Verden

Angrepet presser frem krav om dødsstraff fra rasende russere i sorg

Natalja og datteren Lisa legger ned noen av de første blomstene ved metrostasjonen i St. Petersburg hvor minst 10 mennesker ble drept i mandagens terrorbombe. Det er første gang metroen i St. Petersburg rammes av et terrorangrep som dette.

– Et sjokk. Vi trodde ikke det kunne skje her, sier folk i St. Petersburg. Bombeangrepet kan føre til at president Vladimir Putin gir etter for presset om å gjeninnføre dødsstraff.

  • Per Anders Johansen
    Per Anders Johansen
    Aftenpostens Moskva-korrespondent

SISTE: Den russiske helseministeren sier nå at det er 14 døde etter angrepet i St. Petersburg.

Metroen i St. Petersburg er en av verdens travleste – og dypeste.

Undergrunnstoget føk av gårde om lag hundre meter under jorden i det travle ettermiddagsrushet i St. Petersburg med om lag tusen mennesker om bord.

Den hjemmelagede bomben med 200–300 gram TNT og splinter eksploderte da toget forlot Sennaja Plosjad-stasjonen.

Nyhetsbyrået Interfax viser til kilder i politiet som skal ha opplyst at de mistenker at eksplosjonen ble utløst av en selvmordsbomber. AP melder at selvmordsbomberen skal være identifisert som en 23 år gammel mann som er tilknyttet en radikal islamistisk gruppe. Ifølge de samme, anonyme kildene skal mannen ha plassert den andre bomben, som ikke gikk av, før han sprengte seg selv.

– Jeg hørte et smell, kjente en kraftig trøkk og så lukten av kruttrøyk, sier Alexander Sjursjeva til paper.ru.

Han sto i vognen foran da det eksploderte kl. 14.50.

– Lyset forsvant på vognen etter oss. Toget fortsatte.

Noen minutter senere løp han og flere tusen mennesker opp fra metrostasjonen, hvor de hardest skadede ble fløyet vekk med helikopter.

– Jeg hørte et smell, kjente en kraftig trøkk og så lukten av kruttrøyk, sier Aleksandr Sjursjeva til russiske medier. Metroføreren kjørte i full fart med den utbombede vognen til neste stasjonen, hvor passasjerene ble evakuert.
  • Eksplosjonen i Russland: Dette vet vi – og dette vi ikke

– Vi er i sjokk

I bakken under oss ved Teknologitsjeskaja metrostasjon i St. Petersburg står den utbombede metrovognen, hvor metroarbeidere mandag arbeidet for å åpne trafikken så raskt som mulig.

Utenfor inngangen til stasjonen hvor de overlevende, skadede og døde ble fraktet ut et par timer tidligere, er Natalja og datteren Lisa blant de første til å legge ned blomster.

– Vi er i sjokk. Hele byen er sorg, sier Natalja til Aftenposten.

– Vi var overhodet ikke forberedt på at dette kunne skje i vår by. Det er første gang vi opplever terror så nært, sier venninnen Svetlana.

Minst 14 ble drept i eksplosjonen og rundt 50 personer ble såret i angrepet, opplyser den russiske helseministeren på tirsdag.

Legene i St. Petersburg kjempet etter angrepet for å redde flere hardt skadede. Ifølge Interfax er tilstanden mandag kveld kritisk for 13 av dem som er på sykehus.

Russisk politi holder vakt utenfor metrostasjonen hvor de skadde og døde ble fraktet ut tidligere mandag ettermiddag.

Sier togfører reddet liv

Metroføreren på toget er allerede utpekt til byens helt.

Da han hørte smellet og kjente hvordan hele toget ristet, ga han full fart videre i stedet for å stoppe og se hva som hadde skjedd.

– Oppførselen til togføreren, forhindret at flere mistet livet, sier talskvinnen for den russiske etterforskningskomiteen Svetlana Petrenko.

– Eksplosjonen skjedde på linjen midt mellom stasjonene. Togføreren tok den helt riktige beslutningen ved ikke å stoppe toget, men kjøre til neste. Det gjorde det mulig å umiddelbart evakuere toget og hjelpe ofrene.

Metro-sjefen i St. Petersburg kom ikke like godt ut.

– Vi utfører reparasjonsarbeider, var første reaksjon fra metrodirektøren da lokalavisen ringte og spurte hva som skjedde.

Kort tid senere fant politiet nok udetonert bombe.

Da konkluderte russisk politi med at Russland var rammet av det alvorligste terrorangrepet på russisk jord siden Volgograd i 2013. De jakter to antatte gjerningsmenn etter angrepet.

Ambulanser ved metrostasjonen Teknologitsjeskaja i St. Petersburg. Her ble minst 11 mennesker drept mandag i terrorangrepet som rystet byen.

Nå vil russere ha dødsstraff

Angrepet i St. Petersburg kan få flere politiske følger.

– Vi må innføre dødsstraff for terrorister, sa Duma-representant og leder for partiet «Et rettferdig Russland» Sergej Mironov.

Også flere andre politikere, inkludert politikere fra Putins eget parti Forente Russland, har tatt til orde for dødsstraff.

President Boris Jeltsin avskaffet dødsstraff i 1996, noe som senere er blitt opprettholdt av den russiske konstitusjonsdomstolen i 1999 og av presidenten i 2009.

De siste meningsmålingene viser at det er et flertall blant russere for å gjeninnføre dødsstraff, men Putin har hittil avvist dette.

President Vladimir Putin.

Nå er ikke lenger metroen like trygg

Mange tolker også angrepet som et politisk tilbakeslag for Putin, som var i St. Petersburg samtidig som bomben eksploderte.

De siste årene har nemlig de mange terrorangrepene i Paris, London og Brussel vært brukt som argument fra Kreml for at Russland fører den beste politikken for å sikre sine innbyggere – EU-lederne ikke har kontroll.

En viktig del av Putins høye popularitet er at russere fleste føler at deres liv er blitt tryggere etter at han kom til makten, selv om levestandarden har gått tilbake etter krigen i Ukraina og fallet i oljeprisene.

De massive sikkerhetstiltakene, store milliardutgifter og de nye antiterrorlovene er blitt godtatt av flertallet fordi Russland i stor grad er blitt spart for terror.

Lokale politikere i St. Petersburg rettet allerede mandag ettermiddag knallhard kritikk mot sikkerhetsmyndighetene.

Natalja og datteren Lisa var blant de første til å legge ned blomster utenfor metrostasjonen hvor minst 11 ble drept i terrorangrepet mandag ettermiddag.

Frykter muslim-reaksjoner

TV-bildene av en mann med langt skjegg, sort kappe og en kofi-hatt førte til at mistankene mot muslimske ekstremister.

St. Petersburg har en stor muslimsk befolkning.

Mannen som var etterlyst skal ha meldt seg for politiet og sagt at han ikke har noe med saken å gjøre.

De første timene etter terrorangrepet, ble all trafikk i St. Petersburg rammet av at metroen sto stille.

Med over to millioner daglige reisende, brøt transportnettet raskt sammen og enorme køer dannet seg.

Allerede i 20.30-tiden begynte byen å gli tilbake til normalen. Flere hundre ekstrabusser og tusenvis av taxier ble satt inn, og veiene rundt de aktuelle metrostasjonene ble gjenåpnet for trafikk.

Svetlana og Natalja utenfor metroinngangen er sikre på at terrorangrepet ikke vil få store følger.

– Jeg tror ikke det blir mer terror enn dette. Jeg er ikke redd, sier Svetlana.

– Vi må ikke la oss forandre av slike provokasjoner, sier Natalja.

Les mer om

  1. Russland
  2. Vladimir Putin
  3. Metro