Kjenner du disse to, statsminister Solberg?

En stor skuffelse, sier den kjente demokratiaktivisten Hu Jia om at Erna Solberg ikke vil snakke om menneskerettigheter under sitt besøk i Kina.

Aktivisten Hu Jia viser frem portrettet av sine venner, nobelprisvinner Liu Xiaobo og hans kone Liu Xia.

Det er da vår timelange samtale på et tehus øst i Beijing er nesten over at Hu Jia henter opp et fotografi av fredsprisvinner Liu Xiaobo og hans kone Liu Xia fra vesken og ber Aftenposten overbringe et retorisk spørsmål til statsministeren:

– Vet du hvem dette er? sier han med lav og rolig stemme.

– Her lever vi et liv i lenker. Du er statsminister i landet med verdens lykkeligste befolkning. Hva er det du er redd for? ønsker han å spørre Solberg, som har gjort det klart at menneskerettigheter ikke står på dagsordenen når hun fredag ankommer til Beijing fredag for å møte det kinesiske lederskapet.

– En stor skuffelse

– Dette vitner om at Norge, i likhet med mange andre vestlige land, nå gradvis godtar hvor det kinesiske kommunistparti trekker sin røde linje. Det er en stor skuffelse for oss som kjemper for rettferd, demokrati og frihet i Kina, og det må det også være for norsk velgere som har utpekt Erna Solberg til landets leder, mener Hu.

Demokratiforkjemperen Hu Jia er skuffet over at Erna Solberg har gjort det klar at hun ikke vil ta opp menneskerettighetsbrudd under sitt besøk i Kina.

– Norsk lakseeksport, hva er vel det mot det Norge virkelig er kjent for og som gir landet internasjonal innflytelse, nemlig forsvaret av demokrati og menneskerettigheter? spør Hu.

– Se hva Nobels fredspris har betydd for Dalai Lama og for Aung San Suu Kyi i Myanmar.

– Kan gjøre situasjonen verre

Også andre dissidenter reagerer på at menneskerettigheter ikke blir tema under Solbergs besøk.

– Dette kan bidra til å gjøre forholdene for kinesiske aktivister enda verre. Å inngå slike kompromisser under press fra Kina, kan nok gi kortsiktige økonomiske fordeler, men vil skade Norges renommé internasjonalt, skriver Zhou Li fra Beijing i en kommentar til Aftenposten via epost.

Zhou likhet med Hu har vært fengslet og er under konstant overvåking. Hun ble i 2009 dømt for å ha hjulpet til med å nå frem med klagemål overfor myndighetene.

Oppfordrer til å spørre om Liu Xiaobos kone

Hu Jia er mangeårig venn av Liu Xiaobo og fredsprisvinnerens kone Liu Xia, og han levner ingen tvil om at han synes den første topp-politikerdelegasjon til Kina på mer enn seks år har et spesielt ansvar for å forhøre seg om nettopp dette ekteparet.

Tildeling av Nobels fredspris til Liu Xiaobo i 2010 var årsaken til at Kina frøs den politiske kontakten med Norge helt frem til landene 19. desember i fjor offentliggjorde en felles erklæring om at forholdet igjen var reparert.

Om det skulle være for sensitivt å snakke om ham, måtte det minste være mulig å ta opp fru Xias situasjon i samtaler med statsminister Li Keqiang eller president Xi Jinping, mener Hu Jia.

Hu Jia mener den norske statsministeren det minste bør forhøre seg om Liu Xias situasjon.

– Er det for mye å be om? Xia har vært holdt i streng husarrest helt fra ektemannen ble tildelt prisen. Selv om hun nå har litt mer bevegelsesfrihet enn før, blir hun fortsatt holdt i fangenskap uten lov og dom. Helsen er dårlig, og hun har til og med gitt uttrykk for at hun frykter at hun ikke vil leve lenge nok til å oppleve at mannen kommer ut igjen fra fengsel, sier Hu Jia.

UD: Vi vil få på plass kanalene

Aftenposten har vært i kontakt med Statsministerens kontor for å få svar fra statsminister Erna Solberg, men de henviste til Utenriksdepartementet.

Frode O. Andersen, kommunikasjonssjef på Utenriksdepartementet, mener at de ikke kan besvare Jias spørsmål til statsministeren, om hun kjenner til nobelprisvinner Liu Xiaobo og hans kone Liu Xia.

Til hans spørsmål om hva Norge er redde for, svarer han følgende:

– UDs politiske ledelse har lagt vekt på har det nå gått seks år uten politisk kontakt med Kina. De fleste forstår at vi vil bruke dette første besøket til å få på plass kanaler og mekanismer for dialog og videre samarbeid. Det er et spørsmål om å bygge ut et diplomatisk og politisk samarbeid. Gjennom dialog og samarbeid over tid, så kan vi også ta opp det som er mer krevende.

– Er kortsiktige økonomiske gevinster og hensyn til en næring viktigere enn å forsvare menneskerettigheter?

– Som både statsministeren og UDs politiske ledelse har understreket så må først etablere kanalene for politisk dialog. Dette første besøket er ikke riktig tidspunkt å gå inn i den fulle bredden av alle spørsmål. Dette gjelder menneskerettighetene, men også andre saker som krever at vi får etablert en systematisk politisk dialog.

jl@ap.no

facebook.com/jorgenlohne

twitter.com/jorgenlohne