og natt.

RQ-4A Global Hawk har fløyet amerikanske oppdrag i Irak, Afghanistan, Nord-Afrika og Stillehavsregionen i Asia, ifølge den amerikanske forsvarsleverandøren Northrop Grumman, som utviklet dronen.

Les også

Iran: Lot være å skyte ned amerikansk fly med 35 personer om bord

USAs militære Central Command delte 21. juni dette bildet. Det er dette de beskriver som flybanen og stedet der Iran skjøt ned dronen. Foto: U.S. Central Command

Les også

New York Times: Trump beordret torsdag angrep mot iranske mål

Potensial for flere hendelser

Global Hawk-dronene er ubevæpnede og brukes kun til å overvåke og samle inn informasjon, i motsetning til droner som MQ-1 Predator og MQ-9 Reaper, som brukes til å utføre luftangrep.

– De er ikke raske. De har en høy profil, er enkle å observere på radar. De er hensiktsmessig designet for å fly sakte og svært høyt oppe, sier Dan Gettinger, meddirektør for Center for the Study of the Drone ved Bard College, til Time.

Han tror USA sannsynligvis vil se flere hendelser som dette, ettersom droner blir stadig mer populært i regioner med høy politisk og militær spenning.

– På grunn av spredningen av droner og den lave risikoen for å bruke dem i slike situasjoner, er det et potensial for at vi vil kunne se flere av denne typen hendelser i fremtiden, sier Gettinger.

Les også

Trump: Iran har gjort en svært stor feil

RQ-4A Global Hawk-dronene er ubevæpnede og brukes kun til å overvåke og samle inn informasjon, i motsetning til droner som MQ-1 Predator og MQ-9 Reaper, som brukes til å utføre luftangrep. Det var en drone av denne typen som ble skutt ned ved Iran. Foto: Handout/NTB scanpix

«En meget stor feil»

Nedskytingen av dronen skjer samtidig som forholdet mellom USA og Iran er svært spent. USA har anklaget Iran for sabotasje mot flere oljetankere, mens iranske myndigheter mener USA forsøker å hisse til krig.

President Trump skriver på Twitter at Iran har gjort en meget stor feil, et halvt døgn etter at Iran skjøt ned en amerikansk drone.

Iran made a very big mistake!
 1. Les også

  USA har sluppet nye bilder fra tankskip-angrepet. Hva er det som sitter igjen på skipssiden?

 2. Les også

  United Airlines stanser alle flyvninger over Irans luftrom

Les mer om

 1. USA
 2. Iran
 3. Internasjonal politikk
 4. Northrop Grumman
 5. Drone

Flere artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Trump om nedskytingen av amerikansk drone: – Iran har gjort en svært stor feil

 2. VERDEN
  Publisert:

  New York Times: Trump beordret angrep mot iranske mål – ombestemte seg

 3. VERDEN
  Publisert:

  USA beredt på å forhandle med Iran

 4. VERDEN
  Publisert:

  Stanser flyvninger over Irans luftrom

 5. VERDEN
  Publisert:

  Iran: Lot være å skyte ned amerikansk fly med 35 personer om bord

 6. VERDEN
  Publisert:

  Trump trosset angrepsvillige rådgivere. Lyttet heller til Fox-journalist.