Verden

Sveriges innenriksminister om drapet: «Dette må ikke bli den nye normalen»

Malmö-politiet mente de var inne i en positiv trend. Så kom drapet som ryster Sverige.

En kvinne med et spedbarn ble skutt og drept på åpen gate i et velstående område av Malmö tirsdag. Drapet har rystet Sverige. Foto: Johan Nilsson, TT/NTB scanpix

 • Ingeborg Moe
  Ingeborg Moe
  Utenriksjournalist

Tirsdag formiddag hadde politiet i Malmö pressekonferanse etter drapet et døgn tidligere. Da ble en kvinne i 30-årene drept på åpen gate i det som vitner mener fremsto som en ren likvidering. Med seg hadde kvinnen sin to måneder gamle baby og mannen.

– Når et barn mister sin mor i en skyting på åpen gate, er det klart man blir berørt. Men det er da vi må bestemme oss i samfunnet. Dette må ikke bli den nye normalen, sier innenriksminister Mikael Damberg til Dagens Nyheter.

Flere teorier

Politiet er svært tilbakeholdne med opplysninger om saken og vil ikke si hva de tror var motivet. Ifølge Expressen spekuleres det på om drapet kan være relatert til kvinnens mann, eller til at hun selv skulle vitne i en drapssak.

Mannen kvinnen fikk barn med i sommer har tidligere sonet en dom for ran. Han var ifølge Sveriges Television involvert i et av de største ranene i Danmarks historie. I ranet i 2008 ble en verditransport angrepet. Ranerne fikk med seg over 60 millioner danske kroner. Ifølge SVTs opplysninger skal mannen ha koblinger til et av Malmös kriminelle nettverk.

Kvinnen som er blitt drept, var nyutdannet lege og skal ikke ha noen kriminell fortid.

Det er nå startet en storstilt drapsetterforskning, og en mann er pågrepet i Skåne. Han er siktet for medvirkning til drapet. Mannen, som er født i 1999 og som er kjent for politiet fra tidligere, er også siktet for brudd på våpenlovene. Det er beslaglagt våpen som politiet tror kan ha blitt brukt under ugjerningen.

Politiadvokat Anna Palmqvist bekreftet at de leter etter flere gjerningspersoner.

Innenriksminister Mikael Damberg kommer til Malmö onsdag for å snakke med politiet om utviklingen. Foto: TT /NTB SCANPIX

Færre skytinger

Malmö har i flere år slitt med stempelet som «Nordens Chicago» på grunn av det høye tallet på skyteepisoder og drap. Drapet mandag morgen vekker likevel oppsikt. Omstendighetene, der en kvinne med et lite barn blir skutt på åpen gate, er svært uvanlige.

Stedet der drapet skjedde, Ribersborg, er ikke en av bydelene som har fått stempelet «utsatte områder». Kriminolog Manne Gerell ved Malmös universitet vil derimot sammenligne bydelen med Frogner i Oslo.

– Det er et riktig fint område som ligger ved havet. Det er ikke et av de utsatte områdene, sier han.

Gerell, som forsker på gjengkriminalitet, sier at det er svært uvanlig at kvinner blir skutt på åpen gate i Sverige. De fleste drap på kvinner skjer i hjemmet, ifølge Gerell.

– Og det at hun bar på en baby, gjør jo at dette er spesielt dramatisk og grusomt, sier han.

Morgan Johansson, som er justisminister, reagerte selv sterkt på nyheten om at en småbarnsmor var blitt drept.

Malmö-politiet trodde også at de var inne i en positiv trend og at arbeidet mot gjengkriminalitet og skyteepisoder hadde båret frukter. De har blant annet satt i gang et prosjekt for å få ned bruken av skytevåpen.

– Vi ser en positiv trend. Vi ser at vårt harde arbeid har gitt resultat. Men risikoen for en eskalering er alltid til stede. Vi ser gårsdagens hendelse som et tilbakeslag i det arbeidet, sa visepolitisjef Mattias Sigfridsson.

Statistikk viser at antallet dødbringende skyteepisoder har gått noe ned i Sverige det siste året, selv om tallet fortsatt er høyt. Samtidig har tallet på eksplosjoner gått opp.

Innenriksminister Mikael Damberg sier at selv om det har vært en nedgang i skytinger i Malmö første halvår i år, kan man ikke lene seg tilbake, men tvert om øke politiinnsatsen.

Han sier at det må skje endringer, at det skal komme flere politifolk, at politiet vil få økt mulighet til mobil- og kameraovervåking, og at de prøver å få tak i flere av de illegale våpnene som er i omløp.

Politiet ber om flere tips fra vitner eller andre som kan ha sett eller hørt noe som kan relateres til hendelsen.

 1. Les også

  Danmark vil ha strengere grensekontroll mot Sverige for å stoppe kriminelle

Les mer om

 1. Sverige
 2. Drap
 3. Malmø

Flere artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Kriminelle gjenger regjerer i de svenske forstedene. Nå innrømmer polititopp at de har mislykkes.

 2. VERDEN
  Publisert:

  Nabolandene bekymrer seg for svenske tilstander. Men svensk forsker mener krimtoppen er nådd.

 3. VERDEN
  Publisert:

  De to drepte kvinnene i Sverige har én ting til felles

 4. VERDEN
  Publisert:

  Ung mann skutt og drept i Malmö

 5. VERDEN
  Publisert:

  Gjengdrap, kriminelle klaner og skyting på åpen gate. Nå har svenskene fått nok.

 6. VERDEN
  Publisert:

  Statsministeren skulle svare på årsakene til gjengvolden. Nå hagler kritikken.