Verden

Belgier pekes ut som hjernen bak Paris-terroren

Abdelhamid Abaaoud unnslapp en politiaksjon i januar i år. Nå utpeker franske myndigheter ham som hjernen bak fredagens terrorangrep.

Komboterror_doc6n5epz8bg1k7i2quh1t-GGZZ9aq0Aq.jpg Foto: Kombo

 • Andreas Slettholm
  Kommentator
 • Knut-erik Mikaelsen

Franske myndigheter mener den belgiske statsborgeren Abdelhamid Abaaoud (27) var hjernen bak terrorangrepene i Paris.

Abdelhamid Abaaoud skal nå befinne seg i Syria, ifølge kilder tett på etterforskningen som Reuters siterer.

Irakske etterretningskilder fortalte i helgen til nyhetsbyrået AP at fredagens koordinerte terrorangrep i Paris ble planlagt i Raqqa i Syria. Der skal også terroristene hatt øvelser i forkant.

Abaaoud er en 27 år gammel belgisk statsborger av marokkansk opprinnelse som skal ha kjempet med Den islamske staten (IS) i Syria.

Slapp unna i januar

Abaaoud ble tidligere i år mistenkt av belgisk politi for å ha ledet en IS-terrorcelle som ble avslørt etter Charlie Hebdo-drapene i januar og har vært etterlyst siden det.

Han skal ha ledet cellen som planla drap på belgiske politifolk fra Hellas. Han unnslapp en politiaksjon i januar i år, der to andre mistenkte jihadister ble drept.

Abdelhamid Abaaoud (27) er belgisk statsborger, med marokkansk opphav. Han skal ha sluttet seg til IS i Syria.Belgisk politi mistenker Abaaoud for å ha ledet en terrorcelle som ble avslørt i januar. Både han og Brahim Abdeslam, som sprengte seg selv i luften utenfor restauranten Comptoir Voltaire, bodde i Brussel-forstaden Molenbeek.

Abaaoud, som nå pekes ut som hjernen bak terrorangrepet, er fortsatt på frifot.

— Bør ikke frykte det oppblåste bildet av vestlig etterretning

I februar ble Abaaoud intervjuet av IS-magasinet Dabiq i Syria. Der opptrer han under navnet Abu'Umar Al-Baljiki. Der sier han blant annet at han ble stanset av politiet, som sjekket ham opp mot et bilde som hadde blitt lekket til media.

- Jeg ble stanset av en betjent som sammenlignet meg med et fotografi, men han lot meg gå, ettersom han ikke kjente igjen meg. Det var utelukkende en gave fra Allah, sier han.

Videre forteller han om flukten til Syria, mens europeiske myndigheter jaktet på ham.

— Allah blendet synet deres, og jeg kom meg til Syria til tross for at jeg ble jaget av mange etterretningsorganisasjoner. Alt dette viser at en muslim ikke bør frykte det oppblåste bildet av korsfarernes (vestlig) etterretning. Mitt navn og bilde var i alle nyhetsmedier, likevel var jeg i stand til å bli i deres område, planlegge operasjoner mot dem, og reise trygt når det ble nødvendig.

Sikkerhetstjenesten har vært oppmerksomme på Abaaoud etter at han dukket opp i en propagandavideo fra IS. Han skal ha sittet bak rattet i en bil som fraktet lik til en massegrav, skriver the Guardian.

Bodde i samme bydel i Brussel

En av de åtte som fransk politi mener sto bak fredagens terrorangrep i Paris, Brahim Abdeslam , hadde forbindelser til en terrorcelle som ble avslørt tidligere i år i Belgia, ifølge avisen De Standaard.

31 år gamle Brahim Abdeslam dukker opp i politiregistre flere ganger i forbindelse med jihadisten Abdelhamid Abaaoud i Belgia i 2010 og 2011, skriver den belgiske avisen De Standaard.

Abdeslam, en fransk statsborger, sprengte seg selv i lufta utenfor et utested i Paris fredag. Både han og Abaaoud bodde i Brussel-bydelen Molenbeek, et område kjent for sin høye andel innvandrere og som rekrutteringsbase for islamske militante.

Les også:

Les også

Denne bydelen i Brussel produserer terrorister - igjen og igjen

Leter etter åttende gjerningsmann

Ifølge fransk politi ble de koordinerte angrepene mot utesteder, et konsertlokale og fotballarenaen Stade de France fredag kveld utført av åtte menn. Sju av dem sprengte seg selv i lufta.

Fransk politi har gått ut med en internasjonal etterlysning på Salah Abdeslam, som skal ha deltatt i terroraksjonen fredag.

Den åttende antatte gjerningsmannem er SalahAbdeslam (26). Han antas å være den eneste av angriperne i Paris som overlevde terroraksjonen fredag. Han er fransk statsborger, men bosatt i Belgia. Han antas å være bror til den avdøde selvmordsbomberen Brahim Abdeslam.

Få timer etter angrepet slapp Salah Abdeslam gjennom grensekontrollen mellom Frankrike og Belgia. Han ble stanset av politiet nær grensen til Belgia. Politibetjentene sjekket identifikasjonen hans og lot ham deretter kjøre videre, opplyste franske tjenestemenn til AP.

Skal ha vært direkte involvert

Abdeslan skal ha vært direkte involvert i angrepet. Han skal blant annet ha leid en Volswagen Polo som sto utenfor konsertlokalet Bataclan.

Fransk politi har sendt ut en internasjonal etterlysning og igangsatte søndag kveld en storstilt jakt på 26-åringen, som er født og bosatt i Belgia.

På ett tidspunkt ble det hevdet at Abdeslam var pågrepet, etter at væpnet spesialpoliti gikk til aksjon i bydelen Molenbeek i Brussel. Flere boligbygg ble omringet, og folk i området hørte flere små eksplosjoner.

Målet med aksjonen var å finne den ettersøkte 26-åringen, men myndighetene tilbakeviste raskt at han ble tatt.

Få siste nytt om Paris-terroren her:

Les også

Direkteblogg: Terrorangrep i Paris

Fem er identifisert

Så langt har franske myndigheter identifisert fem avdøde mistenkte gjerningsmenn knyttet til terroren:

 • Ismäil Omar Mustafai (29) , som er knyttet til massakren på konsertstedet Bataclan.
 • En 20-åring som skal ha deltatt i selvmordsangrepet på fotballarenaen Stade de France. Kilder navngir ham som Bilal Hadfi , men navnet er ikke offisielt bekreftet. Han bodde i Belgia, og skal ifølge etterforskerne ha kjempet med IS i Syria i 2013-14.
 • I tillegg er Brahim Abdeslam (31) identifisert. Han skal ha sprengt seg selv like ved Place de la Nation. Abdeslam var fransk statsborger, men bosatt i Belgia i likhet med den etterlyste broren SalahAbdeslam.
 • Mandag morgen melder TV-kanalen BFM at den fjerde selvmordsbomberen som angrep konsertlokalet Bataclan, er identifisert. Mannen heter Samy Amymour (28) og familien hans bor i Paris-forstaden Bobigny, der politiet aksjonerte natt til mandag, ifølgekanalen. Han skal være født i 1987 i Paris. Amimour er tidligere tiltalt for tilknytning til terrorister, og ble internasjonalt etterlyst i 2013, ifølge en statsadvokat. Familien hans har opplyst at han var i Syria for to år siden.
 • Ahmad Al Mohammad , født i 1990 skal ha deltatt i angrepet mot Stadt de France. Han skal være fra Syria.— opplyser statsadvokat François Molins. Det er usikkerhet knyttet til om det syriske passet som ble funnet i nærheten av ham er ekte.
  En utvekslingsstudent, en advokat, ingeniører, alle mistet de livet den grufulle fredagen:
Les også

De ble ofre for terrorangrepene i Paris

Dro som flyktning via Hellas og Serbia

Ifølge New York Times kommuniserte gjerningsmennene med kjente IS-medlemmer i Syria i forkant av angrepene. Det er flere etterretningskilder som oppgir dette til avisen, som skriver at dette øker sannsynligheten for at angrepet var direkte koordinert av IS, heller enn at gjerningsmennene var inspirert av terrorgruppen.

Passet til Ahmed Al Mohammed (25). Ble funnet ved en av selvmordsbomberne utenfor Stade de France. Syreren skal ha kommet til Frankrike som flyktning i høst. Fingeravtrykkene hans ble registrert i Hellas, og det skal være likhetstrekk med selvmordsbomberens avtrykk. Det er ikke bekreftet at passet er ekte. Foto: Ukjent

Det har kommet frem at en av de syv terroristene hadde med seg et pass av en mann registrert som en av 70 båtflyktninger som kom til greske øya Leros den 3. oktober. Det bekreftet den greske visepolitiminister Nikos Toscas til Reuters lørdag.Mannen i passet er av serbisk presse identifisert som Ahmad Al-Muhammed (25), fra den syriske byen Idlib, nær den tyrkiske grensen. Serbiske myndigheter har opplyst at han ankom Presevo, på grensen fra Makedonia, 7. oktober. Kroatiske myndigheter har bekreftet at mannen også var innom Kroatia dagen etter, for så å dra til Ungarn.

Det er imidlertid fortsatt ikke kjent hvorvidt passet er ekte. Det er velkjent at det foregår omfattende handel med falske ID-papirer blant syriske flyktninger.

«Han var snill og lett å påvirke», sier en barndomsvenn i Bergen om den ene identifiserte:

Les også

Dette er det første bildet av terroristen

Tre var ved fotballstadion

Passet ble funnet rett ved en av terroristene som sprengte seg selv i nærheten av Stade de France, der Frankrike og Tyskland spilte privatlandskamp.

Totalt tre terrorister er knyttet til Stade de France-bombingen.

To andre personer blir også navngitt på ulike nettsteder, men disse navnene er så langt ikke bekreftet av noen offisiell kilde. Dette skal være to menn med syriske pass. Det er funnet et syrisk pass tilhørende en person født i 1990 på et av åstedene. Vedkommende skal ikke ha vært kjent av politiet.

Her er vår oversiktssak:

Les også

Terrorangrepene i Paris: Dette vet vi – og dette vet vi fortsatt ikke

Identifisert: Ismäil Omar Mostefai (29)

Dette er et bilde tatt av den ene navngitte terroristen, Omar Ismäil Mostefai (29) Foto: PRIVAT

Én av dem som deltok i skytingen på konsertstedet Bataclan, er av franske etterforskere identifisert som Ismäil Omar Mostefai . Han vokste opp i bydelen Courcouronnes utenfor Paris, men bodde i Chartres frem til 2012.Den har rundt 40.000 innbyggere og i fransk sammenheng er å regne som en liten by. Han blir omtalt som en småkriminell 29-åring, som skal ha flere kriminelle forhold bak seg, uten å ha blitt fengslet for dem.

Han var fransk statsborger, med algerisk bakgrunn. Ifølge flere franske aviser skal han ha vært i Syria i fjor, men dette er ikke bekreftet.

I Bataclan var det totalt tre gjerningsmenn som sprengte seg selv da politiet gikk til aksjon, minst to timer etter at grusomhetene startet.

Flere øyenvitner omtaler enkelte av Bataclan-angriperne som svært unge.

— Nytt trekk fra jihadister

Politikere og etterretningstalsmenn har lenge advart mot at IS vil smugle inn sine krigere i flyktningbåter som skal inn i Vesten.

Petter Nesser, seniorforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt, sier at å flytte jihadist-terrorister til Europa under dekke av å være flyktninger, i så fall er et nytt trekk i europeisk jihadisme:

- Dette er selvsagt en mulighet, og kan ha skjedd i dette tilfelle. Men noen vanlig måte å forflytte sine terror-operatører på har det ikke vært, sier Nesser til Aftenposten.

Han vurderer også at denne måten å flytte terror-kapasitet på virker unødvendig tungvint og farefullt:

— Terrororganisasjonene kan benytte andre kanaler og frakte sine folk inn i Europa uten å la dem risikere å drukne som båtflyktninger i Middelhavet. Dessuten har grupper som IS og al-Qaida allerede nettverk og støttespillere i Europa som kan aktiviseres for å utføre aksjoner, mener Nesser.

Seniorforskeren sier at jihadistterror i Europa typisk har både en hjemlig og internasjonal dimensjon.

Han mener det er for tidlig å si enda om det er folk sendt utenfra eller personer basert i Frankrike og andre europeiske land har fungert som bakmenn og koordinatorer for angrepene.

Les også:

 1. Les også

  Demokratier over hele verden hedrer ofrene i Frankrike med trikolorens farger

 2. Les også

  Er vi i krig nå?

 3. Les også

  «Vi er ikke så forskjellige, du og jeg. Så hva skjedde?»