Verden

Erdogan: Mer enn 100 drept i syrisk giftgassangrep

Tyrkias president hevder at over 100 mennesker skal ha blitt drept i en gassangrep i Idlib-provinsen i Syria, men han sier ikke noe om hvor han har tallet fra.

Ofre for giftgassangrepet ligger på bakken i småbyen Khan Sheikhoun i Idlib-provinsen i Syria. Foto: Edlib Mediene Center / AP / NTB scanpix
  • NTB
  • Per Kristian Aale

Tidligere opplyste eksilgruppen SOHR at 72 hadde mistet livet, deriblant 20 barn.

USA, Storbritannia og Frankrike foreslår en FN-resolusjon som fordømmer det seneste gassangrepet i Syria, men Russland nekter å stemme for resolusjonen. Russland har vetorett i FNs sikkerhetsråd.

Russiske myndigheter sier at syriske krigsfly sto bak luftangrepet, men hevder det ikke var kjemikalier i ammunisjonen fra regimets fly. Russlands forklaring er at gassen sivet ut etter bombingen av en bygning der det ble produsert landminer med giftig innhold.

«Ifølge objektive data fra russisk luftromskontroll rammet syriske fly et terroristlager nær Khan Sheikhoun», heter det fra Moskva.

Det journalistiske nettverket Bellingcat mener imidlertid at russerne forklaring er usannsynlig:

– Frem til i dag har alle nervegass-komponenter som er brukt i Syria-konflikten, vært såkalte binære kjemiske krigskomponenter. De har fått dette navnet fordi de består av en blanding av ulike typer komponenter som mikses kun få dager før de brukes, skriver Dan Kaszeta, en sikkerhetsekspert som jobber med beskyttelse mot kjemisk- og biologiske angrep.

Et bombeangrep, slik russerne rapportere at fant sted, vil ikke kunne føre til at disse komponentene blandes dersom ennå ikke er satt sammen, understreker Bellingcat.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan holdt onsdag en valgkamptale i Bursa, nordvest i Tyrkia, da han kom med uttalelsen om at 100 skulle være drept. Han kalte også Syrias president Bashar al-Assad for en drapsmann, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

– En krigsforbrytelse

Utkastet om en resolusjon som fordømmer angrepet ble presentert for FNs sikkerhetsråd tirsdag og vil kunne stemmes over allerede onsdag, når Sikkerhetsrådet møtes for å diskutere påstandene om bruk av kjemiske stridsmidler i Syria.

Et barn får oksygen etter giftgassangrepet.

– Dette er helt klart en krigsforbrytelse, sier Storbritannias FN-ambassadør Matthew Rycroft.

I tillegg til å fordømme angrepet tirsdag krever resolusjonen full gransking av hendelsen umiddelbart og månedlige rapporter fra FN om anklagene om bruk av slike våpen i Syria.

Resolusjonen krever at Syria utleverer flylogger, oversikt over flyvninger og annen informasjon om militære operasjoner for angrepsdagen. Ifølge diplomater er det usikkert om Russland, som støtter det syriske regimet, vil stemme for resolusjonen.

Utkastet fra de tre landene inkluderer også forslag til sanksjoner om ikke Syria etterkommer kravene.

Sjefen for Den arabiske liga sier at angrepet er «en stor forbrytelse».

– Å angripe og drepe sivile med disse forbudte metodene er regnet som en stor forbrytelse og en barbarisk handling, sier ligaens toppsjef Ahmed Aboul Gheit.

  • Bakgrunn: Flere titalls sivile drept i giftgassangrep – mange barn blant ofrene

Gransker

Angrepet fant sted i Idlib-provinsen i Syria tirsdag morgen. Ifølge den syriske eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) er ytterligere 160 personer skadet.

FN og EU har uttalt at det er for tidlig å slå fast hvem som sto bak angrepet mot den opprørskontrollerte småbyen Khan Sheikhoun, og hvilke kjemiske våpen som eventuelt ble benyttet. De skadde hadde symptomer som pustebesvær, små pupiller, fråde om munnen og svært høy puls.

Dette skal nå granskes av Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) og FNs granskingskommisjon for Syria (COI).

Sverger hevn

Syriske opprørsstyrker sverget tirsdag å hevne dem som ble drept i angrepet og oppfordret alle grupperinger til å samles mot regjeringsstyrkene.

– Vi lover det kriminelle regimet og alle dets allierte gjengjeldelse, det vil berolige hjertene til vårt folk i Khan Sheikhoun spesielt og i Syria generelt, skriver Tahrir al-Sham i en melding lagt ut på internett. Tahrir al-Sham er en opprørsallianse som dominerer i Idlib-provinsen, og inkluderer Fatah al-Sham, tidligere kjent som Nusrafronten.

I likhet med opprørsstyrkene legger USA, Storbritannia og Frankrike skylden på president Bashar al-Assads militærstyrker, men den syriske ledelsen nekter for å ha noe med tragedien å gjøre.

Les også

  1. Kraftig økning i amerikanske luftangrep i Irak og Syria under Trump

  2. SOHR: 198 sivile drept av USA-ledet koalisjon i Raqqa

  3. Kan det bli fred i Syria etter slaget om Aleppo?

Les mer om

  1. FN
  2. USA
  3. Syria
  4. FNs sikkerhetsråd