Verden

«Å, shit, jeg er blitt avhengig. Hva gjør jeg nå?»

LAWRENCEVILLE, VIRGINIA (Aftenposten): Antallet heroinoverdoser i USA har tredoblet seg siden 2010. Mye av det skyldes leger som villig vekk skriver ut resepter på avhengighetsdannende opiater. En av dem som ble hektet er Kevin Blythe (30).

Kevin Blythe (30) lever for tiden på uføretrygd, men håper å kunne bruke datakunnskapene sine til å starte en bedrift snart. - Men foreløpig tar jeg bare én dag av gangen, sier den tidligere heroinisten.
  • Kristoffer Rønneberg
    Kristoffer Rønneberg
    Aftenpostens korrespondent i USA

Kevin Blythe (30) var 14 år gammel da han fikk OxyContin (legemiddel som inneholder opium) av legen sin for å lindre en vond rygg. Tre år senere måtte han slutte på skolen fordi han var heroinavhengig. Nå prøver han å få livet tilbake på rett kjøl.

— Det er en stund siden vi ryddet her, sier Blythe med et skrått smil idet han ønsker velkommen inn i det vesle huset innerst i en blindgate i småbyen Lawrenceville i det sørlige Virginia.

Stedet ser bombet ut. En sti leder vei mellom søppelet langs veggene i gangen som går fra inngangsdøren og innover i huset. I stuen ligger gamle esker, blader og brusflasker strødd på et gråbrunt, flekkete teppe. Støvete persienner forhindrer dagslyset fra å slippe inn i rommet, som domineres av en TV og en stor, svart skinnsofa.

Lukten av katteurin og gammel tobakk river i neseborene. Det første skyldes katten Isis, som følger oss inn i huset. Det siste skyldes at Blythe kjederøyker.

Stolte på legen

Det var lite i Blythes oppvekst som skulle tilsi at han ville ende opp som heroinavhengig. Han bodde i en normal småby i et hus med mor, far og en yngre bror. Han var en vanlig tenåring med en interesse for datamaskiner. Han gjorde det helt greit på skolen.

  • Moren min kommer innom her jevnlig med sigaretter og andre ting jeg trenger. Bilen min måtte jeg selge for å få råd til heroin, sier 30-åringen.

Men han hadde vondt i ryggen.

— Jeg var 14 og fikk konstatert skiveprolaps. Legen min skrev ut en resept på OxyContin og sa at jeg skulle ta det så lenge jeg hadde vondt. Han sa ingenting om at jeg kunne bli avhengig. Både moren min og jeg tenkte at det ikke var noen grunn til ikke å stole på ham. Han var jo legen vår, sier Blythe.

OxyContin er et legemiddel der opiatet oxykodon er det viktigste virkemiddelet. Stoffet er svært effektivt mot smerte, Det er nært beslektet med morfin. Og heroin.

Dosene økte

Medisinen virket. Men han måtte ha stadig mer av den for å slippe suget som oppsto noen timer etter at han tok pillene. Dosene økte og økte, og etter noen år svelget han daglig 3–5 piller, hver av dem med en dose på 80 milligram. Hver pille kostet 80 dollar, rundt 650 kroner.

I den norske Felleskatalogen anbefales en dose på 10–20 milligram hver 12. time. Norske leger får klar beskjed om at risikoen for avhengighet er stor og at medisinen ikke skal brukes lenger enn nødvendig.

Kevin Blythe fikk resept på så mye han fortalte legen at han trengte.

Les også:

Les også

19-åring døde etter én smertestillende tablett

— Jeg skjønte ikke at jeg var avhengig før jeg en dag forsøkte å slutte. Da fikk jeg store magesmerter og kraftig diaré. Det føltes som en ekstrem influensa, bare mange ganger verre. Smertene var så intense at jeg følte jeg ikke hadde noe annet valg enn å ta flere piller. Jeg husker at jeg tenkte: "Å, shit. Jeg er avhengig. Hva gjør jeg nå?"

Heroin var billigere

Han fortalte ingen andre enn broren at han hadde fått problemer. Og behovet for stoff ble stadig sterkere. Som 17-åring tok han steget over til heroin.

— Det kostet bare 20 dollar (160 kroner) for en pose. Jeg kunne klare meg på fem poser om dagen. Det var mye billigere, sier Blythe.

Snart hadde han sluttet på skolen. Dagene gikk med på å skaffe og bruke heroin. Noen ganger sniffet han, andre ganger injiserte han det i armen. Gamle venner ble byttet ut med nye, heroinavhengige kamerater.

— Vi satt alltid hjemme hos en av oss. Vi ville jo ikke bli tatt, sier han.

Startet bedrift

Lenge så det ut til at Blythe skulle klare å ha et normalt liv ved siden av narkotikamisbruket. Han startet selskapet Datasurge, som leiet ut plass på internett til selskaper som skulle opprette nettsider.

— Bedriften gjorde det veldig bra, helt til investorene trakk seg fordi jeg var så ute å kjøre. Jeg tenker ofte på hva som hadde skjedd om jeg hadde investert pengene mine tilbake i selskapet i stedet for å bruke det på heroin. Jeg er ikke i tvil om at jeg hadde vært millionær i dag. Det er bittert. Men jeg har bare meg selv å skylde på, sier han.

Behandling under tungen

I dag er han ferdig med heroin. Han lever på trygd og bruker mesteparten av tiden sin på en støttegruppe for heroin- og opiatavhengige han har opprettet på Facebook. Gruppen har 1800 medlemmer.

Kevin Blythe var i flere år tilknyttet datahackinggruppen Anonymous. Han har fortsatt masken som kjennetegner gruppen.

Legene har satt ham på Suboxone, et legemiddel som er i ferd med å overta for metadon som det fremste botemiddelet mot heroinavhengighet.

— Broren min passer på at jeg ikke tar for mye. Han kom akkurat med dagens første dose, sier Blythe, og viser frem en liten, rødoransje pakke.

Med raske bevegelser river han et hull i pakken og henter frem innholdet, som er ut som en liten plasterlapp. Blythe gaper opp og legger lappen under tungen.

— Åh. Det var bedre. Jeg hadde begynt å merke suget, sier han og klapper på hunden Xena, som har kommet logrende inn i rommet.

Les også:

Les også

Overdosestatistikken er mer enn ubehagelige tall — den er barn, søsken, foreldre og kjærester. Vi skylder dem å prøve hardere

Kevin Blythe har klart å kvitte seg med heroinforbruket. Han er blant de heldige. Bruken av heroin har eksplodert i USA de siste årene. Antallet misbrukere var i 2014 oppe i 435.000 personer, ifølge SAMHSA, det statlige kontoret for behandling av stoffmisbruk og mental helse.

Eksplosjon i antallet heroinoverdoser

Antallet heroinoverdosedødsfall er nesten firedoblet i forhold til antallet i 2003, ifølge CDC, det statlige kontoret for sykdomskontroll og -forhindring. I 2013, det siste året der tallene er tilgjengelige, døde 8257 mennesker i USA av en overdose heroin.

— Det er en eksplosjon. Og mye av det er drevet av et misbruk av reseptbelagte medisiner, sier Michael Botticelli, som leder president Obamas kontor for nasjonal sikkerhetskontroll (ONDCP) til Aftenposten.

Hvit middelklasseungdom

Tidligere var det fattige minoritetsgrupper som utgjorde brorparten av USAs heroinavhengige. Nå er det hvite middelklasseungdommer i forstedene, spesielt langs østkysten. Folk som ikke skyter heroin under en bro eller i et mørkt smug men i stuene sine.

Kevin Blythe er ferdig med heroin, men må ta Suboxone for å unngå det verste suget. Tre ganger om dagen legger han medisinen under tungen.

Folk som Kevin Blythe.

Og om heroinepidemien er et stort problem, blekner det i forhold til utfordringen knyttet til avhengighet av reseptbelagte medisiner, spesielt opiater som OxyContin.

Over 16.000 amerikanere dør årlig av en overdose medisiner som inneholder opiater. Det er nå flere som dør av en overdose medisiner enn i trafikkulykker i USA.

— Ikke gjort nok

Hele 43.982 personer døde av medisinoverdoser i 2013. Det er omtrent like mange som antallet mennesker som døde av aids i toppåret 1995. Kostnadene for samfunnet er enorme. Men der myndighetene på 90-tallet la ned en stor innsats i å bekjempe spredningen av hiv/aids, er innsatsen foreløpig liten i kampen mot avhengighetsepidemien.

Botticelli innrømmer at myndighetene ikke har gjort nok for å begrense problemet, men peker på at holdningen nå er i ferd med å endre seg fra å straffe narkotikaavhengige til å se på dem som en utfordring for helsevesenet.

— Vi er nødt til å tenke mer på behandling enn på straff, sier han.

Presidentkandidat Hillary Clinton la nylig frem en svært omfattende plan med en rammekostnad på 10 milliarder dollar (80 milliarder kroner) som hun akter å implementere dersom hun blir valgt til Det hvite hus i 2016.

Dr. Oz: – Tenker ikke på avhengighet

Men hva med legene som skriver ut resepter på disse medisinene? Selskapet som produserer OxyContin, Purdue, ble i 2007 ilagt en bot på over 600 millioner dollar (nærmere fem milliarder kroner) for å ha solgt inn medisinen som mindre avhengighetsskapende enn den er.

Kjæresten Kristofer og hunden Xena er gode å ha når Kevin Blythe forsøker å få livet på rett kjøl etter årevis med narkotikamisbruk.

Selskapet har også fått svært mye kritikk for å ha brukt et stort millionbeløp på å overtale leger i USA til å skrive ut stadig mer av stoffet.

Siden 1995, da OxyContin ble lansert, har Purdue håvet inn 35 milliarder dollar på salget av stoffet, ifølge magasinet Forbes. Sackler-familien, som eier selskapet, er nå gode for over 14 milliarder dollar – over 110 milliarder kroner.

Les også:

Les også

Ja, det kommer til å koste penger å gi rusavhengige et godt tilbud. Det har vi råd til. | Bent Høie

Og legene? Vi spurte hjertelegen Mehmet Oz, USAs kanskje mest kjente TV-lege, som nylig har viet flere episoder av programmet sitt, «Dr. Oz», til heroinepidemien.

— Jeg ble sjokkert da jeg lærte hvor avhengighetsdannende OxyContin faktisk er. Jeg visste ikke at man kunne bli avhengig etter to uker. Hvis noen kommer til meg med sterke smerter, har jeg en plikt til å gjøre det jeg kan for å lindre de smertene. Jeg tenker ikke på hva som skjer en måned senere, når smerten har opphørt og du sitter med et avhengighetsproblem, innrømmer han.

Hør intervjuet her:

Dr. Oz er glad for at Obama-administrasjonen nå tar problemet seriøst.

— Jeg er veldig glad for at de nå skifter oppmerksomheten vekk fra straff og over på behandling. Folk som er avhengige trenger hjelp til å komme seg ut av det. Det er ikke lett, og de færreste klarer det alene, sier han.

Sluttet å puste

Kevin Blythe klarte det heller ikke alene. Han har fått god hjelp fra foreldrene sine og fra kjæresten, Kristofer.

— Vendepunktet kom en kveld jeg var så utenfor at moren min tok meg til sykehuset. Jeg hadde tatt en kombinasjon av OxyContin, heroin og Xanax. I løpet av natten sluttet jeg å puste. Hadde ikke moren min tatt meg til sykehuset, hadde jeg nok ikke vært i live i dag. Jeg våknet opp og skjønte at jeg måtte gjøre noe. Ikke minst for hennes skyld, sier Blythe.

Les også

  1. Kronikk: Ni tiltak for å få ned overdosedødsfallene | Sturla Haugsgjerd og Benjamin Endré Larsen

  2. Lagret 90 kilo hasj og 5,9 kilo kokain i leilighet på Romsås