Verden

- Jakter på flere smuglere

AALBÆK HAVN PÅ NORD-JYLLAND (Aftenposten.no): Politiet har tauet inn to leiebiler fra havnen i Aalbæk der norske hasjsmuglere havnet i skuddveksling med dansk politi. Én av bilene tilhører Avis i Drammen.

Her på kaien ved Aalbæk fiskeauktion sto to av smuglerne da de oppdaget politiet.
  • Per Annar Holm
  • Hans O. Torgersen
    Journalist

Politiet søker nå etter bakmenn som kan ha leverte 250 kilo hasj til norske smuglerne som åpnet ild mot dansk politi i havnen midtveis mellom Fredrikshavn og Skagen ved 21-tiden søndag kveld.

Politi og toll i Arendal jobber tett sammen med sine danske kolleger.

Etter tips fra politiet i Agder ventet en større innsatsstyrke fra politiet forsterket med spesialsoldater på smuglerne da de ankom havnen med en 29 fots rib av merket Revenger og de to leiebilene.

Båten har to motorer hver på 250 HK, og kan på flatt hav komme opp i en hastighet på 100-110 km/t.

— Sjokkerte naboer

Havnefogd Birthe Vadager bor ikke langt fra havnen og Aabæk fiskeauktion der skudd-dramaet utspant seg:

Havnefogd Birthe Vadager sier at politiet tre ganger har slått til mot smuglere på Aabæk havn.

— Først trodde vi det var nyttårsraketter, men da vi hørte Forsvarets helikopter og så en masse politi skjønte vi at dette var alvor. Jeg så selv politiet kjøre bort leiebilene som sto parkert i havnen, sier Vadager.

Dette er tredje gang på de 16 årene hun har arbeidet i havnen at politiet har slått til og pågrepet smuglere her.

I formiddag fortsetter marinejegerne sitt systematiske søk etter tomhylser og andre spor i Aalbæk havn.

- Nøye planlagt

Utenfor havnen ventet imidlertid politifolk fra den danske beredskapstroppen, Aktionsstyrken, i en minst like hurtiggående RIB fra den danske marinejegerkommandoen, Frømandskorpset.

Det var 49-åringen fra Arendal som førte båten, mens de to kameratene på 27 og 36 år ventet på land.

36-åringen som ble truffet av flere politiskudd havnet i vannet, men ble dratt opp i båten da smuglerne forsøkt å flykte.

- Hadde GPS-kontroll

Norsk politi hadde på forhånd klart på plassere en GPS-peiler om bord i smuglerbåten, og hadde den klart å unnslippe dansk farvann, lå den norske Kystvakten, toll og politi klare til å ta i mot smuglerne utenfor Arendal.

Selv med last ville turen over til Sørlandet gå på en drøy time.

- Hvem kom med hasjen?

Politiet er svært sparsomme med opplysninger siden de jakter på bakmenn som kan ha organisert leveransen til havnen i Aalbæk.

250 kilo hasj er ikke noe stort parti i dansk sammenheng, men saken har fått betydelig oppmerksomhet i danske medier siden en norsk smugler ble drept i skuddvekslingen, en annen nordmann fikk skuddskader i brystet, mens en dansk politimann ble alvorlig såret av tre skudd.

Les også

- Vi er ingen smuglerhavn

— Vi fikk et tips fra norsk politi i 2012 om at det var forventet et smuglingsforsøk over havnen i Aalbæk. Derfor hadde vi lagt en plan. Hvordan hasjen ble fraktet til havnen, vet vi ennå ikke, sier sjefpolitiinspektør Claus Hilborg ved Nordjyllands politi til fevennen.noIfølge dansk politi var trolig Arendal mottagerhavn.

- Dyktig båtfører

Agderposten skriver i dag at 49-åringen som ble drept var kjent som en dyktig og pålitelig båtfører som trolig hadde tatt på seg å føre smuglerbåten på oppdrag fra de to andre mennene.

Han har hatt tilhold i en utrangert buss og en båt på et industriområde i Arendal, og en fiktiv adresse på en svensk marina, og skal i det kriminelle miljøet på Sørlandet ha vært kjent for å kunne ta på seg frakt av smuglergods.

Regionsdirektør Thorleif Andreasen fra tollregion Sør-Norge er i danske aviser sitert på at 49-åringen skal ha levd av narkotikakriminalitet siden 1970-tallet.

- Strengere straffer

Skuddvekslingen mellom norske smuglere og dansk politi har allerede før til et krav om strengere straffer for hasjsmugling i Danmark.

Tradisjonelt har danskene et liberalt syn på hasjrøyking, noe som også har gjenspeilet etter norske forhold et lavt straffenivå.

Fra Nord-Jylland er speedbåter ofte brukt til å smugle narkotika over til Sørlandet og kysten fra Göteborg og opp mot Østfold.

- Fikk fire uker

27-åringen fra Arendal ble i går ettermiddag fremstilt for varetektsfengsling i Hjørring, mens 36-åringen fra Oslo, som ligger skadet på sykehuset i Aalborg, slapp fremstilling i retten.

Begge er siktet for smugling av 250 kilo hasj, men i retten erkjente 27-åringen bare befatning med 45 kilo av lasten.

De ble varetektsfengslet i fire uker.

- Politiskudd granskes

Etterforskningsleder Kirsten Dyrmand i Den Uafhængige Politiklagemyndighed, som er den danske utgaven av norske Spesialenheten for politisaker, sier til nyhetsbyrået Ritzau at de nå avhører politi og spesialsoldater som var med under aksjonen på havnen i Aalbæk søndag kveld:

— Ifølge de foreløpige opplysninger og avhør var det 49-åringen som først åpnet ild mot politiet, sier Dyrmand.

Les også

  1. Smuglerbåten bruker én time fra Danmark til Norge

  2. - Ble drept da han forsøkte å stikke av med 250 kilo hasj

  3. Norsk antatt narkosmugler drept av politiet