Verden

Olje, gull og telefonavlytting – milliardskandalen som truer forholdet mellom NATOs to sterkeste allierte

ISTANBUL (Aftenposten): Det er skandalen som har alt. Lyssky handler i milliardklassen. Fete bestikkelser og beinhard maktkamp. Og merkelig nok ganske avgjørende: en tur til Disney World.

Reza Zarrab da han ble arrestert første gang, i Tyrkia den 17. desember 2013. Da slapp han raskt ut igjen. Verre gikk det da han reiste til USA i mars 2016.
 • Tor Arne Andreassen
  Tor Arne Andreassen
  Journalist

19. mars 2016 har Reza Zarrab (34) med seg sin kone, Idol-stjernen Ebru Günes, og deres da fem år gamle datter til Florida. Planen er å more seg i Disney World. Dit kommer aldri den styrtrike tyrkisk-iranske forretningsmannen.

Han blir arrestert i det han ankommer landet, anklaget for å ha brutt USAs sanksjoner mot kjøp av olje og gass fra Iran. Sanksjoner som skulle tvinge Iran til å oppgi landets angivelige atomprogram.

 • I løpet av fem år, 2010 til 2015, bidro han til kjøp av olje og gass fra Iran for milliarder av kroner. Amerikanske banker som ble benyttet til å flytte penger, skal ha blitt lurt, ifølge rettsdokumenter.
 • Ved å betale med gull, i stedet for euro og dollar, utnyttet man et smutthull i sanksjonene.
 • Ledende tyrkiske politikere skal ha mottatt flere titalls millioner dollar i bestikkelser.
 • Tyrkia, med president Recep Tayyip Erdogan i spissen, har forsøkt å stanse rettssaken. Det spekuleres på om årsaken er at de vil hindre at det kommer frem detaljer om hvordan de kan ha undergravd politikken til sin mektigste allierte, USA.
 • Usikkerheten og det kjølige forholdet til USA, har bidratt til å svekke den tyrkiske valutaen og presser opp inflasjonen.

Alt dette kan altså bli dratt frem for offentligheten fordi Reza Zarrab ville ta med familien til Disney World. Rettssaken begynner på Manhattan den 4. desember. Strafferammen er opptil 75 års fengsel for blant annet bankbedrageri og hvitvasking.

Som et svar på Irans atomprogram, innførte USA sanksjoner mot Irans eksport av olje og gass. I en rettssal i USA kan det nå komme frem detaljer om hvordan Tyrkia bidro til å undergrave sanksjonenes effektivitet.

De byttet olje og gull for 120 milliarder kroner

Sammen med Zarrab på tiltalebenken kommer man til å finne en annen tyrker, Mehmet Hakan Atilla, en av toppsjefene i den delvis statseide banken Halkbank. Han ble arrestert i det han kom til USA på en forretningsreise i mars i år.

De to medvirket til kjøp av iransk olje og gass for «hundrevis av millioner av dollar», ifølge rettsdokumenter som amerikanske myndigheter har offentliggjort. Andre opplysninger i saken tilsier at det ble handlet for over 15 milliarder dollar, altså godt over 120 milliarder kroner.

Det er ikke tvil om at enorme mengder olje og gass ble kjøpt fra Iran. Spørsmålet er om de tiltalte kan domfelles for straffbart brudd på sanksjonene mot Iran og om en rekke andre lovbrudd ble begått i samme slengen.

Tilsammen er det ni personer anklaget i saken, men bare to er i amerikansk varetekt. Begge har nektet straffskyld.

Tidligere president Mahmoud Ahmadinejad klarte å omgå sanksjonene mot Iran, med tyrkisk hjelp.

Erdogans hodepine fra 2013 kommer tilbake

De gigantiske handlene med gull og iransk olje ble først gjenstand for intens offentlig debatt i Tyrkia i 2013 og 2014. Da ble det hevdet at flere korrupte tyrkiske ministre sto på lønningslisten til gull- og oljehandlerne. Korrupsjonsskandalen nådde helt til daværende statsminister, og nåværende president, Recep Tayyip Erdogan. Det dukket nemlig opp avlyttede telefonsamtaler der statsministeren snakket med sønnen Bilal om at han måtte gjemme alle pengene han hadde i huset.

Erdogan hevdet lydopptakene var manipulerte og at han var utsatt for et internasjonalt kuppforsøk. Han påsto at Fethullah Gülen, den angivelige hjernen bak fjorårets mislykkede kuppforsøk den 15. juli, sto i spissen for sammensvergelsen.

Snart hadde alle som var anklaget for korrupsjon, sluppet fri. I stedet var det politiet og påtalemyndigheten som hadde ført saken, som ble utrensket, fengslet eller jaget i landflyktighet. Alle ble anklaget for forbindelser med Gülen-nettverket, eller Fethullahs terrornettverk (FETÖ), som det omtales som i Tyrkia.

Sanksjoner hindret kjøp av iransk olje og gass med dollar og euro. Men tyrkiske forretningsmenn betalte med tyrkiske lire og lot iranerne få kjøpe store mengder gull med de tyrkiske lirene de hadde fått. Her er det Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan og Irans president Hassan Rouhani som har det hyggelig sammen i oktober i år.

Tyrkia har trykket på for å få saken ut av verden

Erdogan og resten av den tyrkiske regjeringen insisterer på at det ikke finnes noe juridisk grunnlag for anklagene mot Zarrab og Atillah.

I 2016 brukte president Erdogan halvparten av et 90 minutter langt møte med USAs visepresident Joe Biden til å be om Zarrabs løslatelse, skriver Washington Post. Erdogans kone tok også opp saken med Bidens kone.

Erdogan ringte Barack Obama om saken flere ganger mens Obama var president og har også ringt Donald Trump i høst, ifølge New York Times. Den amerikanske statsadvokaten med ansvar for saken, Preet Bharara, er blitt anklaget for å ha forbindelser til Gülen, noe han selv benekter. Tyrkerne har startet formell etterforskning for «bruk av falske dokumenter» både mot ham og etterfølgeren.

Selv ikke den tidligere New York-ordføreren Rudi Giuliani, som ble hyret inn for å hjelpe Zarrab, klarte å overbevise amerikanske myndigheter om at klienten hans burde løslates «av hensyn til USAs sikkerhetsinteresser».

Preet Bharara har hatt ord på seg for å være en av USAs mest aggressive føderale statsadvokater. I mars 2016 fikk han Reza Zarrab arrestert for å ha brutt sanksjonene mot Iran. Året etter fikk han sparken av Donald Trump. Nå etterforskes han og etterfølgeren av tyrkiske myndigheter for angivelig bruk av ulovlige dokumenter og telefonavlyttinger.

Gullhandleren kan ha blitt vitne for påtalemyndigheten

Nå er det tegn som tyder på at Zarrab kan ha inngått en avtale med amerikanske påtalemyndigheter, ifølge amerikanske medier. Mot løfte om straffrihet eller mildere straff, kan han ha lovet å fortelle det han vet om andre involverte i saken.

En talsmann for tyrkiske myndigheter hevder at det blir lagt press på de anklagede for at de skal komme med beskyldninger mot Tyrkia.

– Zarrab-saken er et klart plott mot Tyrkia, en politisk sak som mangler ethvert juridisk grunnlag, har Bekir Bozdag sagt ifølge Reuters.

Donald Trump sier han og Recep Tayyip Erdogan har et «flott vennskap». Men de har nok av saker å være uenig om.

Utnyttet smutthull til å kjøpe olje og gass fra Iran

Hvis Zarrab er blitt påtalemyndighetens vitne, kan han gi dem detaljer om det intrikate systemet som ble opprettet for å omgå de internasjonale sanksjonene mot Iran. Om hvordan tyrkerne først betalte med tyrkiske lire for den iranske oljen og gassen, før de deretter erstattet dette med gull.

De trengte så mye gull at det ikke var nok i hele Tyrkia. Det meste ble fløyet inn fra sveitsiske banker. De benyttet tomme skallselskaper i Kina og iranske bankkontoer i Dubai. Sentralt sto også den statseide banken Halkbank og en rekke korrupte tyrkiske tjenestemenn, inkludert finansministeren, ifølge rettsdokumenter.

Fethullah Gülen er en tyrkisk forfatter, muslimsk lærd og politisk aktør som har bodd i Pennsylvania siden 1999. Tyrkia ham for blant annet kuppforsøk. De hevder også at han står bak anklagene mot gullhandleren Reza Zarrab og banksjefen Mehmet Hakan Atilla.

Skoesker fulle av dollar

Zarrab omga seg med et nettverk bestående av sønnene til noen av landets mest innflytelsesrike tjenestemenn. Ifølge den opprinnelige tyrkiske og den nåværende amerikanske siktelsen, betalte han ut bestikkelser for hundrevis av millioner av kroner.

Mehmet Zafer Caglayan, den daværende tyrkiske finansministeren, mottok «titalls millioner av dollar i bestikkelser, i tillegg til smykker», ifølge en siktelse som amerikanske myndigheter har offentliggjort.

Da tyrkisk politi rullet opp saken, foretok de en husransaking hos den administrerende direktøren i Halkbank, Süleyman Aslan. Der fant de 4,5 millioner dollar gjemt i skoesker. Aslan forklarte at pengene skulle gå til muslimske skoler.

– Vi må handle for 4 milliarder. Jeg har lovet statsministeren det

Olje for gull-handelen var så omfattende at den pyntet betydelig på inntrykket av Tyrkias økonomiske vekst. Zarrab sier ifølge lydbåndopptak at han måtte love Erdogan, som da var landets statsminister, at handelen skulle fortsette selv etter at amerikanske myndigheter stengte smutthullet for gullhandel i juni 2013.

– Vi må prøve å nå et mål om 4 milliarder dollar, sa Zarrab til en av sine medsammensvorne, viser lydbåndopptak som ifølge New York Times nå brukes av amerikanske myndigheter. – Jeg har lovet statsministeren det.

Ingen av lydbåndopptakene fanger opp Erdogan selv, og det går ikke klart frem at Erdogan har bedt de involverte om å gjøre noe ulovlig. Han anklages likevel for i det minste å ha visst om hva som foregikk.

– Slik jeg leser utskriftene av disse opptakene, etter å ha fulgt tyrkisk politikk i 27 år, så oppfatter jeg det slik at Erdogan må ha forstått fullt ut hva som foregikk, sier Atilla Yesilada, en Istanbul-basert analytiker i firmaet Global Source Partners og politisk kommentator, til New York Times.

Les mer om

 1. USA
 2. Iran
 3. Tyrkia
 4. Recep Tayyip Erdogan