Verden

Rettssak mot 94 år gammel SS-vakt

En gruppe tyske soldater fra SS fotografert i 1941. Fremdeles stiller Tyskland overlevende nazister for retten for medvirkning til massedrap under andre verdenskrig.

En 94 år gammel mann som var SS-vakt ved en konsentrasjonsleir under andre verdenskrig, må møte i retten tirsdag, tiltalt for medvirkning til massedrap.

  • NTB

Rettssaken i Münster er symbolsk viktig. Tyskland kjemper mot klokken for å stille overlevende nazister for retten før den siste krigsgenerasjonen dør ut.

94-åringen, en landskapsarkitekt som blant annet har jobbet for den tyske delstaten Nordrhein-Westfalen, var vakt ved konsentrasjonsleiren Stutthof mellom juni 1942 og september 1944. Han var 18 år da han begynte i jobben.

Mannen er tiltalt for medvirkning til massedrap i løpet av sine to og et halvt år i leiren utenfor det som den gang var fristaden Danzig og i dag er den polske byen Gdansk. Tiltalen omfatter blant annet drap på 100 polske fanger som ble gasset i hjel sommeren 1942 og «trolig flere hundre» jødiske fanger som ble drept i andre halvår 1944, som en del av nazistenes såkalte «endelige løsning».

Påtalemyndigheten mener 94-åringen må ha visst om drapsmetodene ettersom vaktene var en viktig del av leirsystemet.

Les også

  1. Cissi Klein er blitt symbolet på hvordan Holocaust rammet norske barn

  2. Naboene sa pensjonisten var en hyggelig fyr som alltid mekket på veteranbilen. Det var inntil nazi-jegerne dukket opp.

  • Få med deg det som skjer i verden. Følg Aftenposten Verden på Facebook og Twitter.

Les mer om

  1. Tyskland
  2. Andre verdenskrig