Verden

Obama hardt ut mot våpenlobbyen

President Barack Obama langer ut mot National Rifle Association (NRA) og mener at de har mye av skylden for Kongressens motvilje mot å skjerpe våpenlovene i USA.

ta6b3087-V37j2TT8lj.jpg
  • Ntb

— NRA har dessverre et ekstremt sterkt grep om Kongressen, sier Obama, som har liten tro på at det vil la seg gjøre å skjerpe våpenlovene med det første.

En strengere våpenlov eromstridt i USA.

— Jeg kan vanskelig se for meg at denne Kongressen vil gjøre noe med dette, sier Obama, som mener det bør bli vanskeligere å skaffe seg våpen i USA.

- Skjer ikke i andre land

Obama reagerte sterkt på nyheten om at en hvit 21-åring massakrerte ni mennesker i en afroamerikansk kirke i Charleston denne uka.

— Vi må innse det faktum at denne type vold ikke skjer i andre utviklede land, sa presidenten i sin første kommentar til massakren.

Siden har han gjentatte ganger tatt til orde for å skjerpe våpenlovene, blant annet ved å påby selgere å gjennomføre grundigere bakgrunnssjekk på dem som vil kjøpe våpen.

Obama vil også forby salg av angrepsvåpen av militær karakter, samt begrense størrelsen på ammunisjonsmagasinene.

— Vi bør i det minste kunne snakke om dette, uten å demonisere alle de våpeneierne som holder seg innenfor loven, men også uten å hevde at enhver debatt om dette er ledd i et fanatisk komplott for å ta våpnene fra folk, sa Obama fredag.

Video: - Vi må snart innse at denne type vold ikke skjer i andre land

Mektig lobbyorganisasjon

Også etter skolemassakren i Newtown i 2012, der 20 barn ble drept, gikk Obama hardt ut mot National Rifle Association.

NRA regnes som en av USAs mektigste lobbyorganisasjoner, ble grunnlagt så tidlig som i 1871 og har i dag over 5 millioner medlemmer. Før valget i 2008 kjørte de store annonsekampanjer mot Obama, slik de gjør mot enhver som stiller til valg for Demokratene.

Selv mange republikanere har til tider vanskelig for å svelge NRAs politikk og i 1995 gikk tidligere president George Bush til det skritt å si opp sitt livsvarige medlemskap. Dette gjorde han i protest mot NRAs harde utfall mot myndighetene.

Ikke til selvforsvar

Debatten om de liberale våpenlovene blusser opp hver gang noen massakrerer sivile i USA, så også etter onsdagens kirkemassakre i Charleston.

Ifølge Congressional Research Service var det 78 slike massedrap med skytevåpen i USA i årene 1983 til 2013, og 547 mennesker ble drept i disse.

Et av NRAs fremste argumenter er at amerikanere trenger skytevåpen for å kunne forsvare seg selv mot kriminelle.

Statistikken viser imidlertid at det sjelden er snakk om selvforsvar når noen blir skutt og drept i USA.

Ifølge Violence Policy Center, som har finlest statistikken fra FBI, skjedde bare 259 av de 8.342 drapene som ble begått med skytevåpen i 2012 i selvforsvar. (©NTB)

Les også

  1. Dylann Roof siktet for ni drap - etterforskes som terrorisme

  2. Kronikk: Den amerikanske ulveflokken

  3. Roof kan ha skrevet rasistisk manifest