Trump har funnet ny nasjonal sikkerhetsrådgiver

Donald Trump har utnevnt generalen H.R. McMaster (54) til ny nasjonal sikkerhetsrådgiver i Det hvite hus.

Donald Trump tar sin nye nasjonale sikkerhetsrådgiver H.R. McMaster i hånden på feriestedet Mar-a-Lago i Florida.
  • Steinar Dyrnes

Den amerikanske presidenten presenterte generalløytnanten H.R. McMaster overfor pressen på sitt feriested Mar-a-Lago i Florida mandag.

Jobben som nasjonal sikkerhetsrådgiver har vært ledig siden Trump sparket Michael Flynn for en uke siden. Den særs kontroversielle Flynn måtte gå fordi han hadde løyet om samtaler med den russiske ambassadøren i Washington.

McMaster beskrives av The New York Times som en «høyt respektert militær strateg».

– En av hærens ledende intellektuelle

«General McMaster blir sett på som en av hærens ledende intellektuelle. Først skapte han seg en navn gjennom sin sviende kritikk av forsvarsledelsen for deres opptreden under Vietnamkrigen og senere ved å kritisere måten administrasjonen til president George W. Bush gikk til krig på i Irak», skriver den amerikanske storavisen.

McMaster har en doktorgrad i amerikansk historie. Avhandlingen hans om Vietnamkrigen ble til boken Dereliction of Duty (Pliktforsømmelse).

«Han er smart, energisk og tøff»

Også den anerkjente forsvarsjournalisten Thomas E. Ricks omtaler McMaster i rosende ordelag. «Han er smart, energisk og tøff», skriver Ricks i Foreign Policy. Videre skriver Ricks at McMaster «er blant de beste som er der ute».

McMaster ble presentert i Trumps lukseriøse stue i Mar-a-Lago.

Trump selv omtalte McMaster som «en mann med enormt talent og enorm erfaring».

Jobben som nasjonal sikkerhetsrådgiver trenger ikke godkjennelse av Kongressen. Enkelte mener at dette er den høyest rangerte jobben som ikke krever slik godkjennelse.

Har nøkkelrolle i utenriks- og sikkerhetspolitikken

Den nasjonale sikkerhetsrådgiveren leder sikkerhetsrådet i Det hvite hus. Sikkerhetsrådet har spilt ulike roller under forskjellige presidenter, og det er vanlig med endringer i sammensetningen når en ny president overtar.

Hovedfunksjonen til sikkerhetsrådet er å koordinere sikkerhets-, forsvars- og utenrikspolitikken på tvers av ulike departementer, etater og tjenester.

Det evige spørsmålet enhver president stiller seg når det gjelder den nasjonale sikkerhetsrådgiveren, er om vedkommende skal ha en operativ stilling eller primært bare skal ha en koordinatorrolle.

Michael Flynn har lenge vært i søkelyset for sine bånd til Russland. Da propagandakanalen RT, tidligere Russia Today, feiret tiårsjubileum i Moskva desember 2015, fikk Flynn plassen ved siden av Vladimir Putin.

Hvis presidenten ønsker seg en koordinator, skal den nasjonale sikkerhetsrådgiveren først og fremst være en «nøytral tilrettelegger» (honest broker) som lar egne råd på mange måter komme i andre rekke. Det betyr at vedkommende skal sørge for at presidenten får en balansert fremstilling av synspunktene til de viktigste aktørene innenfor utenriks- og sikkerhetspolitikken, som forsvarsministeren, utenriksministeren, sikkerhetsministeren og den nasjonale etterretningssjefen.

Trump slapp til Bannon i sikkerhetsrådet

I rådets viktigste komité, som ledes av sikkerhetsrådgiveren, sitter blant annet forsvarsministeren og utenriksministeren. Tidligere har dette vært en upolitisk komité. Derfor vakte det stor oppmerksomhet da Trump ga sin sjefstrateg og seniorrådgiver Stephen K. Bannon plass i den. Barack Obamas sikkerhetsrådgiver kalte det for «galskap».

McMaster var ikke Trumps førstevalg til å erstatte Flynn, for i forrige uke sa viseadmiral Robert S. Harward nei til å ta over.