Filippinenes bananinntekter til værs etter Dutertes Kina-besøk

Den filippinske presidenten Rodrigo Duterte skryter av høye bananinntekter på grunn av samarbeid med Kina.

President Xi Jinping (t.v.) og hans gjest, Filippinenes leder Rodrigo Duterte, inspiserer æresvakten ved Folkets store hall i Beijing.

Siden Rodrigo Duterte ble valgt som president i Filippinene i mai i fjor, har han foretatt et diplomatisk skifte fra USA til Kina. Dette har nå gitt Filippinene en gevinst i form av økt salg av tropisk frukt, skriver Financial Times.

Duterte er blitt kjent for sin brutale krig mot kriminalitet. Han har blant annet sagt at han vil beordre alle kriminelle drept og at han vil gjeninnføre offentlige hengninger.

Les også

Les mer om Duterte: Presidentkandidaten som setter Trump totalt i skyggen

Ser mot Kina etter hundre års ekteskap med USA

Filippinene var kontrollert av USA i en periode på nesten femti år. Etter at øystaten ble selvstendig etter andre verdenskrig har de hatt et ekstremt tett forhold til USA.

Under Dutertes ledelse er dette i ferd med å forandre seg, noe som kan illustreres ved presidentens mange negative utspill mot deres tidligere nærmeste allierte.

Duterte har blant annet kalt USAs tidligere president Barack Obama for en «horunge», noe som fikk den daværende presidenten til å avlyse et møte et planlagt møte med Duterte.

Les også

Filippinenes leder fortsetter å sjokkere og forvirre. Nå er spørsmålet: Vil han, eller vil han ikke, bryte med USA?

Duterte taler i Folkets store hall i Beijing.

Bananeksporten til himmels etter Kina-besøk

I perioden 2014 til 2016 sank eksporten av bananer til Kina med over to tredjedeler, noe som kan sees i sammenheng med konflikten rundt flere småøyer i Sør-Kinahavet.

Eksporten av filippinske bananer har økt igjen etter Dutertes høyprofilerte statsbesøk i Kina i oktober, og etter at han annonserte en handelsavtale med Kina til en verdi av mer en 13 milliarder dollar.

Financial Times skriver at banansalget til Kina var mer enn doblet i siste kvartal av 2016 sammenlignet med samme kvartal året før.

Les også

Forsker: – Filippinere begynner å spørre seg om den nyvalgte presidenten er riktig vel bevart

Usikker gevinst av Kina-samarbeid

Professor Herman Kraft er tilknyttet The University of the Philippines. Han sier til Financial Times at det er noe symbolsk med bananeksporten fra Filippinene til Kina.

– De symboliserte bruddet i forholdet mellom Filippinene og Kina. Nå ser det ut til å være budbringer av en normalisering av forholdet, sier Kraft.

Duterte holdt i forrige uke en tale hvor han takket Kina for å ha løftet opp den filippinske økonomien, blant annet ved å kjøpe mer frukt og grønnsaker.

Handelsavtalen, som skal ha en verdi på en milliard dollar, består av ulike typer tropiske frukter. Mange av disse kommer fra øyen Mindanao, hvor Duterte var ordfører i mer enn to tiår.

Likevel, ifølge Financial Times, så er det ikke sikkert at samarbeidet med Kina vil bli en like stor suksess likevel. Selv om Duterte har skrytt av gevinsten de har fått av samarbeidet i form av økte bananeksporter, så har eksporten gått ned igjen med mer enn 20 prosent i januar sammenlignet med januar i fjor.