Russland: USA tar et farlig steg ved å trekke seg fra nedrustningsavtale

President Donald Trumps beslutning om å trekke USA fra INF-avtalen er et farlig steg, sier Russlands viseutenriksminister Sergej Rjabkov.

President Donald Trump anklager Russland for brudd på nedrustningsavtale og sier at USA derfor vil trekke seg fra avtalen.
  • og NTB

– Dette vil være et svært farlig steg. Det vil ikke bli forstått av verdenssamfunnet og vil ganske sikkert resultere i alvorlig fordømmelse, sier Rjabkov til nyhetsbyrået TASS.

Han kaller INF-avtalen fra 1987, som forbyr landbaserte raketter av mellomdistansetypen, helt avgjørende for sikkerhet og stabilitet i verden.

Rjabkov kaller Trump-administrasjonens trussel om å forlate INF-avtalen for en klønete og primitiv utpressing og varsler russiske mottrekk, uten å gå i detalj på hvilke.

– Men vi ønsker ikke at det skal gå så langt, sier han til nyhetsbyrået RIA Novosti.

– Ny politisk kurs

Trump anklaget lørdag Russland for å bryte INF og varslet at USA derfor vil trekke seg fra avtalen.

– Vi har holdt oss til avtalen og etterlevd avtalen, men Russland har beklageligvis ikke etterlevd den, så vi kommer til å avslutte avtalen og vi kommer til å trekke oss ut, sa Trump.

Russland hevder på sin side at USA selv over mange år har vært med på å undergrave INF-avtalen.

– Denne beslutningen er en del av USAs politiske kurs der de trekker seg fra internasjonale avtaler hvor juridiske forpliktelser følger med, sier en anonym russisk tjenestemann.

Lederen i utenrikskomiteen i Dumaen, Aleksej Pusjkov, anklager USA for å sende «verden tilbake til den kalde krigen».

Les også

AP: Trump vil trekke USA fra nedrustningsavtale med Russland

Gorbatsjov: Uklokt av Trump

Sovjetunionens siste leder Mikhail Gorbatsjov kritiserer president Donald Trump for beslutningen om å trekke USA fra INF-avtalen.

– Det vil være en stor feiltakelse dersom USA trekker seg fra nedrustningsavtalen INF. Det vil undergrave arbeidet som ble gjort for å få en slutt på den kalde krigen, sier Gorbatsjov til nyhetsbyrået Interfax.

Mikhail Gorbatsjov mener det vil være en «stor feiltakelse» å trekke seg fra nedrustningsavtalen.

Han kaller Trumps beslutning for både underlig og uklok.

– Man kan absolutt ikke rive i stykker gamle nedrustningsavtaler. Er det virkelig så vanskelig å forstå hvor uklokt det er å gå bort fra disse avtalene? spør han retorisk.

Trump kunngjorde lørdag at han vil trekke USA fra INF-avtalen, som forbyr landbaserte raketter av mellomdistansetypen. Avtalen ble undertegnet av Gorbatsjov og USAs daværende president Ronald Reagan i 1987.

Omstridt rakettsystem

INF-avtalen forbyr alle landbaserte mellomdistanseraketter. USA hevder at rakettsystemet 9M729, som russerne nå er i ferd med å utvikle, bryter med vilkårene i avtalen. Russland benekter dette.

USAs ambassadør til NATO, Kay Bailey Hutchison, vakte oppsikt da hun i begynnelsen av oktober truet med «å ta ut» rakettene dersom Russland går videre med planene om det nye rakettsystemet.

– Mottiltaket vil være å ta ut rakettene som utvikles av Russland i strid med avtalen. Det vil være mottiltaket på sikt, sa hun.

Dette bildet viser Iskander-missiler på en mobil utskytningsrampe, fotografert i 2016. Missilene på dette bildet er kortdistansemissiler, mens NATO nå frykter at Russland har utviklet mellomdistansemissiler ( 9M729) basert på Iskander-konseptet.

Uttalelsen ble oppfattet som en amerikansk trussel om forkjøpsangrep, noe Hutchison alt neste dag måtte understreke at det ikke var.

«Jeg snakket ikke om et forkjøpsangrep på Russland», skrev hun på Twitter.

Katastrofalt

Tysklands regjering reagerer kraftig på Trumps beslutning.

– President Donald Trumps beslutning om å trekke USA fra INF-avtalen er katastrofal, skriver statssekretær Niels Annen på Twitter.

– Europa må nå forhindre en opprustning med mellomdistanseraketter, fortsetter han.

– Vi vil fortsette å arbeide for atomnedrustning, skriver Annen.

Nytt rustningskappløp

Professor i internasjonal politikk ved universitetet i København, Ole Wæver, tror Trumps beslutning vil føre til et nytt rustningskappløp.

– Det vil bety økt opprustning av våpensystemer, som til dels er svært kostbare og som også kan virke svært destabiliserende, sier han til Ritzau.

Han deler USAs syn på at Russland har brutt INF-avtalen og er derfor ikke overrasket over Trumps beslutning.

Les også

Mattis advarer Russland: – Situasjonen er uholdbar

Bolton står bak

– Problemet er bare at man kunne ha oppnådd langt mer ved å insistere på at avtaler er viktige, i stedet for å si at avtaler er noe vi ikke vil ha, sier han.

Det er Trumps sikkerhetsrådgiver John Bolton som nå spøker i kulissene, mener Wæver.

– Han er en vanvittig ensidig motstander av våpenkontrollavtaler, sier han.