Rouhani varsler Macron om nye skritt bort fra atomavtalen

Irans president Hassan Rouhani advarer Frankrikes president Emmanuel Macron om at Iran vil trekke seg mer ut av atomavtalen om ikke Europa gjør som lovet.

Irans president Hassan Rouhani advarer Frankrikes president Emmanuel Macron.

– Hvis Europa ikke kan sette ut i livet sine forpliktelser, vil Iran ta et tredje skritt mot å redusere sine forpliktelser, sa Rouhani i en telefonsamtale med Macron lørdag.

Iran har i to omganger trappet opp anrikingen av uran, i strid med atomavtalen, etter at USA gjeninnførte sanksjoner mot Iran, også det i strid med avtalen etter at USA trakk seg fra den i fjor.

De europeiske landene som undertegnet avtalen – Frankrike, Storbritannia og Tyskland, ønsker å opprettholde den, men har ikke klart å omgå sanksjonene som USA ensidig innførte.

Siden sanksjonene ble innført, har spenningen steget kraftig i Golfregionen. Skip er angrepet, droner skutt ned og tankskip tatt i arrest i Hormuzstredet.

Macron har ledet innsatsen for å forsøke å trappe ned spenningen. På G7-møtet i Biarritz i forrige uke uttrykte han håp om at det kunne arrangeres et møte mellom Rouhani og president Donald Trump, men Rouhani avviser et slikt møte om ikke USA først opphever sanksjonene.