Verden

Sammenstøt på valgdagen i Kenya

Politi og demonstranter støtte sammen flere steder i Kenya under presidentvalget torsdag. Opposisjonen i landet boikotter omvalget.

Politiet brukte tåregass mot demonstrantene i Nairobis gater på valgdagen. Foto: Darko Bandic / TT / NTB Scanpix

  • og NTB

Kenyansk politi havnet i sammenstøt med opposisjonelle demonstranter i enkelte bydeler i Nairobi og i vestlige områder i Kenya torsdag morgen. I Kibera-slummen i hovedstaden skjøt politiet tåregass mot demonstrantene.

I opposisjonsleder Raila Odingas høyborg, Kisumu, holder flere valglokaler stengt. Kontrasten er sterk til situasjonen under det første presidentvalget 8. august, da folk sto i kø gjennom natten for å få avgitt stemme.

Også i områder der president Uhuru Kenyatta nyter stor oppslutning, rapporteres det torsdag om lavere valgdeltakelse.

Valglokalene er åpnet for et presidentvalg i Kenya som er preget av etter at opposisjonsleder Raila Odinga oppfordret sine tilhengere til å boikotte valget. Foto: Darko Bandic / AP/NTB scanpix

Kø utenfor stemmelokalet i Gatundu, president Uhuru Kenyattas hjemby. Foto: Ben Curtis / TT / NTB Scanpix

Opposisjonstilhengere kaster stein mot politiet. Foto: GORAN TOMASEVIC / X90012

Politiet på vei gjennom Kibera-slummen i Nairobi på valgdagen. Foto: Darko Bandic / TT / NTB Scanpix

Forsinkede valgfunksjonærer

– Det er min plikt å stemme. Forrige gang gikk køen rundt kvartalet, og jeg ventet i seks timer på å stemme. Denne gangen er det få folk, sa taxisjåføren David Njeru (26) mens han ventet på å avgi sin stemme i Nairobis Mathare-slum.

Valgurner og elektronisk utstyr for å identifisere velgere og overføre resultatene hadde ikke kommet fram til flere stemmelokaler, og noen tjenestemenn ble utsatt for angrep fra opposisjonens støttespillere da de prøvde å levere fra seg stemmemateriale.

– Så langt har vi ikke fått delt ut noe materiale, og vi har ikke utplassert valgfunksjonærer. Grunnen er sikkerhet, sier en av valgfunksjonærene.

Flere valgurner står klare før det nye presidentvalget i Kenya. Foto: BAZ RATNER / X02483

Lange køer for å stemme ved en barneskole i sentrum av Nariobi. Foto: Thomas Mukoya / X90150

Kenyatta mot gjenvalg

Han la til at de håper på det beste, men forbereder seg på det verste som ville være at det ikke er noen valgfunksjonærer på plass.

Odinga nekter å ta del i valget og hevder at valgkommisjonen har unnlatt å gjennomføre reformer etter at høyesterett i september opphevet valgresultatet fra august med henvisning til uregelmessigheter og vanstyre.

Odingas boikott gjør at president Uhuru Kenyatta er nærmest garantert valgseier, men åpner også for ytterligere juridiske feider og politisk uro etter valget.

Demonstranter brenner bildekk i Mombasa. Foto: Stringer / TT / NTB Scanpix

Velgere på vei gjennom sikkerhetssjekken utenfor et stemmelokale i Nairobi. Foto: Sayyid Abdul Azim / TT / NTB Scanpix

Les mer om

  1. Kenya