Verden

Da Trumps mann ville droppe sitt første møte, gikk alarmen i NATO

BRUSSEL (Aftenposten): De allierte i Europa møter et lunkent USA. Den nye utenriksministeren meldte avbud til sitt aller første møte med resten av NATO.

USAs nye utenriksminister Rex Tillerson var toppsjef i energigiganten ExxonMobil i over ti år.
  • Øystein Kløvstad Langberg
    Øystein Kløvstad Langberg
    Europa-korrespondent

Ryktene hadde svirret i flere dager, men forrige tirsdag sprakk nyheten: Trumps nye utenriksminister Rex Tillerson planla å droppe sitt aller første ministermøte i NATO. I stedet ville han sende byråkraten Tom Shannon, som for øyeblikket fungerer som Tillersons nestkommanderende, for å møte de 27 andre utenriksministerne i NATO.

Nyheten ble tatt svært dårlig imot på NATO-hovedkvarteret i Brussel. Ingen amerikansk utenriksminister har mistet et ministermøte siden Irak-krigen i 2003. Dessuten hadde USA allerede sagt ja til den planlagte datoen.

«Folk ble tatt på sengen», sier én NATO-diplomat til Aftenposten, mens en annen diplomat omtaler avgjørelsen som «surrealistisk». Begge uttaler seg anonymt.

– Det er åpenbart at Tillerson ikke hadde så veldig lyst til å komme hit, men det hadde ikke gitt noen mening å avholde møtet uten ham, sier kilden.

  • I dette landet har folk høy utdanning og mye penger. Likevel leier de bolig hele livet.

Skulle møte Kina

Den offisielle begrunnelsen for det planlagte fraværet var at Tillerson skulle bli i USA for å delta på president Donald Trumps møte med Kinas president Xi Jinping.

Beslutningen fikk umiddelbart kritikk fra eksperter som mente det sendte et fryktelig dårlig signal til de allierte i Europa. Særlig fordi Tillerson har funnet plass i kalenderen til å dra til Russland senere i april.

På NATO-hovedkvarteret ble det satt i gang en stor prosess for å finne en dato som kunne passe for amerikanerne. Til slutt endte det med at møtet ble flyttet en snau uke frem, til fredag 31. mars.

Selv om Tillerson var på plass i Brussel fredag, mener eksperter at hendelsen har bidratt til å så ytterligere tvil om USAs engasjement og interesse for NATO.

Tillersons sjef, Donald Trump, uttalte seg kritisk til alliansen en rekke ganger både i valgkampen og etterpå. Presidenten har blant annet kalt NATO «avleggs» og antydet at USA ikke vil stille opp for land som ikke betaler sin del av regningen.

– Tillersons initielle beslutning sendte et veldig negativt budskap til våre allierte. Selv om han til slutt endte med å delta, bør de andre landene være bekymret over at NATO ikke er en topp-prioritet for Tillerson og Trump, sier Jorge Benitez, direktør i NATOSource og seniorforsker ved tenketanken Atlantic Council.

– Et tegn på NATOs fleksibilitet

NATO-sjef Jens Stoltenberg fikk flere spørsmål om uklarheten rundt Tillersons besøk og USAs engasjement for NATO på en pressekonferanse i Brussel før møtet.

– Det er et tegn på det sterke transatlantiske båndet og fleksibilitet i alliansen at vi fant en ny dato som passer for alle de 28 utenriksministerne i alliansen. De er alle veldig travle, sa Stoltenberg til pressen.

Aftenposten får opplyst at fire land riktignok ikke hadde anledning til å stille med utenriksministerne sine på fredagens møte, men at det er vanlig at noen land må sende andre representanter.

Stoltenberg sier at USA både i ord og handling viser at de er forpliktet til det transatlantiske samarbeidet og peker blant annet på landets styrkeoppbygging i Polen og forsikringer han har fått i samtaler med blant andre Trump, visepresident Mike Pence og forsvarsminister James Mattis.

Etter mye virvar endte Rex Tillerson (midten) opp på sitt første ministermøte i NATO fredag. Til høyre er britenes utenriksminister Boris Johnson, til venstre er NATO-sjef Jens Stoltenberg.

– To verdenskriger og en kald krig har lært oss alle at stabilitet i Europa selvfølgelig er viktig for Europa, men også for USA, sa Stoltenberg.

– Trump veier tyngst

Benitez i Atlantic Council sier at særlig Mattis og Pence har gitt «veldig positive uttalelser» om NATO, men sier det som til syvende og siste betyr noe er hva Trump mener.

– Trumps negative kommentarer om NATO må vektlegges tyngst fordi han er den i administrasjonen som er mest kritisk til alliansen og også den som tar de endelige beslutningene om USAs NATO-politikk, sier Benitez.

Kilder i NATO sier de føler seg trygge på at USA står ved sine overordnede forpliktelser, men registrerer et «tydelig linjeskifte» når det gjelder synet på USAs rolle som en garantist for den vestlige verdensordenen og synet på verdien av flernasjonale samarbeidsorganisasjoner som NATO.

– Troen på at multilateralt samarbeid i seg selv er et gode, synes ikke å være der lenger. Nå er det opp til oss å bevise at vi er nyttige, sier en kilde.

Venter på ambassadør

Det er særlig to krav USA har kommet med til resten av alliansen:

1) De må utarbeide konkrete planer for hvordan de skal nå målet om å bruke to prosent av bruttonasjonalproduktet på forsvar. Disse bør være klare til toppmøtet 25. mai når Trump kommer til Brussel, understreket Tillerson fredag.

2) De må bidra mer i den globale kampen mot terror.

I NATO venter man fortsatt på at Trump skal nominere en ny NATO-ambassadør og begynne på prosessen med å få personen godkjent i Kongressen. Det ser dermed ikke ut til at noen politisk utpekte representanter fra Trump-administrasjonen vil være på plass i Brussel med det første.

Er du interessert i EU, NATO og utviklingen i vår egen verdensdel? Da kan du følge Europa-korrespondenten på Facebook og på Snapchat (brukernavn: olangberg).

Les mer om

  1. Rex Tillerson
  2. Nato
  3. Jens Stoltenberg
  4. USA